Erdőkertesi Polgári Esték vendége: Eperjes Károly színművész

Erdőkertesi Polgári Esték vendége: Eperjes Károly színművész

Tuzson Bence országgyűlési képviselőről megtudtuk, hogy gyerekkorában színésznek készült. A Radnóti Színpadon szerepelt egyebek mellett a „Balti égbolt” című darabban, ahol egy szovjet kisfiút alakított. Aztán úgy hozta a sors, hogy nem színész lett, hanem jogász. Ám vannak olyanok, akik ifjúkorukban nem készülnek Thália papjának, ám végül, kacskaringós utakon keresztül, de mégis ott kötnek ki. Ilyen Eperjes Károly is, aki 2015. december 10-én Tuzson Bence meghívására egy felejthetetlen bő két órát ajándékozott az erdőkertesi faluház nagytermét zsúfolásig megtöltő, mintegy 100 érdeklődőnek.

„Gyerekkoromban nem tudtam mi legyek. Leginkább olimpiai bajnok szerettem volna lenni, focistaként, vagy öttusázóként. Balczó András volt (és most is az) a példaképem, aki féltucatnyi világbajnoki cím után 1972-ben Münchenben lett olimpiai bajnok.

Ma is elmémben visszhangzanak pedagógus édesapám szavai: „Kisfiam, az ember nem azért tanul, hogy sok pénze legyen, hanem azért, hogy ami ajándékot a jó Isten a szívébe helyezett, azt élete során minél inkább ki tudja bontakoztatni”. Ettől a mondattól megváltozott az életem.

A Videotonban tanult televízió műszerésznek és ott focizott is. Ott aggatta rá Májer Lajos – a legendás labdarúgó – a Szamóca becenevet. 16 évesen megfordult a fejében, hogy pap lesz, ám e helyett Thália papja lett. „Ebben a bolond világban színészként is lehet szolgálni a jó Istent. A továbbtanulás miatt beléptem a KISZ-be (=Kommunista Ifjúsági Szövetség), ám ezzel nagy hibát követtem el, mert ráébredtem később, hogy nem lehet két úrnak szolgálni. Vagy a jó Istennek, vagy valami Őt helyettesítőnek – nevezzük bálványoknak – szolgál az ember. Mert olyan nincs, hogy szocialista, liberális, vagy nacionalista keresztény, mert ha valaki szocialista, akkor ő nem lehet keresztény.

„A színpadon és a filmekben ugyan az istenire törekedtem, de a magánéletemben bizonyos bűnöket megengedtem magamnak. Úgy akartam ikont festeni, hogy én magam nem voltam ikon. Hogyan lehet valaki pedagógus, ha nem hisz abban, amit tanít? A lényeg, hogy bármit is tesz az ember, hitelesnek kell lennie. Bár ezt az ember környezete nem mindig díjazza, de a jó Isten nagyon!
A művész idézte egykori tanárát a polihisztor Hegedüs Gézát, aki azt mondta: „Művész csak az lehet, aki legalább ezt a két könyvet elolvassa: szívre a Szentírás, míg elmére Arisztotelész Politikája, avagy a cselekvés művészete. Morál és bölcselet ez így együtt teremt harmóniát, egyetemességet az emberben”.

Tuzson Bence felvetette, hogy ebben a megközelítésben léteznek politikusok, akik csak technikai értelemben azok és vannak olyanok, akik rendelkeznek vízióval és határozott értékrendet követnek. Ebben az összefüggésben feltette azt a kérdést, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki igazán jó színész legyen?

Eperjes Károly ezt válaszolta: „Először is Istentől minden ember kap talentumokat, képességeket. A családi és iskolai nevelés arra való, hogy az ember felismerje az Alkotótól kapott ajándékokat, amiket az egyénnek Isten dicsőségére és az emberek javára ki kell bontania és gyarapítania. De ugyanez vonatkozik a politikusra, orvosra, esztergályosra és minden emberre. A talentum jó kifejtése pedig a tehetség.”

Galéria

 

Szamóca kiemelte, hogy keresztény meggyőződése miatt pályája során sok szerepet visszautasított, ami miatt többen bolondnak tartották és ezt családja is megsínylette. Volt úgy, hogy pénzügyi nehézségeik miatt gazdagréti 3,5 szobás lakásukat csaknem el kellett cserélni kisebbre. És akkor az Isten, amiért kitartott mellette, gazdagon megjutalmazta, mert ajándékozott neki egy külföldi koprodukciós filmben egy főszerepet 1996-ban, amiért annyi pénzt kapott, mint amit addigi pályafutása során összesen keresett.

Jelenleg a Pesti Magyar Színház művészeti vezetője. „Két kikötésem volt. Ahol én vagyok, ott két szerzemény – mert alkotásnak nem nevezném – nem teheti be a lábát: a Jézus Krisztus Szupersztár és az István a király. Az első azért, mert az Úr Jézus Krisztus nem támad fel benne, de Júdás visszatér a darab végén. Másrészt Jézus megváltó és nem szupersztár. A második, pedig azért mert abban a szerzők elgondolása szerint Koppánynak van igaza. Ez nem az igazi Szent István. Ő sosem mondott volna olyat, hogy ’Veled Uram, de nélküled’.”

A kiváló színész párhuzamot vont a félévezreddel ezelőtti török elleni harcunk és jelenkorunk mohamedán „hódításával”. Akkor Dobó István egri várkapitány az áruló Hegedűs kapitányt kivégeztette. Ma az EU vezetői az áruló Hegedűsöket vállon veregetik, és a Dobókat pellengérre állítják.

Kifejtette, hogy „független” politikusra sosem szavazna, mert ha az illető sem tudja, milyen értéket képvisel, és kicsoda, akkor hogyan várja el, hogy felsorakozzanak mögé.
A művész azzal fejezte be vallomását – utalva a 2004. decemberi határon túli magyarok állampolgárságát nem támogató szégyenteljes népszavazásra -, hogy „Politizálni, választani kötelező, jól politizálni erény, rosszul politizálni butaság, tudatosan rosszul politizálni bűn, nem politizálni pedig halálos bűn.”

2015. december 10.