1848 üzenete: ma is harcolnunk kell a nemzet szabadságáért

1848 üzenete: ma is harcolnunk kell a nemzet szabadságáért

1848 egyik fontos üzenete, hogy a magyar nemzetnek ma is harcolnia kell a szabadságáért, meg kell találnunk a helyes utat egy változó, a migrációs nyomás alatt roskadozó és szomszédságában katonai konfliktusokkal terhes Európában – jelentett ki Tuzson Bence az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékező fóti ünnepségen.

2017. március 14-én a fótiak 1848. március 15-e szelleméhez méltóan emlékeztek meg a forradalom és szabadságharc helyi hőseiről, gróf Károlyi Istvánról, Vörösmarty Mihály költőről, és Sipos Pál szabadságharcosról.

Az ünnepi rendezvény este 6 órakor a Károlyi kastélykertben kezdődött, ahol a Himnusz eléneklése után beszédet mondott Károlyi István ükunokája, gróf Károlyi László. Majd az ünneplő sokaság fáklyákkal átvonult az Ybl Miklós tervezte római katolikus templom előtti óvodakertbe, ahol Tuzson Bence, a Pest megyei 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselője megkoszorúzta Vörösmarty Mihály és gróf Károlyi István szobrát.

A megemlékezők ezután Sipos Pál szabadságharcos sírját koszorúzták meg a református temetőben. Az országgyűlési képviselő ünnepi beszédében emlékeztette az egybegyűlteket: 1848. március 15-én minden egy kis kávéházban kezdődött, ahol néhány fiatal egy asztal körül a magyar szabadságról álmodott. Amikor kimentek az utcára, tisztában voltak azzal, hogy nem csak saját magukért, hanem a magyar nemzet jövőjéért cselekednek. Pontosan tudták, hogy a szabadságért nem elég egyszer megküzdeni, sőt nem elég megszerezni, hanem meg is kell tudni tartani, mindig harcolni kell érte. A szabadság nem magától értetődő állapot, hanem újra és újra, minden generációnak ki kell vívnia magának.

Galéria

 

Ezek az ifjak egy modern, polgári Magyarország fundamentumait tették le, amely sarokköve lett a későbbi magyar demokráciának – mondta Tuzson Bence. – Ezekből táplálkozott az 1956-os forradalom és szabadságharc, és erre épült fel a mai Magyarország is.

Mit jelent számunkra 1848? – tette fel a kérdést a képviselő, majd hozzátette: először is az összefogást és a hősiességet, mert gazdagok és szegények egy célért küzdöttek. Ennek kitűnő példája gróf Károlyi István (1797-1881) tevékenysége, aki főispánként 250 ezer forintot ajánlott fel 16. huszárezred létrehozására, és harcolt 1849 augusztusáig a magyar szabadságért. És voltak olyanok, akik nem pénzüket, hanem saját erejüket adták a hazáért. Ilyen volt a fóti református lelkész Sipos Pál (1823-1892), aki innen nem messze, a turai csatában 17 sebet szerzett és csaknem az életét adta a magyar szabadságért.

De a világ nem változik, mert mindig lesznek olyan hatalmak, amelyek csorbítani akarják a magyar szabadságot. Talán nem mindig egyértelmű, de a veszély ma is fennáll. És minden magyar embernek a maga helyén ki kell állnia a magyar szabadságért – hívta fel a figyelmet Tuzson Bence. – 1848 azt is jelentette, hogy a magyar nép megmaradhatott, és remélem, hogy mindig lesznek olyan magyarok, akik összefogva előbbre viszik a nemzet sorsát.

Tisztelet a bátraknak, akik ’48-ban ezt vállalták és tisztelet a bátraknak, akik ezt ma is vállalják! Éljenek a hősök, éljen 1848! – fejezte be ünnepi beszédét a térség országgyűlési képviselője.

2017. március 14.