Tuzson Bence nyitotta meg az idei Dunakeszi Viadalt

Tuzson Bence nyitotta meg az idei Dunakeszi Viadalt

Dunakeszi város önkormányzata az idén március 11-én is megrendezte a nagysikerű Viadalt, ahol az iskolások hagyományőrző egyesületek tagjainak segítségével maguk is résztvevőivé válhattak az 1848-49-es magyar szabadságharc “alagi csatájának”.

A Viadalt Tuzson Bence országgyűlési képviselő és Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere nyitotta a meg. Tuzson Bence köszöntötte Dunakeszi lengyel testvérvárosát, Stary Sącz-ot. Kiemelte, a lengyelek már 1848-49-es szabadságharc idején is fontos szövetségesei voltak a magyaroknak, és ez az együttműködés szerencsés módon érvényes a kortárs európai politika közegében  is.

Az idei Dunakeszi Viadalon jelenlévők újra átélhették az 1848-49-es forradalom és szabadságharc időszakát. Egy rendhagyó törtelem óra és a huszárok látványos lovasbemutatója után az ágyúk, puskák és a bekapcsolódó diákok segítségével igazi csatajelenet vette kezdetét, amelyben a magyar és osztrák színekben is küzdöttek egymással diákok a Dunakeszi Viadalon. A műsorban látványos csatajelenetek, néptánc-bemutató, lovas huszárok felvonulása és “ágyútűz” követték egymást. Mielőtt elkezdődött volna az “alagi csata”, a magyar honvédek és a császári csapatok “véres” összecsapása, Tuzson Bence és Dióssi Csaba díszszemlét is tartottak. Úgy tűnt, meg voltak elégedve a seregek kiállásával, harci kedvével.

Lengyel gyalogos-egyenruhában a budapesti Viszockij Légió csapatai vonultak fel, míg a magyar nemzetőrök a Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium (VHNB) soraiból kerültek ki. A Veresegyház Katonai Hagyományőrző Egyesület tagjai az osztrák sorgyalogságot képviselték. Az osztrák vértesek uniformisában a Mogyoródi Sándor-Huszárok jelentek meg, a magyar huszárokat pedig a VHNB lovasai személyesítették meg. A váci Vitéz-Virág és a budapesti Vadrózsák néptánccsoport is szerepet kapott a műsorban. Közülük kerültek ki a bajban lévő kis falu, Alag, lakosai.

A seregszemlét követően, az izgatott iskolások hangos biztatása mellett, megkezdődött végre a Viadal.  Az óriási, szabadtéri színpadon a császári csapatok rátaláltak a kicsiny, de békés Alagra. Csak a nemzetőrök és lengyel szövetségeseik közbelépése akadályozta meg, hogy az osztrákok elfoglalják a falut. Ám a császáriak nem elégedtek meg a vereséggel, és csatát kezdeményeztek. A látványos küzdelem során az izgatott gyerekek láthattak lovas csatákat, hallhatták az ágyúk durranását, sőt, a Viadal végén ők maguk is beállhattak vagy a magyar vagy az osztrák seregbe, és kartonhengerekkel, alufólia labdával felszerelkezve felvették a harcot egymással.

A  Szent István Általános Iskola ötödikesei is nagyon élvezték a Viadalt, és persze a csetepatét is. “Akit nem szeretek, most végre meg lehet kicsit püfölni” – mondta egy kislány. A gyerekek ezen felül, saját elmondásuk szerint is, sokat megtudtak a márciusi nemzeti ünnepünkről.

A VHNB öt éve egyezett meg Dunakeszi város vezetésével arról, hogy a dunakeszi diákokat egy “élő történelemóra” keretei között meg kellene ismertetni az 1848-as honvédek viseletével, hozzáállásával. A váci hagyományőrzők nem csupán Magyarország tájait járták be, de voltak már Németországban, Csehországban és Lengyelországban is.