A támogatást és a hitelt egy elbírálási eljárásban kell kérni

A támogatást és a hitelt egy elbírálási eljárásban kell kérni

SZEGED – Lakossági fórum A kormány arra számít, hogy néhány éven belül, a lakásépítések növekedésével fokozatosan kiegyenlítődik a jelenleg túlsúlyban lévő kereslet és a gyér kínálat és már ez év végére mérséklődhetnek a jelenleg még emelkedő lakásárak – jelentette ki Tuzson Bence, április 19-én, Szegeden, a Kormányhivatal Csongrád termében megtartott lakossági fórumon.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, kiemelte: a kormány 2017-ben 100 milliárd forintot különített el a CSOK támogatási igények maradéktalan kielégítésére. A 2018-as központi költségvetésben, ha szükséges még ennél több is áll rendelkezésre. Az államtitkár megerősítette, hogy nincs felső határ, vagyis minden igénylést kielégít a kormány.

„Ez a döntés a kormány részéről nagyfokú bátorságot igényelt, mert előre nem lehetett tudni – és még most sem -, hogy hányan veszik majd igénybe a CSOK támogatásokat és az éves szinten mekkora kiadást jelent ez a büdzsének. De a kormánynak lépni kellett, ha azt szeretnénk, hogy húsz év múlva ne 7-8 millió lakosa legyen az országnak” – mutatott rá Tuzson Bence.

Élénk polémia alakult ki a jelenlévő potenciális igénylők, és egy helyi pénzintézeti fiók vezetője között arról, hogy a 10 milliós támogatást és a 10 milliós kedvezményes hitelt egy elbírálási eljárás keretében célszerű-e kérni, vagy a támogatás igénylése után hónapokkal, vagy évekkel később is lehet a hitelt kérni a bankoktól.

Tuzson Bence – mint jogász, egykori sikeres ügyvéd – is beszállt a jogértelmezésbe, és arra jutottak a felek, hogy nemcsak célszerű, hanem javasolt is, hogy egy elbírálási eljárás keretében kérjék az ügyfelek a támogatást és a hitelt is. Még akkor is igaz ez, ha az igénylő a pénzintézet által engedélyezett hitel összegét csak később hívja le!

Az államtitkár – mivel kéthetente egyeztet a Bankszövetség vezetőivel – ígéretet tett arra, hogy ezt is tisztázni fogja velük, hogy egységes álláspont alapján járjanak el a pénzintézetek.

Ugyanakkor Tuzson Bence megjegyezte azt is, hogy a kormány folyamatosan gyűjtögeti azokat a módosítási javaslatokat, amelyeket a pénzintézetek, illetve az ügyfelek visszajelzései alapján, néhány hónapon belül beterjesztenek a két CSOK rendelethez, hogy hatékonyabbá, gyorsabbá tegyék az igénylés menetét.

Egy helyi bankfiók vezetője megjegyezte, hogy a február közepén életbe lépett új CSOK rendeletek már éreztetik hatásukat, mert míg 2015 decemberében 100 milliós nagyságrendű lakásépítés célú hitelt igényelt tőlük 3-4 vállalkozó, addig jelenleg mintegy 15 ingatlan beruházó 1,2 milliárd forintos hiteligényléssel fordult hozzájuk.

2016.04.19.