A kormány célja lendületet adni az építőiparnak

A kormány célja lendületet adni az építőiparnak

A kormány célja, hogy lendületet adjon az építőiparnak, mert ezzel a családok otthonteremtését is segíti – mondta Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a Construma 35. építőipari szakkiállításon.

Az államtitkár az Új Ház Centrum standján tartott tájékoztatón kiemelte, a kormány egyik legfontosabb célja, hogy lendületet adjon az építőiparnak, ezért örülnek a Construmának, amely a régió legnagyobb ilyen kiállítása, és amelyen 15 ország 600 kiállítója jelent meg.

Tuzson Bence hangsúlyozta: a kormány családpolitikai intézkedései, az otthonteremtési program is azt a célt szolgálja, hogy egyre több lakás legyen Magyarországon, mert a családok otthonteremtése hatással van az ország demográfiai helyzetére is, márpedig a népességszám-növekedés is a kormány egyik fontos célja.

Az a cél, hogy a családpolitikai támogatás új rendszerével beinduljon a gazdasági növekedés is – mondta, hozzátéve, ha Magyarországon 10 ezer lakás épül, akkor “a legpesszimistább becslés szerint is” 0,2 százalékkal nő a GDP, amit utak, iskolák, óvodák építésére lehet fordítani.

Mint mondta, az új családpolitikai intézkedések legfontosabb eleme a családok otthonteremtési kedvezmény (csok), amely amellett, hogy a használt lakásokat is támogatja, kiemelten támogatja az új lakások építését. A három gyermeket vállalók, vagy akiknek már van három gyermekük, 10 millió forint állami támogatáshoz és 10 millió forint államilag támogatott hitelhez juthatnak, kedvező, 3 százalékos kamattal.

Emellett az államtitkár a családpolitika fontos elemének nevezte a nemzeti otthonteremtési közösségeket (nok). Mint mondta, ha 120-an összeállnak, akkor évente 300 ezer forint állami támogatásban részesülnek, ami 10 éves megtakarítási időszakot tekintve 3 millió forint állami támogatást jelent. Megjegyezte: az otthonteremtési program része a lakástakarékok rendszere is, akivel éves szinten legfeljebb 72 ezer forint állami támogatáshoz lehet jutni. Hozzátette: az áfakedvezmény is lendületet ad az építőiparnak, az új lakásoknál 27 százalékról 5 százalékra csökkentette az áfát a kormány, saját célú lakásépítésnél pedig 5 millió forintig az áfát vissza lehet igényelni.

 

Tuzson Bence megjegyezte, az építési szabályok módosítása is azt a célt szolgálja, hogy több lakás épülhessen. A magyar reformok működnek, ezek az intézkedések is azt szolgálják, hogy a gazdaság egyre erősebb, a családok egyre sikeresebbek legyenek – jelentette ki.

Az államtitkár kérdésre válaszolva elmondta: Magyarországon 10 ezer lakosra 8,5 új építés jut, ami régiós összehasonlításban is nagyon kevés. Mint mondta, az a cél, hogy az évi tízezer új lakás építését elérjék, de – mint mondta – “akkor lennénk boldogok”, ha elérnék a szakma által kívánatosnak tartott évi 40 ezer új házat.

A kormánypárti politikus elmondta azt is: eddig mindegy hatmilliárd forint értékben fogadtak be csok-kérelmet.

2016.04.08., Forrás: MTI