2016. október 23-i Szabadság Napja Erdőkertesen

2016. október 23-i Szabadság Napja Erdőkertesen

Erdőkertesen ezen az őszön is megemlékeztek az 1956. október 23-i magyar forradalomról és szabadságharcról, melyet jelenlétével és köszöntőjével megtisztelt Tuzson Bence, a térség országgyűlési képviselője is.

„A magyar nemzet szabadsága, ’56 hőseinek áldozatából sarjadt ki. Ma sem engedhetjük meg, hogy mások döntsenek olyan ügyekben, amelyek nemzeti önrendelkezésünket érintik. Sosem tűrtük, és ma sem, hogy szuverenitásunkat csorbítva, helyettünk határozzanak nemzeti sorskérdéseinkben” – hangoztatta Tuzson Bence, a Fő utcai 1956-os emlékműnél, amely Böjte Horváth István alkotása, és az idén avatták fel. Az emlékmű jelmondata: „Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak.”

Az ünnepség keretében felidézték az akkor történt eseményeket, a budapesti egyetemisták és főiskolások tüntetését, a forradalom jelképévé vált lyukas zászlót, amelyből kivágták a zsarnokságot jelentő sztálinista címert.

A megemlékezők szóltak a ledöntött Sztálin szoborról is, amivel azt fejezték ki eleink, hogy a magyar nemzet nem akart elnyomásban élni. Az ünneplő sokaság egy korabeli felvételről meghallgatta Nagy Imre híressé vált rádióbeszédét, és egy dokumentumfilmmel idézték fel a dicsőséges napokat. Zárásként a nemzeti összefogásról készült zenés videót tekintették meg az egybegyűlt megemlékezők. Ezzel adóztak az ártatlan áldozatokra, az özvegyekre, a diákokra, a munkásokra és a kivégzettekre. A műsort a helyi Neumann János Általános Iskola 8/A osztályos diákjai adták elő.

Galéria

Az ünnepség végén elhangzott Kassák Lajos: Olthatatlan tűz című költeménye, melynek utolsó versszaka:

„Hiszek benned s csak érted hiszek még
a város népe megint fegyvert fogott
halld hogyan üvölt a gyász és a kín
s én dicséretedre ütöm a dobot.”

Az ünnepség végén a jelenlévők – így Tuzson Bence is – koszorúikat és virágaikat helyezték el a csonka gúla alakú műalkotásnál.

2016. október 23.