Az elmúlt negyedszázad legjelentősebb intézkedése a CSOK

Az elmúlt negyedszázad legjelentősebb intézkedése a CSOK

CSOMÁD – Lakossági fórum A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) támogatási összegének igénybevételénél akár néhány tízezer forintos építési anyag számlát is be lehet nyújtani a banknak, amiért a jogos támogatási összeg erejéig a pénzintézetnek azt ki kell fizetnie – jelentette ki Tuzson Bence, 2016. március 3-án, Csomádon, az Esztergály Mihály Általános Iskolában megtartott lakossági fórumon.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, a Pest megyei ötös választókerület országgyűlési képviselője, bő másfél óráig tartó eseményen tájékoztatta az 1.700 lakosú kistelepülésről megjelenteket és állta kérdéseik rohamát.

Az államtitkár hozzátette: a CSOK támogatásánál nem a bankok határozzák meg, hogy mekkora összegtől fizetnek, és az nem függ az épülő családi ház készültségi fokától sem.

„Ellenben ha az újonnan épülő családi háznál a 3 vagy több gyerekkel rendelkezők, illetve azt vállalók esetében a 10 millió forintos támogatás felett még igényelhető kedvezményes legfeljebb 10 millió forintos hitelnél a bank kiköthet százalékos készültségi fokokat a hitel utalásához. Mindkét esetben az építőnek előfinanszíroznia kell az építő anyag költségét” – mutatott rá Tuzson Bence.
Egy kérdező bizonytalan volt a tekintetben, hogy ha egy 3 gyermekes család először csak a 10 millió forintos támogatás felvételéről dönt, ám később mégis igénybe szeretnék venni a 10 milliós hitelt is, akkor ezt meddig tehetik meg? Az országgyűlési képviselő kifejtette, hogy mindaddig kérhető a hitel, ameddig nem rendelkezik az építmény használatbavételi engedéllyel.

Többen kételyüknek adtak hangot, hogy lesz-e a CSOK támogatásnak a központi költségvetés oldaláról felső határa, vagyis valamikor bejelentheti-e a kormány, hogy már nem lehet igényelni.

A politikus megnyugtatott minden jelenlévőt, hogy az állami támogatásnak nincs felső határa. Jelenleg a büdzsében erre a célra 40 milliárd forint áll rendelkezésre (4 ezer otthonra elég), míg tartalékban további 200 milliárd forint van e célra elkülönítve (további 20 ezer támogatott otthon). Ám Tuzson Bence felhívta a figyelmet arra, hogy az idei évben a februárban megújult rendelet hatására még jobbára csak az építési előkészítő munkálatok – engedélyezések, alapozások – kezdődhetnek el, és várhatóan 2017-től várhatók a jelentősebb támogatás lehívások.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a mintegy 4 milliós magyar lakásállomány elöregedett. Középtávú megújulásukhoz – az ingatlan szakemberek szerint – évente legalább 40 ezer új lakásnak kellene megépülnie. Ebben jelentős segítség lehet a CSOK.