Göd felkerült az európai innováció térképére

Göd felkerült az európai innováció térképére

A világgazdaságban nincsenek eleve leosztva a lapok, azokat folyamatosan újrakeverik és újraosztják – fogalmazott a dél-koreai Samsung gödi akkumulátorgyárának hétfői avatóünnepségén Orbán Viktor miniszterelnök. Mint mondta, egyes térségek kiemelkednek, mások pedig időnként vesztenek erejükből, Dél-Korea pedig azon országok közé tartozik, amelyek diktálják a tempót. Közép-Európa is „a fel- és kiemelkedő térségek” közé tartozik – fogalmazott a miniszterelnök. Tuzson Bence, a Pest megyei 2-es számú választókerület országgyűlési képviselője megköszönte a kormány segítségét, amivel támogatta a gödi üzem létesítését. Mint mondta, a gyár megépítésével a település felkerült az innovatív vállalkozások világtérképére.

Magyarországon 2017-ben magasabb fokozatba kapcsol az újraiparosítás – értékelte az idei helyzetet Orbán Viktor miniszterelnök a Samsung SDI elektromosjármű-akkumulátor gyárának megnyitó ünnepségén, hétfőn Gödön. Mint mondta, a járműgyártásban dolgozók száma az első negyedévében meghaladta a 160 ezret, és ezzel Magyarország Közép-Európa egyik járműgyártó központjává vált, közben pedig elindult abba az irányba, hogy a régió egyik járműfejlesztési centruma és az e-autózás éllovasa legyen. Az ehhez kapcsolódó új beruházások, így a gödi üzem révén is, már nemcsak autót gyártanak, hanem a jövő autóit is megálmodják, készítik és tesztelik itt – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor felidézte, hogy a kilencvenes évek elején, amikor a szocializmus lebontása után kinyílt számunkra a világ, és a magyar emberek hirtelen ömlesztve jutottak hozzá a piacgazdaság termékeihez, új márkákkal ismerkedtek meg, akkor hamar kiderült, hogy a megváltozott körülmények sem mindig jelentenek garanciát a minőségre. De ha láttuk, hogy valami Dél-Koreában készült, akkor „biztosak lehettünk abban, hogy kiváló termékkel van dolgunk” – mondta a miniszterelnök, aki úgy értékelte, hogy az ázsiai ország és cégei a minőség és az innováció szimbólumát jelentik azóta is.

 

Dél-Korea példakép Magyarország számára arra is, hogy sok munkával és szorgalommal, precizitással, kreativitással be lehet törni a világpiacra: „lélegzetelállító sikertörténet” az ázsiai országé – mondta Orbán Viktor. Dél-Korea és a Samsung szemléletesen példázza azt is, hogy a világgazdaságban nincsenek eleve leosztva a lapok, hanem azokat folyamatosan újraosztják – mondta. Egyes térségek olykor kiemelkednek, mások pedig vesztenek erejükből, és Dél-Korea azon országok közé tartozik, amelyek ma diktálják a tempót. Közép-Európa is „a fel- és kiemelkedő térségek” egyike – fogalmazott a miniszterelnök.

„Magyarország és Göd egyaránt nyer ezzel a gyárral, hiszen az emberek munkát, a cégek megrendeléseket kapnak, a Samsung Európa legalacsonyabb adóit fizeti, továbbá kiválóan képzett, kreatív munkaerőt kap egy olyan országban, amely a kutatás-fejlesztésben is az élre akar törni. Ez egy kölcsönösen jó üzlet” – mondta Orbán Viktor.

Tuzson Bence, a térség országgyűlési képviselője, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2014 novemberében látogatott Dél-Koreába, és az ott folytatott megbeszélésein került szóba először, hogy „egy akkumulátorgyár, egy ilyen innovatív üzem Európába települ”. A beruházás egy olyan városba érkezett, amely ennek köszönhetően felkerülhet az innovatív vállalkozások európai- vagy világtérképére – fogalmazott az államtitkár, aki hangsúlyozta azt is, hogy a beruházás sokkal gyorsabban elkészült, mint azt eredetileg tervezték: „Amikor elkezdődtek a tárgyalások, még ötéves távlatról beszéltünk. És most nézzenek körül: két és fél év telt el, és ennyi idő alatt létrejött itt ez a gyár. Nemcsak elkezdett épülni, de meg is nyitja a kapuit.”

Tuzson Bence megköszönte a Samsung vezetésének a bizalmat, hiszen, mint mondta, „az, hogy ez a gyár itt jöhetett létre, azt is jelenti, hogy bíznak a magyar emberekben, bíznak a gödiekben”. Az építkezés idején mintegy 2000 munkás dolgozott itt, ennyi embernek adott munkát a beruházás, és „most, hogy a gyár megnyitja kapuit, első körben 200 embernek biztosít tartós munkát” – fogalmazott a térség országgyűlési képviselője, aki kifejezte reményét, hogy a beruházás második és harmadik üteme is hamarosan megvalósul, és akkor majd 2000 ember dolgozhat itt tartósan. „Köszönöm önöknek, hogy Gödöt felhelyezték az innovatív vállalkozások világtérképére” – szólította meg Tuzson Bence a Samsung vezetőségét.

Ugyancsak köszönettel szólt a magyar kormányról, amely „sokban támogatta Gödöt is, amikor ez a vállalkozás elindult”, hiszen a település kétmilliárd forintot kapott az infrastruktúrájának fejlesztésére, ebből megújul az Ady Endre és a Duna utca, új körforgalmak építenek ki, és fejlesztik a helyi tömegközlekedést is. Markó József, a település polgármesterének nagy álma is – amelyben osztoznak a gödiek és a dunakesziek – hamarosan megvalósulhat, ugyanis megépül 2-es út és az M2-es autópálya közötti összekötő út, a Dunakeszi és Göd közötti szakaszon. Négymilliárd forintból ez a beruházás 2019-re készül el – részletezte az államtitkár.

„Szeretném megköszönni azt a támogatást, amit a magyar kormány adott ehhez a vállalkozáshoz” – fogalmazott Tuzson Bence, aki kitért arra is, hogy az építkezés idején az jelentette az egyik legnagyobb segítséget a beruházás létrejötte szempontjából, hogy közvetlen kapcsolat alakult ki a magyar kormány, Szijjártó Péter miniszter és a gyár vezetése között. Mint mondta, egy ilyen gyáravató csak az építkezés lezárását jelenti, a munka másik része, ami az együttműködés továbbfejlesztését hozza majd, még csak ezután kezdődik.

Dzsun Jong Hjun, a Samsung SDI vezérigazgatója arról beszélt a gyáravatón, hogy az elektromos autók piaca világszerte robbanásszerű fejlődés előtt áll, ezért hamarosan nagyban nő majd a kereslet az itt gyártott akkumulátorok iránt. A legmodernebb technológiával dolgoznak majd, így hozzájárulhatnak az európai elektromos autóipar fellendüléséhez – mondta a vezérigazgató, aki köszönetet mondott az államnak és a városnak a folyamatos támogatásért, amelyet a beruházás tavaly nyári bejelentésétől az üzem mostani megnyitásáig nyújtottak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly augusztusban jelentette be, hogy az európai piacra szánt elektromos autók akkumulátorainak gyártásába kezd a Samsung Gödön, és a százmilliárd forintos beruházással új munkahelyek százai jönnek létre. A tárcavezető kiemelte: hazánk egy komoly regionális versenyben nyerte el a beruházást, amelyért jelentős infrastrukturális fejlesztéseket vállaltak a térségben.

Forrás: tuzsonbence.hu/MTI
Fotók: Botár Gergely/kormany.hu