Az otthontámogatás a családok biztonságáról szól

Az otthontámogatás a családok biztonságáról szól

GYÖNGYÖS – Lakossági fórum A családok biztonságának elengedhetetlen eleme az otthonhoz jutás. Erről szól a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) – jelentette ki Tuzson Bence, 2016. április 7-én, Gyöngyösön, a Kolping Ház dísztermében megtartott lakossági fórumon.

Soha nem tapasztalt érdeklődés kísérte a mátraaljai fórumot. Csaknem 200 érdeklődő, zsúfolásig megtöltötte a nagytermet és mintegy 20 embernek nem is jutott szék, akik állva hallgatták az államtitkár előadását. A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára bevezetőjében megvallotta, hogy gyermekként sok időt töltött a városban, nagynénjénél, sőt a közeli Hatvanban lakott évekig.

Horváth László, Gyöngyös és térsége országgyűlési képviselője – aki egyúttal az esemény moderátori szerepét is vállalta – köszöntőjében elmondta: ha évtizedek múlva utódaink visszatekintenek jelenkorunkra, azt fogják megállapítani, hogy elődeik a megmaradás mellett döntöttek és az évtizedek óta tartó népesség fogyást nemcsak meg tudták állítani, de a kormány hathatós intézkedéseivel – aminek súlypontja a családok támogatása – ismét gyarapodni kezdett a nemzet.

Sőt, a 2016. április 6-át méltán nevezhetjük a magyarság függetlenségi napjának, mivel kifizettük a 14 milliárd eurónyi IMF hitelt, amit még a 2000-es évek közepén a szocialista kormány vett fel.
Tuzson Bence is arról beszélt bevezetőjében, hogy a nemzet megmaradásának fontos eleme a biztonság, elsősorban a családok biztonsága, aminek elengedhetetlen eleme az otthonhoz jutás.

Többen tudakolták, hogy akkor is jogosultak-e az új felemelt összegű támogatásra, ha rendelkeznek ingatlantulajdonnal. Tuzson Bence megnyugtatta a kérdezőket, hogy a támogatás feltételeként nincs semmiféle vagyoni korlát.

Tuzson Bence egyértelművé tette a bizonytalankodók számára azt is, hogy a bankok ígérete szerint az igényléstől számítva legfeljebb 30 napon belül szeretnék teljesíteni a támogatás kifizetéseket, az arra jogosultaknak. Ám ennél lehet rövidebb idő is, ami pénzintézet függő.

Utalt arra, hogy 10 ezer új lakás megépítése 0,2 százalékponttal növeli a GDP értékét. A mintegy 4 milliós magyar lakásállomány megújításához évente legalább 40 ezer új laskást kellene felépíteni. Erre a CSOK megemelt állami támogatásával – különösen a 3 gyermekesek esetében – a következő esztendőkben jó esély kínálkozik.

Horváth László országgyűlési képviselő zárszavában kifejtette, hogy a városban és környékén, örvendetes módon 3 éve folyamatosan emelkedik a házasságkötések és a születendő gyermekek száma, jelezve, hogy az itt élő emberek élni akarnak és hisznek a jövőben.

A választási körzethez tartozó polgármesteri hivatalok már elkezdték azt a felmérést, hogyan tudnának minél több területet belterületté nyilvánítani, amelyeken építési telkeket alakítanának ki, a CSOK által megemelkedett igények kielégítésére.

2016.04.07.