Az exportáló kis- és közepes vállalkozásokat támogatja a kormány

Az exportáló kis- és közepes vállalkozásokat támogatja a kormány

MISKOLC Az olyan kis- és közepes magyar vállalkozásokat támogatja a kormány elsősorban, amelyek jelentős szerepet vállalnak az exportban – jelentette ki Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár Miskolcon a szabad vezetékek, szigetelt légvezetékek, szigetelt földkábelek, vasúti felsővezetékek gyártására szakosodott FUX Zrt.-nél.

A politikus a gépipari társaság egy nagy teljesítményű alumínium huzalgyártó gép ünnepélyes beindításán azt mondta: “középszintű magyar cégek azok, amelyek a legtöbb munkahelyet teremtik Magyarországon, ezzel járulnak hozzá leginkább az ipar fejlesztéséhez”. Kiemelte: a miskolci FUX termékeit a világ számos országában vásárolják, “Miskolc dinamikusan fejlődik, itt is egyre inkább a képzett munkaerőre van szükség”.

Az idén 25 éves gyárban tett látogatáson Tuzson Bence államtitkár kiemelte: a munkanélküliséggel csak akkor lehet leszámolni, ha megfelelő szakképzés is társul mellé. A FUX 200 embernek ad munkát, éves árbevétele pedig meghaladja a 8 milliárd forintot.

Tuzson Bence érdeklődésére az igazgató elmondta: az alapanyagot, az alumínium és réz ötvözetet a hazai piacon vásárolják meg. Újdonságuk, hogy víztaszító kábel felületet fejlesztettek ki. Ez a hidrofillé kialakítás mindössze 2-3 százalékkal emeli az árat. A GySEV vasúttársaság most teszteli a FUX fejlesztésű vezetékét. Egy éves használatával meg lehet spórolni a főváros teljes évi villanyfogyasztását. A dán tengerparton 300 tonnányi ilyen FUX vezeték üzemel. Szeretnék az orosz piacon is elterjeszteni ezt a hidrofil vezetéket. Az államtitkár a Nemzeti Kereskedőházat ajánlotta figyelmükbe.

Barkóczi István, a társaság vezérigazgatója röviden bemutatta az államtitkárnak a cég tevékenységét. Kiemelte: ma több mint 180 alkalmazottal, számtalan fejlesztéssel és tőkeerős külföldi vevőkkel büszkélkedhetnek. Mára már 70 százalékban exportra gyártanak, a szabadvezetékeket 95 százalékban külföldre szállítják. A FUX termékei ott vannak a szlovák, a cseh, a német, a brit, a svéd, az osztrák, a horvát, a lengyel, a finn, a bolgár és a szlovén piacon is. Partnerei között a hazai áramszolgáltatók és hálózatépítők mellett már ott vannak Európa legjelentősebb villamosenergia-szolgáltatói és hálózatépítői.

A vezeték¬gyártásban kis cégnek számítanak a hatalmas multinacionális vállalatok mellett, azonban megtalálták azokat a piaci réseket, azokat a feladatokat, melyet a nagyok nem vállalnak el.

A cég elsősorban a villamos-iparban használatos alumínium szabadvezetékeket, szigeteltvezetéket, földkábeleket, és vasúti felső munkavezetékeket, valamint villamosokhoz, trolikhoz való vezetékeket állít elő.

2010-ben az ÉMOP telephely-fejlesztési pályázatának keretében a FUX Zrt. raktárcsarnokot épített. A projekt összes fejlesztési költsége 196,5 millió forintot tett ki, amelyhez a cég mintegy 98 milliós támogatás kapott. A raktárcsarnok biztosítja a FUX Zrt-nél történő logisztikai feladatok magasabb szintű ellátását.

2012-13-ban több pályázat keretén belül termelőgépekre, gyártócsarnokra és képzésre mintegy további 100 millió forint uniós támogatást kapott a cég.

2012-ben a svéd AMOKABEL – amely elsősorban a szigetelt hajó vezetékek terén erősek – szakmai befektetőként, 38 százalékos tulajdonrészt vásárol a FUX-ban.

10 ezer tonna a gyártási kapacitásuk évente. 14,5 ezer négyzetméteres a telephelyük. A cég árbevétele tavaly elérte a 8 milliárd forintot, az idei terv pedig meghaladhatja a 10 milliárd forintot. Mindig nyereségesek voltak, kezdetben 10 százalékos, az utóbbi években 3-4 százalékos haszonnal dolgoztak. Vezeték és kötéldiagnosztikai Laboratóriummal rendelkeznek, a Miskolci Egyetemmel közösen.

2016.06.06., Forrás: MTI/tuzsonbence.hu