A kormány kitart a munkahelyteremtő támogatások mellett

A kormány kitart a munkahelyteremtő támogatások mellett

A magyar kormány határozott célja, hogy továbbra is támogassa a magyarországi munkahelyteremtést, az ezzel ellentétes uniós törekvéssel szemben is – közölte Tuzson Bence, az IT Services Hungary (ITSH) Kft. pécsi telephelyének meglátogatása után, 2017. március 10-én.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár kiemelte: a kormány egyik legfontosabb célja, hogy Magyarországon a lehető legkisebb legyen a munkanélküliség, és mindenki találjon munkát, aki akar és képes dolgozni. Hazánkban a rendszerváltás óta nem dolgoztak annyian, mint most. Ma ugyanis 4,4 millió embernek van munkája, 700 ezerrel többnek, mint 2010-ben. A magas hozzáadott értékkel, kiemelkedő színvonalú munkát végző ITSH mintegy hatszáz pécsi munkahelyéből kétszáz a kormány támogatásával jött létre. Ha az EU megakadályozta volna a kormány munkahelyteremtő támogatását, akkor ennél a cégnél kétszáz emberrel kevesebben dolgoznának – mutatott rá az államtitkár.

Tuzson Bence Pécsett megbeszélést folytatott Horváth Zoltánnal, a Baranya Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottjával, aki tájékoztatta őt arról, hogy kiemelt feladatként a Paksi Atomerőmű bővítésének környezetvédelmi engedélyét 2016. szeptember 29-én adta ki a hivatal.

Nehéz terheket hordoz Pécs önkormányzata, amelyeket a 2009 előtti szocialista városvezetéstől örökölt, de a polgári kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ezeket a terheket enyhítse: többek között átvállalta a város korábbi, igen tetemes 44 milliárd forintos adósságát, másrészt a baloldali kormányzás és városvezetés alatt megvalósított Zsolnai Kulturális Negyed, a Kodály Központ éves működtetését is támogatja 1,2 milliárd forinttal – hangsúlyozta az államtitkár.

 

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs város polgármestere kiemelte: hét éve meghirdették a város újraiparosítását célul kitűző gazdaságfejlesztési stratégiát. Ennek keretében olyan – elsősorban a fiataloknak munkahelyet biztosító – infokommunikációs cégek jelentek meg Pécsett, mint például az ITSH Kft. A pécsi önkormányzat többek között adókedvezményekkel is segíti e cégek működését és a városba települését.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a Csizi Péter és Hoppál Péter országgyűlési képviselőkkel, Nagy Csabával a megyei közgyűlés elnökével, valamint Páva Zsolttal folytatott eszmecserén áttekintette a Modern Városok Program legfontosabb, Pécset érintő részeit. Szóba került az M6–M60-as autópálya meghosszabbítása a Bóly-Ivándárda szakaszon a horvát határ felé, mely több mint 50 milliárd forintból valósulhat meg. A tervek egy része már elkészült, a közbeszerzési eljárást hamarosan újra kiírják, így várhatóan az idén már elkezdődhet a kivitelezés.

Hasonlóan fontos a város számára az M60-as út Pécs–Barcs közötti szakaszának megépítése is. A környezetvédelmi hatástanulmány már elkészült, a nyomvonalat kijelölték, most pedig a tervezési munkák következnek – emelte ki Tuzson Bence. Elmondta azt is, hogy a Pécsi Tudományegyetem fejlesztésére 24 milliárd forintot szán a kormány, amelyből 4,5 milliárdot már kifizettek az egyetem részére. Jelenleg a tervezés folyik és ezzel párhuzamosan hamarosan elindul a közbeszerzés.

Zalay Buda, a ITSH Kft. pécsi telephelyének vezetője elmondta: a társaság a T-Systems magyar leányvállalataként, és a Deutsche Telekom csoport tagjaként 11 éve alakult, egyúttal a magyar infokommunikációs piac legnagyobb munkáltatója, mintegy 4.300 alkalmazottal. Fő tevékenysége nagyvállalatok teljes informatikai feladatainak outsourcing szolgáltatással történő ellátása. Tavaly csaknem 41 milliárd forintos árbevételt értek el, aminek több mint negyedét 192 hazai beszállító termelte ki. A pécsi telephelyet 2012-ben nyitották meg. Az infokommunikációs szektorban Magyarországon mintegy tízezer betöltetlen álláshely van. A vállalatok és az oktatási intézmények kiváló együttműködésének jó példája, hogy az ITSH a Pécsi Tudományegyetemmel is együttműködik. Saját tanszéket hoztak létre, ahol a cég mérnökei tanítanak, így mire a hallgatók megkapják diplomájukat, gyakorlati tudásukkal azonnal munkába állhatnak a cégnél. A Pécsett dolgozó kollégáik 65 százaléka a helyi egyetemről került ki. Emellett öt középiskolával is szoros kapcsolatot alakítottak ki és a tehetséges diákok informatikai képzését támogatják – mondta.

2017. március 10.