A cél az, hogy a lehető legkisebb önrésszel lehessen lakáshoz jutni

A cél az, hogy a lehető legkisebb önrésszel lehessen lakáshoz jutni

DUNAKESZI – Lakossági fórum A kormány a következő ülésén tárgyalja, hogy a tervasztalról történő lakásértékesítéskor a bank már folyósítsa a CSOK támogatást, és ha kell az ahhoz kapcsolódó hitel összegét is – jelentette ki Tuzson Bence, 2016. március 29-én, Dunakeszin megtartott lakossági fórumon.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, a Pest megyei ötös választókerület országgyűlési képviselője kérdésre válaszolva elmondta: jelenleg használatbavételi engedélyhez van kötve a banki folyósítás, ami azért is problémás, mert így a készpénzes vevők elviszik a CSOK-osok orra elől a lakást. Ezért a módosítással a kormány szándéka az, hogy a lehető legkisebb önrésszel sikerüljön új lakást vásárolni a családoknak.

Egy érdeklődő felvetette, hogy egy 17 milliós új lakást szerettek volna vásárolni a közelmúltban. A 10 milliós támogatásra jogosultak, ám a fennmaradó 7 milliónak csak 80 százalékát finanszírozta volna meg a pénzintézet, vagyis 2,4 millió forintos önrészt követelt tőlük, amit nem tudnának teljesíteni.

Tuzson Bence válaszában kifejtette: mivel a hitelnyújtás a pénzintézetek saját kockázata, így rájuk van bízva, adnak-e, és mennyi hitelt, illetve mekkora önrésszel. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a bankok között egyre inkább verseny alakul majd ki a támogatás és a hitelnyújtás terén, így rákényszerülhetnek, hogy kedvezőbb feltételekkel adjanak kölcsönt a CSOK-osoknak.

Az országgyűlési képviselő megerősítette, hogy a CSOK támogatási összege mentes a vagyonosodási illeték fizetése alól.

Egy kérdező erőteljes aggályát fogalmazta meg arra az esetre, ha valaki a példának okáért venne egy 30 millió forintos új házat. Kifizet saját önrészeként 10 millió forintos előleget az építtetőnek, ám a bank bármilyen indokkal mégsem utalja a 10 milliós támogatást, és a 10 milliós hitelt. Tuzson Bence szerint ebben az esetben el kell menni a lakóhely szerinti kormányhivatalhoz, amely megállapítja a támogatás jogosultságot, amely már kötelezi a pénzintézetet arra, hogy a támogatás összegét átutalja. És mivel a példában már 10 milliós önrész szerepelt, így a banknak nincs jogalapja arra sem, hogy a 10 milliós hitelt önrész híján megtagadja az igénylőtől.

2016.03.29.