600 új munkahelyet hoz létre a Samsung Gödön

600 új munkahelyet hoz létre a Samsung Gödön

GÖD Az európai piacra szánt elektromos autók akkumulátorainak gyártásába kezd a Samsung Gödön, a százmilliárd forintos beruházás keretében 600 új munkahely jön létre – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter augusztus 30-án.

A világ egyik legjelentősebb vállalata hajt végre beruházást Magyarországon, mellyel hazánk még inkább a legfontosabb autógyártók látókörébe került. A Samsungnak világszerte félmillió alkalmazottja van, és tavaly 300 milliárd dollár volt az árbevétele.

A gödi beruházással a világgazdaság megújulásának két folyamata találkozik. Egyrészt a tőke már nemcsak Nyugatról Keletre megy, hanem fordított irányba is, a sikeres távol-keleti vállalatok gyártókapacitásokat hoznak létre Európában. Másrészt az autóipar 21. századi fejlődése a digitalizációról, az elektromos meghajtás elterjedéséről szól. Mivel egy elektromos autó árának egyharmadát teszi ki az akkumulátor, így ez a jövő mobilitásának egyik legfontosabb összetevője. 2019-re Magyarország teljesen átjárható lesz e-autóval.

Csang Sze-ung, a Samsung SDI elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy 2018-ra tervezik elérni a teljes gyártókapacitást, amikor 50 ezer elektromos vezérlésű gépjárművet szolgálnak majd ki. A közeljövőben az elektromos autók eladásának robbanásszerű növekedése várható, ezért a cég nagy erőfeszítéseket tesz az európai gyártás beindítására, meg akarja erősíteni jelenlétét a kontinensen. Sok országot megvizsgáltak, mielőtt Magyarország mellett döntöttek. Az üzemben – ahol a meglévő épületek mellé újabbakat is építenek – a legfejtettebb gyártási technológia lesz, és nagy figyelmet fordítanak a környezetvédelemre.

Markó József, Göd polgármestere elmondta: Göd, azért, hogy a Samsung SDI idetelepítse új akkumulátor gyárát, jelentős iparűzési adó, építmény- és telekadó kedvezményt nyújtott. Ez éves szinten 100 milliós nagyságrendet is elérhet, ám ezt befektetésnek tekintik, ami a város számára később bőségesen megtérül.

Göd számára azért is fontos a gyár újbóli megerősödése, mert a jelentkező pluszbevételek – iparűzési-, telek- és építményadó – lehetővé teszik a helyi adókulcsok csökkentését, felpörög a helyi vállalkozások működése, valamint további vonzerőt gyakorol majd más jövedelemtermelő és munkahelyet biztosító vállalkozások számára.

Külön örülünk annak, hogy egy korszerű, magas hozzáadott értékű technológia gyártása kezdődik Gödön, hiszen ez képzett szakembereket, kisgyermekes családokat csábíthat hozzánk, amely színesítheti, gazdagíthatja a várost.

Emellett a térség gazdagodik egy vadonatúj úttal, ami Dunakeszi és Göd között a 2/A gyorsforgalmi utat a régi 2-es főúttal köti össze. Ez az állam több milliárdos infrastruktúra hozzájárulása a Samsung új befektetéséhez.

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője felidézte: a technológiai fejlődés miatt zárt be a gödi gyár korábban, de két éve, amikor Orbán Viktor miniszterelnök Koreában járt, egyeztetett a Samsung vezetőivel és letették a most bejelentett beruházás alapjait. Göd és a Samsung 2000-es években létrejött kapcsolata eredményes. A nehezebb időszakok ellenére is mindkét fél elégedett vele, amit kiválóan bizonyít a most bejelentett beruházás is.

A képviselő úgy látja, a gyárral Magyarország komoly lépést tesz előre, hiszen egy újabb nagy volumenű beruházás jön létre, amely a jövő, az elektromobilitás felé mutat. A képviselő szerint a beruházás Gödnek is a fejlődést jelenti, bevételt és munkahelyeket teremt. Mindemellett pedig Gödön nagy fejlesztések indulnak meg, mintegy 2 milliárd forint értékben.

A Samsung eddig is sokat adott a gödieknek. Köszönettel tartozunk a cégnek, hogy nem csak dolgozóikért vállaltak felelősséget, de szívükön viselték a település tágabb környezetének sorsát is: kulturális és sport tevékenységeket támogattak, segítették a civil szféra kezdeményezéseinek megvalósulását. A gödiek bíznak abban, hogy mostantól sem lesz ez másképpen. Göd város önkormányzata pedig kiszámítható, nyugodt, a fejlődést a háttérből segítő kondíciók kialakításával.

Tuzson Bence ígéretet tett arra, hogy a térség országgyűlési képviselőjeként Markó József polgármester úrral azon dolgoznak majd, hogy a Samsung megtalálja számítását Gödön, a gödiek pedig megélhetést, anyagi és szociális biztonságot kapjanak.

2016. augusztus 30.

Galéria