Brüsszelben ma már másfajta uniót képzelnek el, mint amilyenbe beléptünk

Brüsszelben ma már másfajta uniót képzelnek el, mint amilyenbe beléptünk

Minél nagyobb az összhang, annál hatékonyabban tudjuk megvédeni eredményeinket és az érdekeinket Brüsszellel szemben

Az Európai Unió vezetői súlyos értékválságban vannak, szemléletesen igazolja ezt a migránskrízissel összefüggésben tanúsított magatartásuk is, hiszen inkább megváltoztatnak bizonyos fogalmakat, és kiterjesztik azok jelentését, mintsem hogy szembenézzenek a valós problémákkal – egyebek mellett erről is beszélt Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára a keddi lakossági fórumon, Balatonalmádiban. Vendéglátóival együtt arra biztatott mindenkit, aki még nem tette volna meg, hogy küldje vissza a nemzeti konzultációs kérdőíveket, mert a magyar kormánynak minden magyar ember véleménye egyformán számít.

Azzal tudjuk a leginkább garantálni a magyar családok biztonságát, ha hatékonyan megvédjük határainkat a migránsáradattól – mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára kedden, 2017. május 23-án, Balatonalmádiban. A helyi művelődési központban több mint kétszáz érdeklődő előtt megtartott lakossági fórumon hangsúlyozta azt is, hogy a kormány számára az egyik legfontosabb szempont az ezzel összefüggésbe hozható intézkedések meghozatalában a magyar emberek biztonsága és annak megvédése. A hétfői, huszonkét emberéletet kioltó manchesteri terrortámadás is bizonyítja, hogy ezt a kérdést kiemelten kell kezelni. Nagy szerencséje az országnak, hogy polgári kormánya van – mondta –, mert ha a balliberális pártok lennének hatalmon, ők átjáróházzá változtatnák hazánkat, és attól kellene rettegnünk, hogy mikor történnek nálunk is hasonló események.

Az államtitkár szerint teljesen világos, hogy a terrorcselekmények és a migráció között szoros összefüggés van. A brüsszeli döntéshozók ennek ellenére, politikai vakságukban mégis fenn akarják tartani a nyitott határok politikáját: „Nem jó, ha az Európai Unió a biztonságát egy, a közösségen kívüli országra bízza. Most ugyanis ez a helyzet: az unió fizet Törökországnak azért, hogy megvédje a migránsáradattól. Mintegy 3,5 milliónyian várakoznak Törökországban arra, hogy megindulhassanak Európa felé. De Magyarország településein ma is nyugodtan ki lehet menni az utcákra, nem kell terrorcselekményektől tartani” – fogalmazott Tuzson Bence. Mint mondta, akár a hazai turizmus fellendülése is bizonyíthatja, hogy Magyarország ma több nyugat-európai államnál is sokkal biztonságosabb ország.

 

 

„A dupla kerítés mellett immár az erős jogi szabályozásunk is lehetetlenné teszi, hogy beengedjük Magyarország és az Európai Unió területére azokat, akik nem kapnak menedékjogot. Brüsszel ellenzi ezt a szigorú gyakorlatot, és azt akarja elérni, hogy hagyjunk fel az ellenőrzéssel. Mi azonban továbbra is kitartunk a jogszabályaink mellett, és minden menedékkérőtől elvárjuk azok betartását, mert ez szolgálja nemcsak hazánk, de az Európai Unió érdekeit is, még ha ez utóbbit Brüsszelben egyelőre nem is akarják észrevenni” – mondta az államtitkár.

Tuzson Bence problémaként értékelte, hogy az Európai Unió vezetői szeretnék átírni, megváltoztatni a „menekült” meghatározását, illetve a fogalom jelentését, mert ki akarják terjeszteni ezt azokra is, akik nincsenek ugyan veszélyeztetett helyzetben, hazájukat nem dúlja fel háború, de gazdasági okból, a könnyebb és jobb megélhetés reményében mégis elhagyják az otthonukat. Ez a felfogás szerinte jól példázza az Európai Unió vezetőinek értékválságát, ezért ezt a veszélyes folyamatot meg kell állítani. A helyzetet illusztrálva kitért arra is, hogy korábban emlékezetes módon megbukott az uniós alkotmány, amelyből kivették a keresztény értékrendre és gyökerekre vonatkozó utalást. Ezt, sajnos, a magyar balliberális képviselők is megszavazták. Meggyőződésem, hogy Európát vissza kell vezetni a kereszténységhez, mert csak ez biztosíthatja a megmaradását – fogalmazott Tuzson Bence Balatonalmádiban, majd hozzátette még: „A magyar politikusoknak a magyar emberek érdekét kell szem előtt tartaniuk.”

Nekünk szenvedélyünk Magyarország – idézte Orbán Viktor szavait az államtitkár, s ehhez kapcsolódva úgy fogalmazott, hogy stabil értékalapon kell állnunk, mert akkor a támadásokat is könnyebben védjük ki. Mint mondta, 2010 és 2014 között a sikeres gazdasági válságkezelés alapja az volt, hogy a kormány értékek mentén politizált: „Számunkra alapvető a családok és a gyermekek támogatása, ezért a csokot hamarosan továbbfejlesztjük annak érdekében, hogy sokkal könnyebben és minél szélesebb kör vehesse igénybe.”

A nemzeti konzultációval azt szeretnénk elérni, hogy sem hazánk alapvető értékrendje, sem a lakossági összetétele ne változzon meg, s ezzel együtt pedig olyan legyen, amilyenné mi magunk szeretnénk formálni – mondta Tuzson Bence, aki ezért arra kért mindenkit, aki még nem tette volna meg, hogy töltse ki és küldje vissza a nemzeti konzultációs kérdőívet. „Nekünk minden magyar ember véleménye számít. Hisszük, hogy a kormány politikája csak akkor lehet sikeres, ha a magyar emberek véleményére épül” – zárta felszólalását a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára.

Az elmúlt hetek lakossági fórumain azt tapasztaltam, hogy nagy a támogatottsága a kormány migránsellenes politikájának – mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Veszprém megye 2-es számú választókerületének országgyűlési képviselője. Szerinte az összefogás segíthet bennünket győzelemre: „Komoly tétje van a Nemzeti Konzultációnak, mert ha sokan visszaküldik a kérdőíveket, azzal egy olyan felhatalmazást adnak a kormánynak, amellyel meg tudja védeni az elmúlt hét évben elért eredményeinket” – fogalmazott a térség országgyűlési képviselője.

Keszey János, Balatonalmádi polgármestere a lakossági fórumon arról beszélt, hogy az idei a valaha volt legnagyobb érdeklődés mellett zajló Nemzeti Konzultáció, s ezt a színházterem zsúfoltsága is bizonyítja.

A nézőtérről érkező kérdések sorában az első a magyar diákokat szállító kisbusz ellen hétfőn, a franciaországi Calais-nál elkövetett migránstámadásra vonatkozott, a lakossági fórum egyik résztvevője ugyanis arra volt kíváncsi, hogy a meghívott vendégek szerint ez beleillik-e abba a nyomásgyakorlás-sorozatba, ami hazánkkal szemben tapasztalható a bevándorlás-politikájának szigorítása miatt. Ez a gaztett alkalmas lehet a megfélemlítésre, és ez egyértelműen szoros összefüggésben áll azzal, hogy az Európai Unió helytelenül kezeli a migrációs krízist – mondta válaszában Tuzson Bence. Szerinte ennek egy újabb fejleménye lehet, ha majd a bevándorlók az új lakóhelyükön rátámadnak a helyi lakosságra.

Egy felszólaló értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a nyíltan kormányellenes propagandát folytató HVG című hetilap minden magyar egyetemre ingyen eljut. Az ilyen újságokban az objektív véleménynek még a nyomait sem lehet felfedezni – fogalmazott válaszában Tuzson Bence. Szerinte világosan kell látnunk, hogy ki pénzeli az egyes lapokat és társadalmi szervezeteket, mert csak akkor tudjuk majd reálisan felmérni, hogy milyen érdekeket képviselnek. Ez nem könnyű feladat, mert a harcban óvatosan kell megtennünk a szükséges lépéseket, hiszen a közélet megtisztításával, az átláthatóság biztosításával párhuzamosan úgy kell eljárnunk, hogy közben a sajtószabadság se sérüljön – mondta az államtitkár.

Van-e reális esélye annak, hogy Románia és Bulgária csatlakozzon a schengeni övezethez, és így a menekültáradat ezeken az országokon keresztül jusson be az Európai Unióba? – adott hangot aggodalmának egy másik érdeklődő. Ha az unió nem képes megvédeni a határait, és nem működik a schengeni rendszer, akkor minden nemzet rákényszerül arra, hogy megvédje saját magát – értékelte a helyzetet Tuzson Bence. Mint mondta, mi komolyan vesszük és betartjuk a schengeni szabályokat. A magyar érdek azt diktálja, hogy Románia minél hamarabb tagja legyen a schengeni övezetnek, de akkor ennek az országnak is a felelőssége lesz, hogy megvédje nemcsak a saját, de az unió határait is a bevándorlóktól – fogalmazott az államtitkár.

Egy látogató arról érdeklődött, hogy vajon hány ilyen, a manchesterihez hasonló támadásnak kell még előfordulnia ahhoz, hogy a brüsszeli döntéshozók is észrevegyék végre a terrorcselekmények és a migráció közötti összefüggéseket. „Látják, de másfajta uniót képzelnek el. Ők a migrációt támogatják, a terrorizmust pedig eltűrik” – válaszolt az államtitkár.

Egy másik hozzászóló azt fejtegette, hogy ha Magyarországon egyszer már beigazolódott, hogy kiválóan működik a rezsicsökkentés, akkor „megpróbálhatnánk exportálni ezeket a tapasztalatokat”, s hazánk kezdeményezhetné, hogy ezt építsék be az uniós jogba is. Tuzson Bence válaszában arról beszélt, hogy mi nem szeretnénk a saját elképzeléseinket ráerőltetni más nemzetekre, s éppen ezért elvárjuk azt is, hogy mások pedig ne szóljanak bele a mi dolgunkba. „A mi rezsicsökkentési módszerünk egyszerű, mint a faeke, de működik” – mondta az államtitkár.

2017. május 23.