Átadták a megújult Hild-villát

Átadták a megújult Hild-villát

Egy évig tartó munkálatok után, december 20-án átadták az eredeti tervek alapján felújított, 172 éves, klasszicista stílusú Hild-villát, amely a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének ad otthont.

„Itt, a XII. kerületben a Hild-villa parkja újra kivirágzik, sok-sok évtizednyi enyészet után. A Hild-villa a felújítást követően elnyert egy olyan állapotot, amely szinte sohasem volt, de az örök élet számára elképesztő minőségben megvalósult” – mondta Fekete György, az MMA elnöke. Hozzátette: „Ennek az intézménynek lesz a feladata, hogy az 1945 utáni magyar művészet kiváló eredményeit megmutassa.”

Tuzson Bence, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár kiemelte: „Öröm látni, hogy itt a XII. kerületben – ahol 8 évig önkormányzati képviselő voltam – egy gyönyörű épület megújult. Ez az épület egy olyan építész alkotása és egykori otthona volt, akinek a munkássága az egész reformkori építészetünket alapvetően meghatározta. Ugyanis Hild Józsefnek több mint 800 terve és megvalósított épülete volt itt a fővárosban és országszerte, így bátran kijelenthetjük, hogy az egyik legjelentősebb magyar építész volt. Elég, ha csak az esztergomi bazilika impozáns épületére gondolunk. Hozzátette: az intézet méltó környezetbe költözik, mert az itt dolgozó szakemberek a kortárs művész mesterekkel foglalkoznak majd, elsősorban a társadalom és a művészet összefüggéseit és a művészeti ágak egymásra hatását vizsgálják.

Galéria

Kodály Zoltán szavaival „a kultúra nem megörökölhető”, azt a következő generációknak újra és újra meg kell teremtenie, mert e nélkül elenyészik. A kormány minden lehetséges támogatást megad ahhoz, hogy a magyar kultúra és művészet fejlődjön. Egyedülálló Európában, hogy egy ország nemzeti össztermékének 2 százalékát képes arra fordítani, hogy az egyházi- és művészeti életet támogassa – mondta az államtitkár.

Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki önkormányzat polgármestere közölte: „A XII. kerület valóban egy csodálatos hely, ahol nagyon sok villa áll még felújítása előtt. Azon vagyunk, hogy állami segítséggel ehhez hasonlóan minél több megújuljon.”

Kocsis Miklós, a kutatóintézet megbízott igazgatója kifejtette: „A műemlék épületben helyet kap az intézmény művészetelméleti szakkönyvtára, egy műhelybeszélgetések lebonyolítására alkalmas tárgyaló, valamint az itt dolgozó 15-20 kutató munkaállomása is. Az intézetben a közalkalmazotti kutatói állomány középtávon 25-30 főig emelkedhet.”

A kétszintes, magas tetős épületegyüttest Hild József a maga számára tervezte és építette 1844-ben. Az állami beruházás mintegy 1 milliárd forintba került.

2016. december 20.