Bátor lépések segítik hazánk felzárkózását az európai gazdasági elithez

Bátor lépések segítik hazánk felzárkózását az európai gazdasági elithez

Ha egy ország kiszolgáltatott helyzetbe kerül a nemzetközi pénzintézetekkel szemben, akkor nem tud önálló gazdaságpolitikát folytatni

– fogalmazott Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szerdán, Fehérgyarmaton.

A lakossági fórumon beszélt arról is, hogy egy munkára épülő társadalom felépítésén dolgozik a kormány, 2010-től azonban szinte egy teljes kormányzati ciklus ment el arra, hogy visszafizessük a hiteleket és szanáljuk azokat a károkat, amelyeket a korábbi, balliberális kormányok hagytak maguk után. Kemény munka volt, de megbirkóztunk vele. Így az önálló gazdaságpolitika kialakítására csak 2014-től volt lehetőség. Az eredmények már eddig is látványosak, de középtávon az a célunk, hogy felzárkózzunk az európai gazdasági elit középmezőnyéhez – értékelte a jelenlegi helyzetet az államtitkár.

Bátorság nélkül nem lehet jól politizálni: a rezsicsökkentéshez és a nyereséges multik megadóztatásához is merészség kellett, de mi elköteleztük magunkat, hogy a magyar emberek érdekeit képviseljük, és emellett továbbra is kitartunk – mondta szerdán, 2017. május 24-én Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, a Fehérgyarmaton megtartott lakossági fórumon.

A helyi művelődési központ színháztermében Tilki Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 10-es számú választókerület egyéni országgyűlési képviselője köszöntötte a mintegy kétszázötven érdeklődőt. A politikus felszólalásában 1944 őszére emlékezett, amikor a 4. ukrán hadsereg megközelítette a térséget. A képviselő felidézte, hogy a Szovjetunió titokban már arra készült, hogy a térség három nagyobb városát – Milotát, Uszkát és Tiszabecset –, valamint további huszonkét kisebb beregi települést leválaszt Magyarországról. Egy magyar főhadnagy, aki értesült az elcsatolási tervekről, az életét kockáztatva, titokban felutazott Budapestre és jelentette a szövetségeseknek, hogy ezt a területet a Szovjetunió kiszemelte magának. „Nem sokan hittek abban, hogy a főhadnagy akciója eredményes lehet egy ekkora birodalommal szemben, de mégis sikerrel járt” – fogalmazott Tilki, aki az 1944-es történetet párhuzamba állította a jelenlegi helyzettel: napjainkban a háttérhatalom az Európai Parlamentben támadta meg hazánkat és Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bátran kiállt a magyar emberek érdekeiért.

A politikus úgy értékelte, hogy ez is csak azt szemlélteti, hogy nemcsak a történelmünkben voltak, hanem ma is vannak bátor magyar emberek. Sajnos, voltak és vannak azonban olyanok is, akik örömmel együttműködnek a politikai ellenfeleinkkel. Szerinte a közlemúltban is szemléletes példáját láthattuk ennek, amikor az Európai Parlamentben megszavazták a hazánkat elmarasztaló határozati javaslatot, amely kezdeményezi a 7. cikkely rendelkezéseinek életbe léptetését Magyarország ellen. Ezt a határozatot a magyar balliberális politikusok is megszavazták – hívta fel a figyelmet a térség országgyűlési képviselője.

Tuzson Bence személyes érintettségéről beszélt felszólalása elején: „Édesapám gyerekkoromban sokat mesélt nekem Fehérgyarmatról. A Tisza és Szamos pusztító árvize 1970 májusában ugyanis mintegy ötezer házat elmosott a településen, és budapesti egyetemistaként többedmagával ő is itt járt, hogy önkéntesként részt vállaljon az újjáépítésben. Szép példája volt ez akkor a nemzeti összefogásnak” – idézte fel a sok évvel ezelőtti történetet.

Az országgyűlési választásokon az emberek négyévente eldöntik, hogy kire bízzák az ország vezetését, de a Nemzeti Konzultáció egy kicsit más, s annyiban különbözik, hogy ezúttal alkalmuk van az embereknek arra is, hogy bővebben kifejtsék a véleményüket. Ezzel befolyásolhatják az ország politikáját – mondta az államtitkár, aki éppen ezért mindenkit arra kért, hogy – amennyiben még nem tette volna meg – küldje vissza a konzultációs kérdőívet, de beszéljen a rokonaival és ismerőseivel, győzze meg őket is, hogy válaszoljanak a kérdésekre. Minden magyar ember véleménye számít, ezért is fontos, hogy mindenki mondja el, mit gondol napjaink legégetőbb problémáiról, s ezáltal juttatassa érvényre az akaratát – fogalmazott Tuzson Bence.

Mint mondta, a kormány 2010-ben elindult egy úton, amelynek messze vagyunk még a végétől: egy munkára épülő társadalmat szeretnénk felépíteni. Az első négyéves ciklusban a tűzoltás, a csődhelyzetből való kilábalás volt a középpontban, majd 2014-től már el tudtuk kezdeni az építkezést. Mert ha egy ország kiszolgáltatott helyzetbe kerül – a Nemzetközi Valutaalappal vagy más pénzintézetekkel szemben –, akkor nem tud önálló gazdaságpolitikát folytatni. A magyar kormánynak sikerült visszafizetni a korábbi, balliberális kabinetek által felhalmozott adósságokat, de csak ezután kezdhette el megvalósítani a saját gazdaságpolitikáját. Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy középtávon felzárkózzunk az európai gazdasági elit középmezőnyéhez – hangsúlyozta a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, aki szerint ennek eléréséhez kemény harcok árán kell megvédenünk a jól működő gazdasági és szociális intézkedéseinket.

„Egy elhibázott törvényt, amelyről a gyakorlatban kiderül, hogy nem működik, később még lehet módosítani. De ha a migráció kérdésében most rosszul döntünk, azzal még a dédunokáinkat is kilátástalan helyzetbe sodorjuk” – figyelmeztetett Tuzson Bence a fehérgyarmati lakossági fórumon.

2017. május 24.