Az emberek mindennapi biztonságát garantálják a törvénymódosítások

Az emberek mindennapi biztonságát garantálják a törvénymódosítások

A magyar emberek mindennapi biztonságát garantálja az Országgyűlés által kedden elfogadott alaptörvény-módosítás és a Belügyminisztérium terrorellenes csomagja – mondta Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a parlamenti határozathozatalok után, sajtótájékoztatón.

Az államtitkár szerint a törvénymódosítások nyomán egyrészt a rendőrség és a belügyi szervek megkapják azokat a forrásokat és háttérszervezeti egységeket, amelyek alkalmassá teszik őket, hogy megfeleljenek a terrorizmus kihívásainak, másrészt az alaptörvény és az ehhez kapcsolódó honvédelmi törvények módosításával lehetővé válik, hogy Magyarországon a honvédség is fel tudjon lépni terrorveszélyhelyzet esetén.

Hangsúlyozta: nagyon sajnálják, hogy voltak olyan országgyűlési képviselők és politikai pártok, akik nem támogatták ezt a két törvénycsomagot. Szerinte a belügyi törvénycsomag esetén egy “sajátos koalíció alakult” Gyurcsány Ferenc vezetésével, míg a honvédelmi törvénycsomagnál a szocialisták is beálltak ezek közé a képviselők közé, és nem támogatták az emberek mindennapi biztonságát.

Felelőtlennek tartotta a nemmel szavazó képviselőket, mert szerinte a képviselőknek alapkérdésekben, így Magyarország biztonságában, egyet kellene értenie. A keddi isztambuli robbantásokra utalva hozzátette: valós veszélyekről van szó, és azt is világosan kell látni, hogy ez nem választható el az illegális bevándorlás kérdésétől, mert ezzel a folyamattal együtt terroristák is érkeznek az Európai Unió területére.

Fontos feladatnak és közös felelősségnek nevezte, hogy levonják a megfelelő tapasztalatokat az Európában és a máshol történt terrorcselekményekből, és érjék el, hogy Magyarországon ez ne következhessen be.

Simicskó István honvédelmi miniszter kiemelte: remélik, hogy Magyarországot nem éri terrortámadás, de ha ez mégis bekövetkezik, akkor a honvédség erre felkészült erői rendelkezésre állnak, hogy a magyar emberek biztonságát garantálják.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az Országgyűlés 77 százalékos többséggel fogadta el az alaptörvény módosítását és köszönetet mondott azoknak a parlamenti képviselőknek, akik ezt támogatták, ugyanakkor “szomorú ténynek” nevezte, hogy a szocialisták nem szavazták meg a javaslatot, és a módosítás elfogadását megelőző ötpárti egyeztetés-sorozaton sem vettek részt. Kérdésre válaszolva elmondta: az együttműködés fejlesztése érdekében a honvédségnek a rendőrséggel, illetve a TEK-kel egyre több olyan közös gyakorlata lesz, amely hatékonyabb fellépést eredményez terrortámadás esetére.

Kontrát Károly, a belügyi tárca parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta: a terrorellenes törvénycsomag hatálybalépésével a magyar emberek biztonsága jelentősen megnő. Az államtitkár köszönetet mondott parlamenti pártoknak amiért a javaslatot 95 százalékos többséggel fogadta el a Ház.

Felidézte: a párizsi és a brüsszeli terrortámadások után egyértelművé vált, hogy a terrorizmus a bevándorláshoz is a köthető. Hozzátette: a kormány ezt követően olyan törvénycsomagot terjesztett elő, amely semmivel több eszközt nem kért a hatóságok, a rendvédelmi szervek és a Terrorelhárítási Központ (TEK) számára, mint ami Nyugat-Európában is ezeknek a szervezeteknek a rendelkezésére áll. Az elfogadott törvénycsomagból kiemelte a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) létrehozását, amely 130 fővel alakul meg a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ bázisán. A TIBEK rendelkezik majd azokkal információkkal, tudással, amely lehetővé teszi, hogy kiszűrjék és megakadályozzák a terrorista gyanús cselekményeket – tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy sajtóhírek a TIBEK létrehozását Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter harcaként írták le, Kontrát Károly azt mondta: nem volt ilyen harc, itt egy harc folytatódik, a terrorizmus elleni harc, amiben a kormány elszánt. A TIBEK és a titkosszolgálatok közötti információáramlásra vonatkozó kérdésre hozzátette: az elfogadott megoldás semmiképpen nem csökkenti a működés hatékonyságát. Tuzson Bence ezzel kapcsolatban kiemelte: a TIBEK működése arról szól, hogy az információkat összegyűjtsék, elemezzék, levonják a következtetéseket és cselekedjenek.

Az Országgyűlés kedden módosította az alaptörvényt, kiegészítve a különleges jogrendre vonatkozó szabályozást a terrorveszélyhelyzet kategóriájával, valamint elfogadta a Belügyminisztérium (BM) terrorellenes csomagját, amely szabályozza a kódolt telefonos szolgáltatások korlátozását és létrehozza a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központot (TIBEK).

2016.06.07.
Forrás: MTI, Videó: kormany.hu
Fotó: Botár Gergely