A gödi Samsung SDI két beszállítója is Magyarországra hozza termelését

A gödi Samsung SDI két beszállítója is Magyarországra hozza termelését

Szijjártó Péter és Tuzson Bence országgyűlési képviselő Szöulban tárgyalt Dél-Korea külügyminiszterével és több nagyvállalat vezetőivel. A gazdasági-kereskedelmi kapcsolatokról  a külgazdasági és külügyminiszter elmondta: “a magyar gazdaság gerincoszlopát az autóipar adja”, amely nagyon fontos vízválasztóhoz érkezett, hiszen innentől kezdve a digitalizáció és az elektromobilitás határozza meg a világ autóiparát. Ezért fontos, hogy az ebben a korszakban vezető szerepet játszó vállalatok Magyarországot választják-e fejlesztéseik helyszínéül – mondta.

A Samsung SDI úgy döntött, hogy Magyarországra hozza az elektromos autók akkumulátorainak gyártását, és egy 90 milliárd forintos beruházás keretében 600 munkahelyet hoznak létre Gödön. Most arról állapodtak meg, hogy két újabb vállalat, amelyek a Samsung SDI beszállítói lesznek, szintén Magyarországra hozzák a termelésüket. Ez két új beszállító magyarországi letelepedését jelenti, a már itt lévő, Samsung-csoporthoz tartozó cégek pedig növelik a magyarországi kapacitásaikat, ezáltal 500 újabb munkahely jön létre – magyarázta. Hozzátette: mindez biztosítja, hogy Magyarország az új autóipari korszakban is az ágazat európai fellegvára maradhat.

soul

Arról is beszámolt, hogy közös haditechnikai kutatás-fejlesztési programok indításáról is megállapodtak, valamint arról, hogy a koreai nemzetvédelmi egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szorosabbra fűzi együttműködését ezen a területen. Jövő szeptembertől pedig koreai hallgatókat fogadnak a honvédség vezérkari tanfolyamain is – fűzte hozzá. Szijjártó Péter közölte: az a döntés született, hogy Magyarország kulturális intézetet nyit Szöulban, és az ennek előkészítésével megbízott kulturális attasé már megérkezett a szöuli nagykövetségre.

2016. december 16., Forrás: MTI