A városban megvalósuló településfejlesztésnek együtt kell járnia az itt élők életminőségének javulásával

A városban megvalósuló településfejlesztésnek együtt kell járnia az itt élők életminőségének javulásával

A kormány minden lehetséges segítséget megad a jövőben is ahhoz, hogy Szombathely megerősítse a régióban elfoglalt gazdasági, kulturális és oktatási központ szerepét – jelentette ki Tuzson Bence, 2017. április 7-én, a vasi megyeközpontban.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár kiemelte: ehhez szükséges volt az is, hogy a Fidesz-KDNP kormány átvállalta a város korábbi, szocialista városvezetéstől örökölt 18 milliárd forintos adósságát. Azóta az önkormányzat költségvetése stabil, a helyi gazdaság erősödik, a munkanélküliség rekord alacsony mértéket, 2,37 százalékot tesz ki, ami gyakorlatilag teljes foglalkoztatottságot jelent. Folyamatosan bővülő helyi gazdaság teljesítőképessége az alapja annak, hogy az elmúlt években 45 százalékkal emelkedhettek a város adóbevételei, miközben az adókulcsokat nem emelték.

Az államtitkár kifejtette, hogy a város gazdaságának további fejlődéshez bizonyos kvalifikált szakterületeken a munkaerőhiányt kell kezelni, éppen ezért is fontos, hogy ismét van a városban felsőfokú műszaki képzés. Elsősorban mérnökökből, informatikusokból és építőipari szakmunkásokból van hiány a település cégeinél, amelyek azonnal 2-3 ezer szakembert tudnának felvenni.

Tuzson Bencét fogadta Hende Csaba országgyűlési képviselő, Harangozó Bertalan kormánymegbízott, Majthényi László megyei közgyűlési elnök és Puskás Tivadar polgármester. A megbeszélésen áttekintették a városban közelmúltban megvalósult, a folyamatban lévő, illetve a tervezett fejlesztéseket, beruházásokat. Szó volt arról, hogy az elmúlt években mintegy 35 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg uniós és hazai forrásból Szombathelyen. A város ipara és kereskedelme fejlődésének óriási lökést ad, hogy 2016 őszén elkészült a települést Győrrel, és az M1-es sztrádával összekötő M86-os, 2-szer 2 sávos autóút, amely így bekapcsolta Szombathelyet a hazai és nemzetközi közlekedés vérkeringésébe.

Galéria

 

Az államtitkárt házigazdái tájékoztatták arról, hogy folyamatos egyeztetések zajlanak a kormány és a város között a 86-os út további fejlesztése és a 87-es út nyugat-európai úthálózatba történő becsatlakoztatásáról, és a Modern Városok Programja keretében megvalósuló beruházásokról is. A mintegy 78 ezer lakosú Vas megyei székhely a Kárpát-medence egyetlen 2000 éve folyamatosan lakott települése, a tízedik legnépesebb hazai város.

Tuzson Bence kiemelte: „A városban megvalósuló településfejlesztésnek együtt kell járnia az itt élők életminőségének javulásával is. Ehhez elengedhetetlen, hogy a helyi kultúrát is erősítsük. Ezért is támogatja a kormány a Szent-Márton városfejlesztési program megvalósítását.”

A folyamatban lévő Szent Márton Terv 5 milliárd forintos I. üteme, 2,5-2,5 milliárd forintos egyházi és önkormányzati részből áll. Az egyházi fejlesztések során teljesen megújult a Szombathelyi Egyházmegye központja, a Püspöki Palota, a Brenner János Kollégium (az egykori papi szeminárium épülete), a város egyik fő nevezetessége, a Szent Márton-templom és az épületek közti Mindszenty tér is. Az önkormányzati fejlesztések közül kiemelkedik a Berzsenyi Dániel tér felújítása (1,15 milliárd), a Smidt Múzeum bővítése (300 millió) és a római kortól a barokkig ívelő építészeti korokat egy helyen bemutató Romkert sétány kialakítása (200 millió).

Szó esett arról is, hogy a Szent Márton Terv egy későbbi ütemében, 2020-ra mintegy 5 milliárd forintból egy intermodális (vasúti és autóbusz) csomópontot alakítanak ki a vasútállomás közelében, ahova áthelyezik a jelenleg a vasúti főpályaudvar előtt található buszállomást.

Végezetül Tuzson Bence szólt arról is, hogy nemzetünk nagy döntések és küzdelmek előtt áll. „A Brüsszellel vívott harcokhoz ezért a magyar emberek támogatását kérjük. Az „Állítsuk meg Brüsszelt!” címmel indított nemzeti konzultációban 6 kérdést teszünk fel. Ezek a kérdések a nemzeti függetlenségről és a nemzeti szuverenitásról szólnak. Brüsszel ugyanis egyre több ügyben akar a fejünk felett dönteni, amit nem hagyunk.

A brüsszeli bürokraták arra akarnak kényszeríteni minket, hogy töröljük el a rezsicsökkentést, engedjük be a migránsokat, és elvennék tőlünk azt a lehetőséget is, hogy szabadon dönthessünk az adócsökkentésekről és a munkahelyteremtés módjairól. A migránspárti külföldi ügynökszervezetek átláthatóságát szolgáló javaslataink miatt is kemény támadásokra számítunk.”

Tuzson Bence megerősítette, hogy a magyar kormányon belül semmilyen szinten sem merült fel az EU-ból történő kilépés.

2017. április 7.