A legteljesebb lakástámogatási rendszer alakult ki Magyarországon

A legteljesebb lakástámogatási rendszer alakult ki Magyarországon

FÓT – Lakossági fórum Napjainkra egy olyan többlábú, teljes állami támogatási rendszer jött létre a lakásépítések ösztönzésére, ami példátlan a rendszerváltás óta – jelentette ki Tuzson Bence, 2016. március 22-én, Fóton, a Fáy András általános iskolában megtartott lakossági fórumon.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, a Pest megyei ötös választókerület országgyűlési képviselője elmondta: az elmúlt évtizedekben jól működő lakás takarékpénztári megtakarítás, az idén indult Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) és az új Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK) által kínált megtakarítási lehetőség soha nem tapasztalt tág teret nyit azok számára, akik új lakást, vagy házat szeretnének építeni, vagy építtetni.

Egy érdeklődő megosztotta negatív pénzintézeti élményét, ahol az ügyintézőtől azt a tájékoztatást kapta, hogy a CSOK támogatási rendszerében csak az anyagköltségeket számolhatja el. Tuzson Bence határozottan rámutatott, hogy természetesen a munkadíj számláit is köteles figyelembe venni a bank.

Az országgyűlési képviselő hozzátette: a Bankszövetséggel rendszeres konzultáció zajlik, így számos kérdésükre kaptak már megnyugtató, egyértelmű válaszokat.

„Így kijelenthetjük, hogy ma már a pénzintézeti ügyintézők egyre pontosabb információkkal tudják ellátni a hozzájuk forduló CSOK-os ügyfeleiket, mint akár csak néhány héttel korábban” – emelte ki az államtitkár.

Egy felszólaló azt hiányolta, hogy a NOK-kal kapcsolatos hirdetésekben, tájékoztatókban még inkább egyértelműen kellene kiemelni, hogy ez nem piramisjáték és csak elemeiben hasonló, mint a rosszhírű és be is szüntetett fogyasztói csoportok, amelyek gyakran a megtakarításaikat jóhiszeműen befizetők becsapására, megtévesztésére épültek.

Tuzson Bence megnyugtatta a jelenlévőket, hogy az angol mintára létrejött NOK-ba a megtakarítást szervező társasággal szemben olyan szigorú feltételeket szab a törvény, amelyek garanciát nyújtanak a visszaélések kiküszöbölésére.

Ugyanakkor az országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet a Lakás takarékpénztárak és a NOK közötti jelentős különbségre, miszerint az előző megtakarításait használt lakásra is, míg a NOK-ét kizárólag új lakások építésére, illetve megvásárlására lehet felhasználni.

„E mögött az a tapasztalat húzódott meg, hogy a lakástakarék általi félretett pénzből nagyon kevés új lakás jött létre. És mivel az új lakások tömeges építésének van erőteljes nemzetgazdasági hatása, ezért döntött úgy a kormány, hogy a NOK megtakarításait csak új otthonokra lehessen felhasználni” – fejtette ki az államtitkár.

Egy felszólaló megemlítette: a lakásvásárlók szempontjából az lenne a tisztességes, ha az ingatlanberuházókat kötelezni lehetne arra, hogy lakásár hirdetéseikben tüntessék fel a CSOK támogatással igénybevehető (olcsóbb) árakat, és az anélküli (drágább) árakat is. Mert az illető azt tapasztalta, hogy ugyanazon ingatlanépítő a CSOK előtti árakkal hirdeti továbbra is az eladásra kínálta lakásait. Ami szerinte tisztességtelen.

2016.03.22.