A lehető legtöbb család juthasson otthonhoz

A lehető legtöbb család juthasson otthonhoz

DUNAKESZI – Lakossági fórum Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, a Pest megyei ötös választókerület országgyűlési képviselője rendkívüli fogadóórának nevezte a kedden Dunakeszin megtartott lakossági fórumot, ahol élénk érdeklődés mellett mintegy félszáz polgár jelent meg és több tucatnyi kérdéssel ostromolták az új otthonteremtési támogatási rendszer egyik kidolgozóját.

Dióssi Csaba polgármester házigazdaként bevezetőjében, elmondta, hogy Tuzson Bencénél autentikusabb személyt nehezen lehetett volna találni az országban, aki az új otthonteremtési támogatásról beszéljen, mivel ő részt vett a szabályok megalkotásában. Az államtitkár a fórum elején röviden összefoglalta az új CSOK szabályait, melynek részleteit a szerdai kormányülésen véglegesítik és várhatóan már pénteken meg is jelenik a Magyar Közlönyben a két rendelet: az egyik a használt, míg a másik új ingatlanok vásárlásáról.  Ezzel egy időben a kormány hatályon kívül helyezi a régi és átláthatatlanul bonyolult, toldozott-foltozott szocpol szabályozást.

Tuzson Bence kifejtette, hogy a kormány alapvető célja az volt az új rendelkezésekkel, hogy a lehető legtöbb család jusson otthonhoz. Másrészt a népességnövekedést is ösztönözzék természetes módon és nem bevándorlók letelepítésével. Harmadrészt a gazdasági növekedés, a költségvetés bevételeinek emelkedése lehetővé tette egy ilyen támogatási program beindítását, amely a kormány reménye szerint jótékony hatással lesz az építőipari termelés élénkülésére is. Ez pedig tovább fogja javítani a foglalkoztatottak számát, amely a 2010-es 3,8 millióról a múlt évre 4,25 millióra emelkedett.

A parlamenti képviselő utalt arra, hogy az elmúlt években nagyon sok fiatal telepedett le a városban. Ezért is tartotta fontosnak, hogy a választókerület első CSOK-os lakossági fórumát itt rendezzék meg, amelyet még 15 ehhez hasonló követ, a választókerület más településein is. Kitért arra is, hogy a korábbi szocpol támogatással szemben az új támogatási rendszerben nem a szociálpolitikai megközelítés dominál, hanem hogy minél több új otthon létesüljön. Törekedtek arra, hogy a korábbi korlátokat kivegyék a rendszerből. Így például korábban, ha valakinek volt lakása, akkor azt el kellett adnia és be kellett forgatnia az  megvásárlandó árába. Ezt most megszüntették.

Ehhez hasonlóan az új szabályozás az energiahatékonyság szigorú feltételrendszerén könnyített, mert a régi rendszerben az épületekre vonatkozó energiahatékonysághoz kötődő többlet kedvezményeket nagyon kevesen vették igénybe.

„Mindezekből látható, hogy cél volt az is, hogy egyszerűbb rendszer jöjjön létre és kevesebb feltételt kelljen teljesíteni. Ezek többsége garanciális jellegű, vagyis azokra vonatkozik, akik önhibájukból nem tudnak teljesíteni, illetve a visszaélések kizárását is célozza” – mutatott rá Tuzson Bence.

„Sokakban felmerült a kérdés: a megemelt támogatás összegét miért nem lehet a meglévő lakáshitelek törlesztésére fordítani? Nos azért, mert ez nem szolgálná az eredendően elérendő célt, hogy ténylegesen minél több új ingatlan jöjjön létre” – hangsúlyozta a képviselő.