Erős Németország nélkül nincs erős Magyarország

Erős Németország nélkül nincs erős Magyarország

Magyarország tudja, hogy erős Németország nélkül nincs erős Európa, nincs erős Közép-Európa és végképp nincs erős Magyarország – jelentetett ki Tuzson Bence. A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára erről a Konrad-Adenauer-Stiftung és a Polgári Magyarországért Alapítvány által szervezett „Az Európa-politika kihívásai – közép-európai perspektívák” elnevezésű nemzetközi szimpóziumon beszélt szerdán Budapesten.

„Az egyesült Európa keresztény lesz, vagy nem lesz”. Ebben a rövidke mondatban Robert Schuman –  az egységes Európa alapítóatyáinak egyike – mindnyájunk számára kijelölte azt a keretet, amelyben önmagunkat értelmezhetjük és európaiságunkat megélhetjük. A múlt pénteki borzalmas terror támadás nemcsak a francia főváros, hanem a szabad Európa eszménye, az európai életmód ellen irányult. Olyan megoldandó problémák tornyosulnak most az európai közösség – benne közép-európai régiónk – előtt, amelyeket csak akkor tudunk megoldani, ha szilárd önazonosságunkat vállalva kiállunk közös értékeink mellett, melyekre otthonunkat építettük. Csak akkor lehetünk sikeresek, ha mindig megőrizzük önmagunkat. Ahogyan Sütő András kiváló erdélyi magyar drámaírónk megfogalmazta: ha „vagyunk, akik voltunk, s leszünk, akik vagyunk”.

A Nyugat válaszút elé került: felismeri kultúrája és életformája térvesztését, majd ennek megfelelően alakítja politikáját vagy hosszú távon elbukik. Amit a magyar, szlovák, lengyel és cseh emberek gondolnak az aktuális kihívásokról, az nem áll szemben az európai alapértékekkel. Sőt: nem teszünk mást, minthogy próbáljuk megóvni azt a közeget, amelyet őseink fáradtsággal létrehoztak, örökségül ránk hagytak.

A magyar emberek úgy gondolják, hogy kontinensünknek nincs szüksége kultúraváltásra, hogy a felismerhetetlenségig megváltozzon. Mi az Antall Józsefek, Helmut Kohlok, Robert Schumanok Európájában szeretnénk élni, ahol a nemzetek önrendelkezésének szilárd alapjára építjük fel a népek Európáját. Korunk politikusainak tudniuk kell, hogy „mi mit jelent”. Kölcsönösen ismerniük és tisztelniük kell egymást, hogy megszülessen az a közös nevező, amely egy mindenki számára egyenlő jogokat és boldogulást biztosító Európát teremt. Berlinben, a Reichstag épületének északi bejáratánál van egy emléktábla a következő felirattal: „1989. szeptember 10-e, a barátság jele a magyar és a német nép között. Egy egységes Németországért. Egy független Magyarországért. Egy demokratikus Európáért.”

Mi, magyarok 2015-ben is ugyanazzal a tisztelettel és barátsággal fordulunk a német nemzet felé, mint ahogy tettük ezt 1989-ben. Sok segítséget kaptunk Németországtól, hogy a szocializmus embertelen évtizedei után minél előbb visszakerüljünk Európa szabad nemzeteinek sorába. Ezért a támogatásért mi mindig hálásak leszünk. Az utóbbi évek gazdasági trendjei azt mutatják, hogy az európai versenyképesség javításának forrása a szorosabb együttműködés lehet Németország és a Visegrádi Négyek, ezen belül Magyarország között.

Nagyjából 6 ezer német vállalat, 300 ezer embernek ad munkát hazánkban, és a hozzánk érkezett összes külföldi működőtőke negyede származik német vállalatoktól. A két ország között mintegy 40 milliárd eurót tesz ki a kereskedelmi forgalom.

Azt kívánom a magyar és a német nép számára, hogy az előttünk álló kihívásokra közösen találjunk megoldásokat, mélyítsük tovább gazdasági és társadalmi kapcsolatainkat, és koncentráljunk azokra az élményekre, amelyek összekötnek minket.

Köszönjük, hogy Németország barátságával megtisztel minket. Mi a jövőben is megteszünk minden tőlünk telhetőt azért, hogy valóra váltsuk Európában Konrad Adenauer vízióját – fejezte be beszédét Tuzson Bence.