Családi Otthonteremtési Kedvezmény fórumok

Családi Otthonteremtési Kedvezmény fórumok

Idén már 11 900 CSOK-igénylő család kérelmét fogadták be és kétharmadukkal meg is kötötték szerződést, akik közül a legtöbben már meg is kapták a pénzt. A befogadott kérelmek egy negyede új lakás építésére vagy vásárlására irányul . Mint ismert, a kormány idén január 1-jétől az Otthonteremtési program keretében jelentősen megemelte és szélesebb körben elérhetőbbé tette a tavaly bevezetett családi otthonteremtési kedvezményt. A támogatás növelésének köszönhetően a kormány céljai teljesülni látszanak: a tavalyi 10 ezer igénylő után, most egyre többen érdeklődnek a CSOK iránt, olcsóbb lett az otthonteremtés és egyértelműen többen szeretnének házat építeni vagy új lakást vásárolni.

Egyre nő az új otthont tervezni merő több gyermekes családok száma is. Az új építésű otthont tervezők között tízszeresére nőtt a nagycsaládosok aránya. Növekszik az előre vállalt gyermekek aránya, minden harmadik támogatást ilyen család vesz igénybe.

 

Míg tavaly csak a kérelmezők 18%-át tették ki a három vagy többgyermekesek, most az új lakást vásárlók vagy építők közel felét, ami azt jelzi, hogy számukra is elérhetőbb és megfizethetőbb lett egy új otthon. A három-, és többgyermekesek átlagosan 9,1 millió Ft-támogatást vettek igénybe.  Az Otthonteremtési Program azonban minden gyermekes családhoz szól, az egy- és kétgyermekesekhez is és fontos tudni, hogy az egyedülálló  szülők a gyermekeik után ugyanúgy megkapják a CSOK-ot, mint a kétszülős családok, akkor is, ha a szülő már elmúlt negyvenéves.

Összességében tehát, a tavaly júliusi bevezetés óta, már 22 ezer család vette igénybe a CSOK-ot, 43 milliárd Ft összegben.

2016. június 16.