Elhelyezték az alapkövét egy 24 tantermes iskolának Dunakeszin

Elhelyezték az alapkövét egy 24 tantermes iskolának Dunakeszin

DUNAKESZI A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében megvalósuló iskolai beruházások egyik fontos állomásaként letették a megújuló Szent István Általános Iskola alapkövét 2016. szeptember 5-én, Dunakeszin.

Boros Anita vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkár elmondott beszédében kiemelte: „A kormány kiemelt szándéka, hogy olyan európai színvonalú iskolák létesüljenek, amelyek hosszú távon szolgálják az adott település köznevelési feladatainak ellátását, és egyben hiánypótló beruházásként valós problémák megoldását jelentsék”.

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár és a Pest megyei ötös választókerület országgyűlési képviselője a helyszínen hangsúlyozta: „Aki egy iskola alapkövét teszi le, aki iskolát épít, az a jövőt építi. Jó dolog az, amikor egy város, egy település részese lehet a jövő építésének. Dunakeszi a jövő városa, hiszen itt 3.600 iskoláskorú gyermek él.

Nagy dolog az új iskola megépítése, mert ezáltal azokat az igényeket, amelyek felmerültek itt a városban, ki lehet elégíteni, kormányzati támogatással. Így erősödik a magyar oktatásügy, és Dunakeszi egyaránt. De a legfontosabb hogy a gyerekek számára olyan oktatási rendszert teremtsünk – és ez kormányzatunk alapvető célja -, amely hosszútávon versenyképes tudást eredményez, amellyel a gyerekek az életben is meg tudják állni a helyüket.

De nemcsak az épület a fontos, hanem azok is, akik majd itt tanítanak, hogy azok megbecsült tanárai legyenek a településnek, Magyarországnak. És az is fontos, hogy azok a gyerekek, akik majd itt tanulnak, ne csak egy iskolának érezzék, hanem valójában otthon érezzék magukat e falak között. Ahhoz azonban, hogy a gyerekek második otthonuknak tekinthessék az iskolát az is kell, hogy Dunakeszi képes legyen szüntelenül megújulni, és ezért gratulálok a város vezetésének, Dióssi Csaba polgármester úrnak, mert ez a város évről-évre egyre szebb, gyönyörű szép főtere van most már, és egyre szebb épületei. Ez a város tényleg képes a megújulásra és képes a jövő városává válni.

Ám Dunakeszi nem áll meg ezen az úton, hanem tovább fog haladni, és ebben a kormányzat is minden segítséget meg kíván adni. A legutóbbi kormányülésen egy komoly döntés született, ami Dunakeszi további fejlődését erősíti meg. Gödöt és Dunakeszit, a 2-es és az M2-es utat, több mint 3,5 milliárd forintos fejlesztéssel, egy új út fogja összekötni. Így lehetővé válik, hogy egyre gyorsabban, és hatékonyabban lehessen Dunakeszin közlekedni és így abból az irányból is könnyebben meg tudják közelíteni a lakosok a várost. Ez az összekötő út egyúttal tehermentesíteni fogja a kettes utat, így a helyi polgárok életminősége is javulni fog. Hiszen az életminősége új utak, iskolák építésével javulhat és azzal, hogy egy település képes a tereit, épületeit, iskoláit élettel, gyermekekkel megtölteni. Ezt a közösségi szellemet erősíti a hétvégén megtartandó, már hagyományokkal rendelkező Dunakeszi Feszt rendezvénysorozat, amely számos programmal és tízezres látogatottsággal büszkélkedhet. Ez azt is jelenti, hogy Dunakeszi már nemcsak egy alvó város, hanem egy élő közösség, ahol lakni, dolgozni és iskolába járatni lehet a gyerekeket. ”

Galéria

 

Dióssi Csaba köszöntőjében kiemelte: „Pár hónappal korábban hasonló körben egy tanuszoda ügyében jöttünk össze. Egy olyan dinamikusan fejlődő város, mint Dunakeszi, amely most más elérte a 45 ezres lélekszámot – és ennek fele az elmúlt 20 évben költözött ide – fontos kihívások előtt áll. Ezek elsősorban az óvodák és általános iskolák számának növelését jelenti. Ezt az önkormányzat 2014-ig igyekezett orvosolni. 2010 és 2014 között több óvodát és iskolát is építettünk, illetve újítottunk fel. 2013. január 1-től új rendben működik az oktatás, azóta állami fenntartásban működnek az iskolák. Így abban a törekvésünkben, hogy a növekvő lélekszámmal párhuzamosan létesüljenek oktatási intézmények, erős szövetségesre találtunk az államban. Így tavaly egy hat tantermes általános iskolát adtunk át a településen. Ez ugyan segített a gondjainkon, ám még mindig vannak konténer iskolák, amiket az önkormányzat biztosít. Végleges megoldást ez az új 24 tantermes, modern iskola jelentheti. Megvalósulásával egy XXI. századi megoldást hoz el az itt lakó gyermekek életébe. De nemcsak egy iskoláról, hanem egy ultramodern sportcsarnokról is beszélhetünk, ami minden olyan igényt ki fog elégíteni, amit teremben, labdával lehet játszani.

Szeretném megköszönni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntését, hogy mintegy 4,6 milliárd forintos állami támogatásban részesülhettünk. Köszönöm Tuzson Bence országgyűlési képviselőnknek a többhónapos lobbizást, ami nélkül most nem állhatnánk itt. Köszönöm Kovács Norbertnek, a Nemzeti Sportközpontok főigazgatójának, aki a projekt előkészítésében elengedhetetlen segítséget nyújtott. Köszönöm a Belügyminisztériumnak, amely a terület biztosításában vállalt fontos szerepet.”

A 4,696 milliárd forintos beruházásban megépülő iskola 24 tanteremmel, kiszolgáló szertárakkal, igazgatási és nevelőtestületi helyiségekkel épül. A pénzügyi forrást a 2015. évi központi költségvetés biztosította. A három oktatószárny közti emeletek lifttel könnyen megközelíthetőek lesznek. A galériás aula alkalmas lesz kisebb közösségi rendezvények, például évnyitók vagy más ünnepségek megrendezésére is. Az iskola melletti, egy átjárón keresztül megközelíthető tornaterem küzdőtere több mint 1.000 m2, belmagassága 10 méter, így nemcsak a testnevelési órák megtartására, hanem egyéb sportágak oktatásának, edzéseinek, alsóbb osztályú versenyeinek lebonyolítására, diáksportra, lakossági és szabadidősportokra történő gazdaságos felhasználásra is megfelel. A tornaterem sportjellegű felhasználásán kívül méreténél fogva lehetővé teszi iskolai és önkormányzati rendezvények, koncertek, lakossági sportvetélkedők lebonyolítását is.
A diákok várhatóan 2017 szeptemberében már az új intézményben kezdhetik meg a tanévet.

A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program első ütemében országszerte 24 tanterem, 25 tornaterem, 24 tanuszoda beruházás, és 5 komplett iskola-fejlesztés valósul meg. A Programot a kormány döntése alapján teljes egészében hazai költségvetési forrásból finanszírozza a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A beruházások megvalósításához a helyi önkormányzatoknak nem kellett saját forrást biztosítaniuk.

2016. szeptember 5.