Grafikusművész alkotásaiból nyílt kiállítás Gödön

Grafikusművész alkotásaiból nyílt kiállítás Gödön

Szunyoghy András, a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett, Barcsay-és Mednyánszky-díjas, bélyegtervezőként is ismert grafikusművész alkotásaiból nyílt kiállítás a gödi József Attila Művelődési Házban, április 21-én. A kiállítást Dr. Tuzson Bence államtitkár nyitotta meg. Közreműködött Puskás Bernadett gordonkaművész.

Dr. Tuzson Bence megnyitójában saját, személyes élményeit felelevenítve mutatta be a nemzetközi hírű grafikusművész életútját, akinek nevével – mondta – először gyerekkorában találkozott. Nevezetesen A ló anatómiája c. kötet kapcsán, melyből azóta szobrászművésszé „érett” húga tanulta – a világ több ezer diákjához hasonlóan, – a rajzolás és az anatómia alapjait. Azokat az anatómiai alapokat, amik nagy részére, maga a művész, feltehetően preparátorként tett szert, amikor is, pályája kezdetén, a Magyar Természettudományi Múzeum nagy-és kisemlős preparátoraként dolgozott.

A művész eddig megjelent 14 könyvét, ez idáig mintegy 24 nyelvre fordították, így valóban túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az elmúlt évtizedekben, hazánk mellett, e köteteken művészek generációi nőttek fel, Nyugat-Európától kezdve az Egyesült Államokig. E könyvek egyesítik azt a kétféle attitűdöt, ami Szunyoghy András életútjában elválaszthatatlan egymástól: a művészét és a pedagógusét, aki nyugdíjazásáig a Képző – és Iparművészeti Szakközépiskola rajztanáraként, valamint hosszú éveken át az Iparművészeti Egyetem adjunktusaként vett részt a művészképzésben.
E könyvekben szereplő grafikák, melyek egy részét ezúttal e kiállítótérben is megcsodálhatjuk, mindemellett megmutatják Szunyoghy András különleges művészi világát. Azt a különleges világot, amely – mint Dr. Tuzson Bence utalt rá – túlmutat a formai tökélyen és a technikai bravúrokon. Hiszen – mondta az államtitkár – ahhoz, hogy valaki művész legyen, nem elegendő a technikai tudás, de mindenekelőtt „lélek kell hozzá”. A világ megismerésének és megélésének egy olyan szintje, ami bizonyos szempontból túlmutat a profán világon. Ennek a szintnek köszönhető, hogy az alkotások előtt rádöbbenhetünk, hogy a képeken keresztül, mi, „mindennapi befogadók” is, túlléphetünk e profán világon, és eljuthatunk olyan mélységű felismerésekhez, amikhez hétköznapi tapasztalataink talán kevéssé lennének elegendőek.

 

A művelődési ház nagytermében megrendezett tárlaton Szunyoghy András számos ismert alkotását láthatjuk, emberi és állati anatómia grafikákat, köztük a művész kedvenc témáját, a számtalan változatban, nézetben láttatott ló-anatómia rajzokat. E sajátos, egyszerre egzakt pontossággal és egyidejűleg művészi ihletettséggel, „lélekkel” megalkotott műveket.
A kiállítási anyag május 8-ig tekinthető meg, mielőtt „továbbutazna” új kiállítási helyére, a Római Művészeti Akadémiára.

2017. április 21., Forrás: Maczkay Zsaklin (Dunakanyar Régió)