Átadták a körmendi Batthyány-Strattmann kastély felújított színháztermét

Átadták a körmendi Batthyány-Strattmann kastély felújított színháztermét

KÖRMEND Nemzeti összetartozásunk egyik legfontosabb alapja a kultúra, ezért a színház éppúgy meghatározza nemzeti, mint európai és egyetemes hovatartozásunkat – jelentette ki Tuzson Bence, a körmendi Batthyány kastély együttes Örökségközpontja Színháztermének felújítása utáni ünnepélyes átadó ünnepségen, október 27-én.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára elmondta: egy távoli földrészen van egy mondás, miszerint a legboldogabb népeknek nincs történetük. De vajon lehet-e népnek nevezni azt, amelyik nem tartja fontosnak a múltját? Nyilván nem, mert akkor az a nemzet a jövő generációjának létét veszélyezteti.

A kultúra egyedi kincsünk, vigyáznunk kell rá, ápolnunk kell kultúránkat, mert enélkül nem beszélhetünk nemzetről. Ezt teszi Körmend is. A kormány is kiemelt fontosságúnak tartja a kultúra támogatását. Ezért az ország öt legjelentősebb kastély együttese közé tartozó műemlék épületben a Belügyminisztérium 500 millió forintos támogatásának köszönhetően felújították a színházterem nézőterét és színpadát, lecserélték az elavult fény-és hangtechnikát, korszerűsítették a színpadhoz tartozó szociális helyiséget, valamint a nézőtér fűtését, hűtését és szellőztetését.

Galéria

 

Örömteli, hogy a színházi műhelyek és az előadások száma az utóbbi évtizedben hazánkban megduplázódott: országosan tavaly 330 társulat játszott 26.473 alkalommal. Az is örvendetes, hogy folyamatosan emelkedik a színházlátogatók száma is: míg 2008-ban 4,5 millió színházlátogató volt országosan, addig a 2016-os évadban már 6,7 millió, ami másfélszeres növekedést jelent.

Ez a színházterem akkor lesz igazán készen, amikor a színészek kilépnek a színpadra és görbe tükröt tartanak elénk, amikor pedig legördül a függöny, és a 367 néző feláll az előadás után, kicsivel több legyen, és a magyar kultúrának egy darabját magával vigye.

Bebes István, Körmend Város Polgármestere, Kölcsey Ferenc szavaival nyitotta beszédét, akinek a jótettről szóló elmélkedését idézte. „Nekünk, Körmendieknek a Batthyány kastély újjáépítése több évtizedes munka. A következő, főépület felújítása lesz. Akik egy színházba jóérzéssel eljönnek nagyszerű emberek, mert a kultúrát támogatják, miközben maguk is gazdagodnak. Mi egy közösséghez tartozunk.”

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára elmondta: „Sok megható estét élhettünk át az elmúlt évtizedekben, sőt én is többször léptem fel itt a régi színpadon, folklór esteken, szereplőként. Egy örökségként kapott épületben mindig nehezebb létrehozni színházi teret, mint egy újban, de olykor izgalmasabb megoldás jön létre, mint ezúttal.”

2016-ban 800 millió forintos beruházással a Nyugat-Dunántúli Operatív Program támogatásával újították fel az egykori lovarda épületét, ahol turisztikai fogadóközpontot alakítottak ki. Most a színházteremre került a sor, aminek fejlesztésére korábban nem volt lehetőség, mert az uniós projekt nem tette lehetővé színházi funkció kialakítását.

2016. október 27.