Az uniós munkaviszony is megfelelő a támogatás igénybevételéhez

Az uniós munkaviszony is megfelelő a támogatás igénybevételéhez

GÖD – Lakossági fórum Amennyiben egy CSOK igénylő az elmúlt két esztendőben az Európai Unió bármely tagállamában dolgozott, az természetesen beszámít társadalombiztosítottnak és az utolsó 180 nap munkaviszonynak is – jelentette ki Tuzson Bence, 2016. március 24-én, Gödön, a József Attila Művelődési Házban megtartott lakossági fórumon.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, a Pest megyei ötös választókerület országgyűlési képviselője kérdésre válaszolva elmondta: mivel az EU-n belül a szabad munkavállalás az egyik alapjog, így az igénylőnek nem szükséges magyarországi munkaviszonnyal rendelkeznie. Ugyanez érvényes, ha egy bármely uniós tagállam polgára él, vagy dolgozik hazánkban – és az egyéb feltételeknek megfelel -, szintén kérvényezheti a CSOK támogatását.

Egy érdeklődő azt firtatta, hogy ha a házastársak egyikének a tulajdonában van egy telek, amire új házat szeretnének építeni, lehetséges-e, tekintettel a rendeletben meghatározott igénylőkre vonatkozó 50-50 százalékos közös tehermegosztásra. Az államtitkár válaszában kifejtette, hogy a jogszabály a házastársakat, vagy élettársakat együttes igénylőknek nevezi, és még ha a kiinduló telek csak az egyik fél tulajdonában is van, azonban a felépített ház már fele-fele részben osztódik meg.

Pintér György, Göd alpolgármestere az iránt érdeklődött, hogy a CSOK-ból finanszírozható-e például egy víztisztító berendezés is. Az államtitkár elmondta: új ház megépítése esetén minden olyan berendezés, ami a lakhatást segíti elő, természetesen fizethető a támogatásból, így a víztisztító is.

Egy kérdező arra volt kíváncsi, hogy gazdasági épület megvalósítása is beletartozik-e a támogatott körbe? Tuzson Bence egyértelművé tette, hogy csak lakóépület megépítésére fordítható a támogatás. Ám ha például a családi házzal együtt építenek meg egy műhelyt, irodát, akkor a számlák leadásakor arányosítani kell, hogy az egész épületnek hány százaléka a lakóépület, és így a számláknak is csak e hányadát veheti figyelembe a pénzintézet, a támogatás elszámolásakor.

2016.03.24.