90 éves a Dunakeszi Járműjavító

90 éves a Dunakeszi Járműjavító

DUNAKESZI A honi vasúti személykocsi gyártás- és javítás egykori fellegvára, az évtizedeken át több ezer embernek munkát biztosító Dunakeszi Járműjavító május 21-én ünnepelte fennállásának 90. évfordulóját, amely napjainkban újra biztató jövő előtt áll. Tuzson Bence államtitkár ünnepi beszédében olyan ikonikus értéknek nevezte a gyárat, amelyből hazánkban kevés van. A kormány segítségével a kötöttpályás járműgyártás hazai és európai központjává szeretnék fejleszteni a magyar állam tulajdonában lévő üzemet – jelentette ki a város országgyűlési képviselője.Az egykori és jelenlegi dolgozók, mérnökök és szakmunkások családtagjaikkal együtt nem csak ruházatukban, de lelkükben is ünneplőbe öltözve hallgatták az üzem főbejáratánál a MÁV Magyarság Férfikar színvonalas műsorát az ünnepi megemlékezés nyitányaként.

A nagy múltú gyár jelenlegi igazgatója, Szepessy Tamás örömét fejezte ki, hogy a jeles eseményt sokan tisztelték meg jelenlétükkel, érdeklődésükkel, amely ékes bizonyítéka, hogy az üzem milyen kitüntetett szerepet töltött be megnyitása, 1926. május 23-a óta több ezer munkavállaló és családtagjai életében. Üzem és egy kis város jött létre, mellyel együtt a Köröndön megépültek a ma is építészeti remekműként ismert lakások, a művelődésnek és a sportolásnak otthont adó kultúrház és a Magyarság sportpálya. Széles körű összefogás eredményeként kitárta ajtaját az újonnan épült gyártelepi templom is. A gyárban végzett kiváló szakmai munkához hasonló nívós közösségi élet jellemezte a járműjavítósok életét. Sok-sok kiváló vezető és munkatárs dolgozott a gyár előre meneteléért, fejlődéséért, akik közül Szepessy Tamás, a Főműhely első igazgatója, Lányi Ferenc szakmai és emberi nagyságát külön méltatta.

“Büszke vagyok arra, hogy egy ilyen gyárat és közösséget irányíthatok. Legfontosabb célunk az, hogy a Dunakeszi Járműjavító Magyarország vezető nemzeti jármű gyártóvájóvá váljon. Erre minden lehetőségünk megvan. Ma a gyár valamennyi dolgozója biztos lehet abban, hogy a Dunakeszi Járműjavítóban hosszú távon lesz munkája, de nemcsak nekik, hanem gyermekeiknek, unokáiknak is. Ezért fejlesztjük a lehetőségeinket, bővítjük a termelési képességünket. Ma már a vasúti kocsik gyártása és javítása mellett képesek vagyunk villamost, metrót vagy akár HÉV kocsit is szerelni, vagy építeni is” – mondta Szepessy Tamás.

Az ügyvezető igazgató köszönetet mondott dr. Tuzson Bence államtitkárnak, aki munkája során rendkívül fontosnak tartja a gyár támogatását. Mindent megtett, és megtesz annak érdekében, hogy a Dunakeszi Járműjavító minél meghatározóbb szerephez jusson a kötöttpályás közlekedésben, s minél több hazai és külföldi megrendeléssel rendelkezzen.

 

A mai nap az ünneplésé – folytatta az igazgató. Bejelentette, hogy a 90. születésnapot nem méltathatnák szebben, mint egy olyan kiállítással, melyben emlékeznek a múltra, megmutatják a jelent, és felvázoljuk a következő éveket. A színvonalas tárlat az üzem főbejáratánál, az egykori munkaügyi osztály helyiségeiben tekinthető meg, melyre szeretettel várják az egykori dolgozók mellett a város polgárait is. A kiállításon kívül egy könyvben is beszámolnak az utókornak az elmúlt évtizedek szorgos hétköznapjairól, az üzem kiváló mérnökeiről, szakmunkásairól.

Az ügyvezető igazgató név szerint fejezte ki köszönetét a könyv létrejöttében és a kiállítás megszervezésében kiemelkedő szerepet vállaló Gaál Andreának, Juhász Róbertnek, Együd Lászlónak, Kósa Tibornak, és Csoma Attilának, a könyv szerkesztőjének, a József Attila Művelődési Központ igazgatójának.

A gyár igazgatója ünnepi beszédét azzal zárta, hogy köszönetet mondott Dióssi Csaba polgármesternek, és városi önkormányzat képviselő-testületének a rendezvény sikeres lebonyolításához nyújtott támogatásért.

“Kevés olyan város van, amely elmondhatja magáról, hogy ikonjai vannak. Dunakeszi e városok közé tartozik” – kezdte ünnepi köszöntőjét dr. Tuzson Bence. Az államtitkár szerint a Járműjavító kilencven éve a település ikonja, amely nélkül Dunakeszi valószínűleg más lenne. – “Minden erre a gyárra épült 1926-ban. Épült itt iskola, szállás a munkásoknak, otthon a családoknak. Egy új gyár, egy új lakó- és közösségi centrum épült ki az akkori Dunakeszin. Ez a település az óta együtt lélegzik a gyárral, együtt dobban a szíve” – mondta elismerően a város országgyűlési képviselője, aki szerint a kiemelkedőt alkotó üzem nélkül nem csak Dunakeszi, de az ország is másképpen élné az életét.

A politikus azt sem hallgatta el ünnepi megemlékezésében, hogy a Dunakeszi Járműjavítónak voltak nehezebb és voltak jobb, erősebb korszakai is, de mindig az emberek százainak adott munkát. “A magyar ipar mindig úgy tekinthetett erre a gyárra, amire büszke lehet. S erre ma is büszkék kell, hogy legyünk, hiszen most is emberek százainak ad munkát. Reméljük, a következő időszakban ez a létszám tovább tud növekedni, melyre és az üzem jövőjére nagyon nagy hangsúlyt szeretnék helyezni” – jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára.

Tuzson Bence bejelentette, hogy az Irinyi-programban a kormány kiemelten kezeli a járműgyártást, s azon belül kötöttpályás járműgyártást. “Mi azt szeretnénk, hogy a dunakeszi üzem komoly gyárrá fejlődjön, s ez a gyár legyen a magyarországi és az európai kötöttpályás járműgyártás központja” – húzta alá az ünnepi szónok, aki kiemelte: a gyár vezetése, és a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy minél több gyártó kapacitás Dunakeszire kerülhessen.

“Szakmailag ma már ez a gyár a metrótól kezdve, a villamoson át a vasúti személykocsi gyártásáig mindenre felkészült. A magyarországi igények kiszolgálása mellett szeretnénk a határainkon túlról is minél több munkák idehozni, amire képes a gyár egyedül vagy valakivel együttműködve” – hangoztatta az államtitkár, aki befejezésül azt kívánta az ünneplőknek, hogy a gyárban ne csak munkájuk legyen, hanem tekintsék életük személyes részének, amely képes generációkon át eltartani családokat.

Az ünnepi köszöntők után megemlékeztek a nemrég elhunyt Lánczos Péterről, aki Kalmár Jánossal és Kardos Tiborral közösen tervezte a nagy sikerű KALÁKA forgóvázat, melyből 1957-től két évtizeden át mintegy négyezer készült. Korszerűsített változataiból napjainkban közel ezer darab közlekedik a MÁV kocsijaiban. Lánczos Péter, a Gépipar kiváló dolgozója, Kiváló Vasutas, a Közbiztonsági Érem Arany fokozata kétszeres, a Haza Szolgálatáért Bronz fokozata, a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjének kitüntettje. 2015-ben Mikó-díjjal tüntették ki. A Dunakeszi Járműjavító elismerése jeléül a Posztmusz-díjjal tüntette ki a kiváló mérnököt. Az elismerést a család nevében Lánczos Eszter vette át Szepessy Tamástól, aki kedves szavakkal köszönte meg édesapja kitüntetését.

Az ünnepség folytatásaként az üzem mellett lévő, a gyár első igazgatójáról elnevezett parkban Szepessy Tamás, Tuzson Bence, és Dióssi Csaba polgármester megkoszorúzta Lányi Ferenc szobrát.

A megható, kedves pillanatokat követően az ünneplők megtekintették a jubileumi kiállítást, majd következett az üzemlátogatás, ismerkedés az új villamosokkal és a modern vasúti személykocsikkal. Az egykori és jelenlegi dolgozók, a családtagok népes táborát a Dunakeszi Koncertfúvósok vezette fel, melynek tagjai egész úton – a főbejárattól a Magyarság Sporttelepig – ritmusos, közismert számok igényes tolmácsolásával tették még emlékezetesebbé a gyárlátogatást.

Az ünnepi díszbe öltözött sporttelepen felállított színpadon Dióssi Csaba polgármester köszöntötte a jeles évfordulót ünneplő gyár dolgozóit, a családi nap valamennyi résztvevőjét. “Ez a sporttelep is az 1926-ban megnyíló üzem dolgozóinak köszönhető – mondta a városvezető, aki kiemelte, hogy a gyár jóvoltából nagyon magas műszaki kultúra honosult meg az egykori mezőgazdasági településen a múlt század elején. A Járműjavító Dunakeszi legnagyobb munkáltatója lett és maradt évtizedeken át, amely rendkívül sokat tett a település fejlődése, az üzem dolgozóinak szociális, kulturális- és sportolási igényeinek kielégítése érdekében. Dunakeszi mindig, minden helyzetben számíthatott a Járműjavítóra” – mondta a polgármester.

Dióssi Csaba ünnepi köszöntőjében kifejtette, abban, hogy Dunakeszi 1977-ben városi címet kaphatott -, és az óta is fejlődik – nagyon nagy szerepük van az üzem dolgozóinak. Számos létesítmény köszönhető a gyárnak, melyben mindig nagyon jó kollektíva dolgozott, kiváló művészeti csoportjai voltak, jó közösségi életet alakítottak ki a városban. “Idén ünnepeljük a Magyarság Férfikar 90. évfordulóját, e mellet ugyancsak idén 40 éves a Nyugdíjas Kirándulók Klubja, mely közel ötszáz fős tagságával meghatározó közösségé nőtte ki magát Dunakeszin. A város mindig hálával gondol azokra a dolgozókra, akik Dunakeszi fejlődéséért cselekedtek. Meggyőződésem, hogy a városnak bőven van viszonozni valója, melyet e jeles ünnep alkalmából azzal szeretnénk emlékezetessé tenni, hogy valamennyi dolgozónak egy jubileumi pólót ajándékozunk” – jelentette be Dióssi Csaba polgármester, aki befejezésül a város nevében köszönetet mondott a gyár valamennyi igazgatójának, akik mindig tettre készek voltak Dunakeszi érdekében.

Az ünnepi köszöntő után levetítették Kovácsné Dobay Márta filmjét, amely jeles személyiség visszaemlékezésein keresztül mutatja az üzem rendkívül gazdag múltját. Majd következett a művészeti csoportok műsora, sportbemutatók, főzőverseny, és jó hangulatú beszélgetések, melyek mind-mind hozzájárultak, hogy maradandó élményként ünnepelhették a Dunakeszi Járműjavító fennállásának 90. évfordulóját, amely reményeik szerint az elmúlt évtizedekhez hasonló kiemelkedő szerepet tölt be a jövőben is Dunakeszi életében.

2016.05.23., Forrás: Vetési Imre, Dunakanyar Régió