A magyar élelmiszer elismertsége fokozatosan emelkedik

A magyar élelmiszer elismertsége fokozatosan emelkedik

A magyar érdekeket világosan képviselni kell, még ha ezt mások nem is így gondolják. A magyar határokat meg kell védeni – jelentette ki Tuzson Bence. A Miniszterelnöki Kabinetiroda Kormányzati Kommunikációért felelős államtitkára erről az Infotér 2015 elnevezésű konferencia, Mandiner négypárti politikai vitaestjén beszélt csütörtök este Balatonfüreden.

Vitapartnerei voltak: Vona Gábor, a Jobbik elnöke, Baja Ferenc, az MSZP szocialista platformjának elnöke és Schiffer András, az LMP társelnöke.

Az állami földek eladása
Az államtitkár elmondta: ez a döntés 103 ezer magyar gazdát és 300 ezer hektár földet érint. A döntés alkalmas lehet arra, hogy magyar gazdák kezébe adjunk állami földeket.
„ A lényegi kérdés azonban az, hogy milyen irányba induljon el a társadalom szervezése. Ha állami föld, magyar magántulajdonba kerül, az jó az államnak mert egyszeri, mintegy 300 milliárd forintos bevétele származik, és jó a gazdáknak, mert nagyobb földterületen gazdálkodhatnak, aminek megvásárlásához kedvezményes hitelt is igénybe vehetnek. Olyan kisbirtokrendszer kialakítása a cél, hogy érvényesüljön az ‘azé legyen a föld, aki azt megműveli’ elv” – húzta alá Tuzson Bence.

Az államtitkár kifejtette, hogy az utóbbi másfél évtizedben elindult egy pozitív tendencia, miszerint a magyar élelmiszer elismertsége fokozatosan emelkedik a külföldiekkel szemben. Mivel a gazdák magukénak tekintik a földet, így ez biztosíték lehet arra, hogy azon jó minőségű élelmiszert állítanak elő. „A tettek mögé kell nézni. Nem a Fidesz, hanem a Jobbik támadta meg korábban az Alkotmánybíróságon, hogy magyar gazdák földet vehessenek. Emlékeztetnék arra, hogy a múltban a zsebszerződéses rendszert nem mi, hanem az MSZP hozta létre, ezt mi felszámoltuk, ám ez ellen az EU-ban jelenleg eljárás van Magyarország ellen. E földek nem voltak mindig az állam kezében, valamikor ezt elvették a gazdáktól” – fogalmazott az államtitkár.

Tuzson Bence úgy vélte, hogy a Jobbik szavakban erős, de tettekben gyenge. Utalt arra, hogy a programja tartalmazta az állami föld értékesítését, most meg ellenzi. Ez a migráns ügyben is így volt, amikor azt mondták, zárt táborokra van szükség ám később mégis tüntetett ellene.

Migráció
„Az alapvető kérdés: milyen Magyarországot és milyen Európát szeretnénk. A magyar kormány meggyőződése, hogy egy erős nemzetekre épülő, erős EU lehet csak életképes, szemben a gyenge nemzetállamok alkotta EU masszával. Amikor EU tagok lettünk, egy gazdasági és kulturális közösséget hoztunk létre. Ám hazánk nem írt alá semmi olyat, hogy ez megváltozzon. A kötelező kvóta rendszert egyrészt jogszerűtlennek tartjuk, másrészt  célszerűtlennek ítéljük, mert a bevándorlási áradatot nem állítja meg. Magyarországnak joga eldönteni, hogy milyen embert szeretne látni az országában” – emelte ki Tuzson Bence.

Meggyőződésének adott hangot, hogy válsághelyzetben cselekedni kell. A magyar kormány és annak első embere, Orbán Viktor bebizonyította azt, hogy ha kell tud gyorsan, és határozottan dönteni a nemzet érdekében. A határzár jól működik, manapság már csak naponta 3 fő lép Magyarország területére a déli határzáron keresztül, miközben néhány hete még volt olyan nap, hogy 10 ezren. Szerinte senki sem erőltetheti hazánkra, hogy elfogadjuk a kvóta rendszert, vagy vissza fogadjuk a kitoloncolt embereket. Az EU külső határainál kell megállítani a migránsokat és már az EU-n kívül kell kezelni a problémát táborok létrehozásával, Törökországban vagy Szíriában.

Tuzson Bence kifogásolta, hogy a magyar baloldal álláspontja nem egyértelmű a migráns kérdésben. Merjünk kiállni saját magunkért, a magyar emberekért.

„Hazánk megállapodást írt alá az unióval, hogy annak külső határait megvédi, ami még érvényben van. Ha Görögország erre nem képes, akkor pont az egyik legnagyobb uniós értéket veszítjük el. Ha nem vagyunk képesek az EU határvédelmét megoldani, akkor az EU össze fog omlani, és vége lesz a megszokott jóléti életformánknak” – figyelmeztetett az államtitkár.

Tuzson Bence emlékeztetett arra, hogy amikor a 90-es évek elején, Antal József miniszterelnökségének idejében szóba került az EU tagság kérdése, Csengei Dénes, költő, az MDF politikusának ez az aforizmává vált mondata díszítette a kormány rendezvényeit: „Európába, de mindahányan”!

Hol a helye Magyarországnak? – tette fel a költői kérdést Tuzson Bence, aki meg is válaszolta:

„Mi itt vagyunk jó helyen, ahol több, mint egy évezrede óta élünk. Itt kell megtalálni helyünket. Más EU tagállamok is a saját érdekeiket képviselik, ezt nem kell nekünk sem szégyellni. Amikor az EU határainak oltalmáról beszélünk, akkor egyúttal az európai civilizáció megvédéséről is beszélünk. Mindig is a nyugati és keleti hatalmak ütköző zónájában voltunk, vagyunk és leszünk. Jelenleg pedig stratégiai partnernek tekintjük Oroszországot” – mutatott rá Tuzson Bence.