A CSOK-kal teljessé vált a lakástámogatási rendszer

A CSOK-kal teljessé vált a lakástámogatási rendszer

DUNAKESZI – Lakossági fórum A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) rendelkezéseivel teljessé vált a lakástámogatási rendszer, melynek elemei a lakás-takarékpénztári megtakarítás és az áfa-kedvezmény – jelentette ki Tuzson Bence, 2016. március 10-én, Dunakeszin, a Kőrösi Csoma Sándor általános iskolában megtartott lakossági fórumon.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, a Pest megyei ötös választókerület országgyűlési képviselője mintegy félszáz érdeklődő előtt elmondta: az Országgyűlés előtt van az a jogszabálytervezet, amely a Nemzeti Otthonteremtési Közösség megalkotásáról szól. Ennek lényege, hogy egy megtakarítási közösség jönne létre, egy, a Magyar Nemzeti Bank által engedélyezett pénzügyi szervező vezetésével. Ez hasonló az egykori fogyasztói csoportokhoz, ám annak minden jogi visszaélési kiskapuját bezárva.

Tuzson Bence emlékeztetett arra, hogy a lakás-takarékpénztári megtakarításokhoz járuló éves szintű 30 százalékos, ám legfeljebb 73 ezer forintos állami támogatással szemben az új jogintézménynél éves szinten már legfeljebb 240 ezer forintot ad az állam a közösség megtakarításaihoz.

„A felemelt támogatási összeg szintén az új lakások létrejöttét célozza. Az angol mintára létrejövő új megtakarítási közösség havonta kisorsol egy lakást tagjai közül, így lesz, aki nagyon hamar, ám lehet olyan is, aki csak évek múlva jut új otthonához. A lakás-takarékpénztári és a Nemzeti Otthonteremtési Közösség megtakarításai ráépülhetnek a CSOK által kapott támogatásra és áfa-kedvezményre, amikkel teljessé válik az állam lakástámogatási rendszere” – emelte ki az országgyűlési képviselő.

Kérdésre válaszolva az államtitkár kifejtette, hogy a CSOK februártól hatályos rendeletei megszüntették azt a korlátozást, hogy egy már meglévő ingatlan eladásából befolyt összeget be kell forgatni a CSOK támogatással újonnan megvásárlandó lakásba.

Arra a felvetésre, hogy a CSOK támogatások adta lehetőségek miatt az ingatlanberuházók jelentősen megemelik a lakások árait, Tuzson Bence elmondta: a kormány arra számít, hogy az ingatlanárak közép- és hosszútávon sem fognak ennek hatására jelentősen emelkedni, hiszen a túlárazott lakásokat építtetőik nem lesznek képesek eladni. Vagyis a piac önszabályzó mechanizmusa e területen is működni fog.

Egy érdeklődő közölte, hogy egy pénzintézet, amelyhez fordult a CSOK támogatása ügyében azzal hárította el az intézkedést, hogy a CSOK jogszabály végrehajtási rendeletei – amelyben általában egy törvény részletszabályai vannak – még nem jelentek meg.

Az államtitkár válaszában emlékeztetett arra, hogy mivel a két új CSOK rendelet – használt, illetve új lakásokra – részletes utasításokat tartalmaz, így végrehajtási rendelete sem lesz, azok teljesek, így a bankok erre nem hivatkozhatnak.

Több kérdés is érkezett arra esetre, hogy jogosultak-e azok a CSOK támogatására, akik nem házasok, illetve ezzel összefüggésben ha már elmúltak 40 évesek, de van három gyermekük.

Tuzson Bence megnyugtatta a kérdezőket, hogy abban az esetben, ha nem házasodtak össze a felek, de rendelkeznek 3 közös gyermekkel, akkor is igényelhetik a CSOK támogatását. Másrészt, amennyiben mondjuk, van egy házaspár, akik már mindketten elmúltak 40 évesek, ám van 3 gyermekük, akik koruknál fogva jogosultak még a támogatásra (20 év alattiak, vagy 25 év alatti de nappali felsőfokú iskolában tanulnak), akkor kérhetik a támogatást.