Az alaptörvény-módosítás megszavazása a nemzet melletti kiállás

Az alaptörvény-módosítás megszavazása a nemzet melletti kiállás

A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szerint az alaptörvény-módosítás megszavazása a nemzet melletti kiállás.

Tuzson Bence az M1 aktuális csatornán péntek este azt mondta: jó lenne, ha az országgyűlési képviselők kétharmada támogatná a módosítást, mert “Magyarország érdekéről”, nem pártérdekről van szó.

Hozzátette: ha a Jobbik képviselői lelkiismereti alapon szavaznak, tőlük is érkezhetnek támogató szavazatok. Az október 2-i népszavazásra utalva úgy fogalmazott: nem hiszi, hogy “lenne bátorság a Jobbikban” ahhoz, hogy ne szavazza meg az alaptörvény módosítását, mert ehhez “szembe kell menni az emberek akaratával”, köztük a jobbikosokéval is.

Tuzson Bence megismételte a kormány álláspontját, mely szerint az európai uniós jog “nem lehet felsőbbrendű” a nemzeti joghoz képest. Szavai szerint az európai jog a nemzeti jogból ered, így éppen “az alaptörvény hatalmazza fel” az EU-t arra, hogy közös joggyakorlás jöjjön létre bizonyos kérdésekben. Az európai uniós jog korlátját a nemzeti jogok jelentik, hiszen a nemzetek határozzák meg, milyen részt adnak át jogaikból – tette hozzá.

Gulyás Gergely, a parlament törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke csütörtökön közölte: az Országgyűlés november 8-án megtartja a zárószavazást az alaptörvény hetedik módosításáról, amely kizárná, hogy az Európai Unió felső korlát nélkül hajthasson végre kényszerbetelepítést Magyarországra.

2016. november 5. (Forrás: MTI, Fotó: Árvai Károly/kormany.hu)