A kormány 35 milliárd forinttal támogatja a buszgyártást

A kormány 35 milliárd forinttal támogatja a buszgyártást

A kormány kiemelten támogatja az innovatív vállalkozásokat, ezért fogadta el a magyar iparfejlesztését szorgalmazó Irinyi Tervet. A kormány célja, hogy az ipar GDP-n belüli aránya a jelenlegi 23 százalékról, 2020-ra 30 százalékra emelkedjen – jelentette ki Tuzson Bence, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, március 31-én, Debrecenben.

Az államtitkár erről a helyi InterTanker Holding telephelyén beszélt, amely mintegy 22 milliárd forintos beruházással, 2018 második felétől évente csaknem 1000 autóbuszt szerel össze, a német Daimler-Benz csoporthoz tartozó EvoBus-szal együttműködve. A két üzemben összesen 475 új munkahely létesül. Tuzson Bence kiemelte: „Fontos része a kormány iparfejlesztési törekvéseinek a járműgyártás, ezen belül is a Nemzeti Autóbusz Program, amelyet a kormány 35 milliárd forinttal támogat.”
Az államtitkár szerint Magyarországon évente 1000-1200 autóbuszt kell gyártani ahhoz, hogy a hazai igényeket kielégítsék. A magyarországi buszok átlagéletkora ugyanis több mint 15 év, a kormánynak az a célja, hogy ez 10 év alá csökkenjen a következő években.

Tuzson bejelentette: a kormány 12 százalékos támogatási intenzitással járul hozzá a helyi repülőtéri ipari parkban létesülő autóbuszgyári beruházáshoz, ennek összege elérheti az egymilliárd forintot. A debreceni beruházás kapcsán is fontosnak nevezte az ipar és az oktatás együttműködését is, kiemelve a duális képzést, amelynek keretében ipari környezetben szerezhetnek tapasztalatok a tanulók.

Galéria

 

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere a magyar gazdaság, a magyar vállalkozói szektor erősödésének mintaprojektjének nevezte a buszberuházást, amely olyan fejlesztést testesít meg, amire kevés jó példa van Magyarországon. Utalva a Daimler-Benz csoporttal történő együttműködésre, Debrecen ezzel felkerül a világ járműgyártásának térképére.

Kossa György, az InterTanker Holding elnök-vezérigazgatója hozzátette: a megkezdett 6,2 milliárd forintos beruházással oktatási-fejlesztési központot és gyártóüzemet építenek a Határ úti ipari parkban, ahol az év végétől évi kétszáz busz készül. A 15,5 milliárd forintos beruházással a repülőtéri, déli ipari övezetben felépülő nagyobb gyárukban pedig 2018 második felétől további 700-800 autóbuszt gyártanak évente.

Tuzson Bence megbeszélést folytatott Papp László polgármesterrel, melynek során áttekintették az Új Főnix Terve alakulását. Ennek keretében 2021-ig több mint 200 milliárd forintból újul meg a hazánk második legnépesebb (203 ezer) települése, amelyet Tuzson Bence – felidézve Orbán Viktor miniszterelnök korábbi kijelentését -, az ország másik fővárosának nevezett. A teljesség igénye nélkül a gazdasági versenyképesség javítása érdekében 5 milliárd forintból új innovációs beruházások indulnak, 21 milliárd forintot fordítanak az intermodális közlekedési csomópont, azaz a debreceni főpályaudvar fejlesztésére, valamint 16 milliárd forintot szán a kormány a Debrecen és Püspökladány közötti vasútvonal felújítására. A tervek szerint a hat-hétszáz hektáros, új ipari parkot alakítanak ki Debrecen környékén, ehhez az állam egyrészt földtulajdont biztosít városnak, másrészt – egy elkülönített összeggel – támogatja az ehhez kapcsolódó területszerzéseket is.

Döntés született a debreceni nemzetközi repülőtér 1,2 milliárd forint értékű fejlesztéséről, illetve egy új, angol nyelvű alap- és középfokú oktatási intézmény létrehozásáról. A Nagyerdő és a strandfürdő turisztikai célú fejlesztéseire 4 milliárd forintot biztosít majd a költségvetés. A felek szót ejtettek arról is, hogy Debrecen pályázik a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre.

Az államtitkár debreceni látogatása a helyi Fidelitas tagokkal történt egy órás kötetlen beszélgetéssel zárult, amelyen Tuzson Bence beszélt politikai pályájáról, politikai példaképével, Antall József egykori miniszterelnökkel való kapcsolatáról, akitől elsősorban a kulturált politizálást tanulta meg. Tuzson Bence a nemzet szolgálatának fontosságára, valamint kitartásra bíztatta a jelenlévő fiatalokat, utalva arra, hogy az ő politikai pályafutásnak kezdete után 24 évvel lett országgyűlési képviselő.

2017. március 31.