Erdőkertesen is megemlékeztek az 1849. október 6-i vértanúkra

Erdőkertesen is megemlékeztek az 1849. október 6-i vértanúkra

Október 6-a nemzeti gyásznapunk, ez alkalomból 2016. október 6-án este is mécseseket gyújtottak az aradi vértanúk emlékére a Batthyány-parkban, melyen részt vett Tuzson Bence, a térség országgyűlési képviselője is.

Erdőkertesen az idén is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc leverése után, az október 6-án Aradon kivégzett tábornokokról, valamint Batthyány Lajosról, az első független felelős magyar kormány miniszterelnökéről. Az erdőkertesi hagyományokhoz híven, este 18:00 órakor a Batthyány-szobornál tartott megemlékezésen a helyi Neumann János Általános Iskola diákjai adtak elő megemlékező műsort. Egyebek mellett elhangzott, hogy az aradi vértanúk között, a magyarokon kívül volt német, osztrák, lengyel, horvát, szerb; kisnemes, polgár és főnemes; dúsgazdag és vagyontalan. Voltak közöttük barátok, ellenfelek, de egyben azonosak voltak: hősiesen harcoltak a magyar szabadságért, nemzeti függetlenségünkért, és végül ezekért az életüket áldozták. Az ünnepségen felidézték a vértanúk utolsó szavait.

Végezetül Erdőkertes lakói, az önkormányzat és a pártok képviselői – köztük Tuzson Bence, a térség országgyűlési képviselője – mécseseket gyújtottak a hősök emlékére.

Galéria

 

2016. október 6.