Február 10-én jelenik meg a két új támogatási rendelet

Február 10-én jelenik meg a két új támogatási rendelet

VERESEGYHÁZ – Lakossági fórum Nehéz kiszámítani, hogy a kibővített támogatásokat tartalmazó új CSOK-ot hányan veszik majd igénybe az idén. A kormány úgy számol, hogy mintegy 40 milliárd forinttal terheli majd meg a központi költségvetést a nagy érdeklődést kiváltó támogatási rendszer – jelentette ki Tuzson Bence, február 4-én Veresegyházán megtartott lakossági fórumon.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, a Pest megyei ötös választókerület országgyűlési képviselője ugyanakkor mindenkit megnyugtatott, hogy az idei állami büdzsében szereplő 200 milliárd forint rendkívüli tartalékból – ha szükséges – átcsoportosítanak erre a célra.

Az Innovációs Centrum kamaratermében mintegy félszáz érdeklődő jelent meg. Tuzson Bence bevezetőjében röviden összefoglalta az új otthonteremtési támogatás lényeges részeit.

„Az e heti kormányülésen még szó volt a két új CSOK rendelet (használt, illetve új ingatlanokra) részletszabályairól, ám a jövő héten szerdán már megjelenik a Magyar Közlönyben azok végleges változata. Fontos kiemelni, hogy azok visszamenőleges hatállyal, már 2016. január 1-től alkalmazni kell” – mutatott rá az államtitkár.

Hozzátette, hogy a 3 gyermekesekre és új ingatlanokra vonatkozó 10 millió forintos támogatáshoz kapcsolódó kedvezményes, legfeljebb 3 százalékos kamatú, 10 milliós hitelnél azért választották a maximális 25 éves futamidőt, hogy így annak havi törlesztése nagyjából 50 ezer forintra jöjjön ki, ami vállalható összegnek tűnik.

Tuzson Bence az érdeklődők kérdéseire válaszolva kiemelte, hogy egyedülálló, de 3 gyermeket nevelő személy is igényelheti a támogatást. Sőt még élettársak is, amennyiben a 3 gyermekes feltételnek eleget tesznek.

Több kérdésből kiderült: nagy a bizonytalanság, hogy mi tekinthető új ingatlannak. Az országgyűlési képviselő egyértelművé tette, hogy az, amelyik az alaptól épült. Ebbe beleérthető az is, ha valaki rendelkezik egy romos házzal, ám azt lerombolja és annak helyén épít újat. Amennyiben azonban a régi épületből megtartottak akár csak egy falat is, akkor már nem lehet élni a támogatással, mert az bővítésnek tekintendő.

Ezzel összefüggésben a tetőtér beépítésnél a támogatás feltétele, ha legalább 2 új lakás jön létre. Ez elsősorban a nagyvárosi régi házaknál jellemző, ahol a tulajdonosok úgy tudják felújítani az ingatlant, ha értékesítik annak tetőterét.

Több érdeklődő aggódott, hogy tudják-e teljesíteni a legalább 2 éves TB jogviszonyt és az utolsó 6 hónapra vonatkozó munkaviszony feltételeit. Tuzson Bence megnyugtatta a kérdezőket, hogy a 4 órás munkaviszony is megfelel a támogatás igénybevétele szempontjából.

Többeknek okozott örömet az államtitkár azon válasza, miszerint függetlenül az építési engedély dátumától, ha az ingatlan használatba vételi engedélyének az időpontja 2016. január 1-je után történik, akkor lehet rá igényelni támogatást, és jogosult az áfa visszaigénylésére is.