CSOK fórum Miskolcon

CSOK fórum Miskolcon

MISKOLC – Lakossági fórum A kormány előtt fekvő módosítások számos nyitott kérdésre választ fognak adni. Pénteken dönt a kormány az egyházi személyekre vonatkozó különleges szabályozásról. Az ilyen típusú foglalkoztatásban résztvevők (a görögkatolikus, illetve protestáns lelkészek) hosszabb távon is mentesülhetnek az alól, hogy a támogatásból szerzett lakásban legalább 10 évig kell lakniuk, illetve ha munkahelyük máshova szólítja, akkor 5 évnél hosszabb távollét esetében sem kell visszafizetni a támogatás összegét.

Erről Tuzson Bence, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár beszélt, a miskolci Avas Gimnázium Színháztermében megtartott CSOK fórumon, június 9-én. Az államtitkár bevezetőjében kiemelte: az elmúlt években hazánkban 10 ezer lakosra vetítve 8,5 lakás épült, Lengyelországban ez 37, így van hova fejlődnünk és van mit behoznunk. Az új Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) intézkedései részben azt a célt szolgálják, hogy az új lakások száma Magyarországon néhány éven belül elérje az évi 40 ezer lakást, ami a mintegy 4 milliós lakásállomány megújítását eredményezheti középtávon.

„Ha valaki tervasztalról vásárol, erre is megnyugtató megoldást ad egy módosítási javaslat. Ha van egy társasház és építési engedély is van, csak a kifizetés feltétele a használatba vételi engedély, ám a szerződéskötésnek nem” – emelte ki Tuzson Bence.

A kormány egyértelműen arra ösztönzi a bankokat, hogy előbb a támogatást utalja, és ha szükséges, csak akkor a hitelt.

Kérdésre válaszolva Tuzson Bence elmondta: a hathónapos munkaviszony a CSOK-támogatás feltételéül egyrészt a visszaélések kiszűrése miatt kellett, másrészt azzal a felelősséggel kell a kérdést kezelni, hogy a lakás rezsijét ki tudják-e fizetni a támogatást igénybe vevők.

Egy kérdező azt firtatta, hogy az élettársi kapcsolatot miért nem veszik figyelembe a CSOK igénylésénél? Az államtitkár azt felelte, hogy a kormány egyrészt házasságpárti, másrészt nehéz igazolni az élettársi kapcsolatot. A jövőben vállalt gyermekek esetében előírás az állami házassági jogviszony.

Az államtitkár egy felvetésre megnyugtatta a hallgatóságot, hogy ha osztatlan közös tulajdonú telekre épül egy új építésű ház egy már meglévő régi mellé, akkor közös tulajdon jön létre. A kormány előtt fekvő közeli módosítás erre is jogi lehetőséget nyújt.

2016.06.09.