Az egészséges gyerekekből lesznek az egészséges felnőttek

Az egészséges gyerekekből lesznek az egészséges felnőttek

A dunakeszi Bárdos Lajos Általános Iskola nyerte el az idén az országos HAPPY-HÉT elnevezésű rendezvény fődíját.

Szimbolikus jelentősége van annak, hogy egy dunakeszi iskola kapta meg ezt az elismerést az OGYEI programjában, hiszen Dunakeszi a víz városa – értékelte szerdán, az intézményben megtartott díjátadón Tuzson Bence, a Pest megyei 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselője. A kormányzat elkötelezett a vízivás, valamint az egészséges életmód és táplálkozás népszerűsítése mellett a diákok körében, ezért is tette lehetővé 318 ezer gyermek számára, hogy naponta hozzájusson az egészséges ételekhez az oktatási intézményekben – mondta a politikus. Ha sikerül visszaszorítani a túlsúlyproblémákat, azzal csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának veszélye, s így növelhető az egészségben eltöltött évek száma – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára.

A kormány átfogó, mindenkit érintő intézkedéseivel, de egyes iskolai programokkal is igyekszik már gyermekkorban rászoktatni a diákokat az egészséges életmódra, mert ezzel növelhető az egészségben eltöltött évek száma – foglalta össze Rétvári Bence államtitkár a kormányzati célkitűzéseket a HAPPY-HÉT díjátadó rendezvényén.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, vagyis az OGYÉI által 2007-ben indított program célja, hogy az iskolásokat rászoktassák a vízfogyasztásra, illetve, hogy felhívják a gyerekek és szülők figyelmét annak a fontosságára, hogy az egészségtelen, túlcukrozott üdítőitalok helyett részesítsék előnyben vízfogyasztást, és az ehhez párosuló egészséges életmódot. A rendezvényhez az idén országos szinten már százhetven iskola csatlakozott.

Több nemzetközi vizsgálat igazolta az elhízás és a cukros, szénsavas üdítők mértéktelen fogyasztása közötti összefüggést, ezért dolgozta ki az OGYÉI a HAPPY Programot, amelyet 2010-ben terjesztettek ki országos szintre. A kezdeményezés megnevezése nemcsak az angol „boldogság” kifejezésre utal, hanem egy ennek megfelelő rövidítéséből ered: Hungarian Aqua Promoting Program in the Young. Ez magyarul annyit tesz: Magyarországi vízfogyasztást népszerűsítő program a fiatalok körében. A programot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatja.

 

Igen nagy probléma Magyarországon a túlsúlyosság, amiben ma már minden negyedik gyermek érintett, a felnőttek közt pedig sokkal rosszabb az arány – mondta Rétvári Bence, aki ezekre a negatív adatokra hivatkozva hangsúlyozta annak fontosságát, hogy már fiatal korban minél hatékonyabban felhívják a figyelmet az egészséges életmódra, az egészséges étkezésre, az egészséges folyadékok fogyasztására. Ma Magyarországon a felnőttek 65%-a küzd valamilyen súlyproblémával, és ez negatívan befolyásolja az egészségben eltölthető évek számát. Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy ha sikerül visszaszorítani a túlsúlyproblémákat, azzal csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának veszélye is, s annál kevésbé kell majd félni attól, hogy az emberek egészségi állapota már igen korán betegessé válik.

„Elsősorban a térség országgyűlési képviselőjeként vagyok most itt jelen, hiszen különösen fontosnak tartom, hogy Dunakeszin, a víz városában lehet egy ilyen díjat átadni” – kezdte felszólalását Tuzson Bence. Mint mondta, Budapest vízbázisának jelentős részét Dunakeszi adja, a település környékén több mint negyven kút működik, és „talán kevesen tudják, hogy a város teljes területe védett ivóvízbázis”. Ennek megfelelően innen körülbelül hatvanötezer köbméter tiszta, jó minőségű ivóvizet vesznek ki naponta. Ezért is szimbolikus jelentőségű, hogy ez az iskola nyerte el ezt a díjat – fogalmazott az államtitkár, aki gratulált mindenkinek, aki részt vett a munkában.

Ez a program elsősorban a gyerekekről szól, hiszen ők valósították meg – hívta fel a figyelmet Tuzson Bence. „A gyerekekről van szó, és belőlük áll majd össze később az ország jövője is, ha pedig ők egészségesen nőnek fel, akkor a várható élettartam is hosszabb lesz Magyarországon” – mondta. Ez indokolja a kormány elkötelezettségét is abban, hogy az egészségtelen, túlcukrozott üdítőitalok helyett az egészséges ivóvíz fogyasztására ösztönözze a fiatalokat, mert ez is meghatározó az egészséges táplálkozásban. Szorosan összefügg ezzel, hogy Magyarországon ma már 318 ezer tanuló ingyen juthat hozzá a közétkeztetéshez – fogalmazott az államtitkár.

„Törekednünk kell arra is, hogy a mindennapi mozgás lehetőségét is megteremtsük, amihez természetesen az intézményi hátteret is biztosítani kell. Ennek megfelelően itt, Dunakeszin is épül már a tanuszoda, közeleg ennek az átadása, sőt, egy teljesen korszerű új iskola is lesz a városban. Ez a legnagyobb tankerület az országban, Dunakeszi környékén él a legtöbb gyermek hazánkban, és csak a városban 3600 iskoláskorú diák van. Ezért is fontos, hogy Dunakeszin különösen figyeljünk oda arra, hogy a gyerekek, akik itt élnek és itt nőnek fel, egészségesek legyenek” – mondta a díjátadón Tuzson Bence.

Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója felszólalásában arról beszélt, hogy az idén nyolcadik alkalommal hirdették meg a HAPPY-HÉT programot, amelyet kiemelt hangsúllyal kezel az intézet. Az egészségben eltöltött évek száma nagyban függ attól, hogy mennyire tudjuk azokat megalapozni gyermekkorban – mondta. „Örömmel látjuk, hogy ebben partnerek az iskolák, s most már óvodák is csatlakoznak a programhoz: az idén már negyvenkét iskoláskor előtti intézmény vett részt benne. Tehát most már az óvodában kezdjük megalapozni a vízről és annak élettani hatásairól szóló tudást. Mindezek pedig kiegészülnek különböző más elemekkel is, mert az iskolák nagyon kreatívak, és rengeteg programot építettek már be eddig is az elmúlt években. Ma már a magukénak tekintik ezt a kezdeményezést. A Bárdos Lajos Általános Iskola pedig az egyik fáklyavivője ennek a programnak, amelyben – a visszajelzések szerint – a gyerekek is szívesen vesznek részt, de már a tanárok is úgy érzik, hogy ez szinte egy köztelező elem az életükben. Éppen ezért arra számítunk, hogy a negatív tendenciák hamarosan megfordulnak, mert ez valóban rajtunk múlik. Csak mi tehetünk arról, hogy ma minden ötödik fiúgyermek, és minden negyedik lány túlsúlyos hazánkban” – mondta az OGYÉI főigazgatója a szerdai díjátadón.

2017. június 14.