Hazánknak erején felül kell áldozatokat hoznia és küzdenie

Hazánknak erején felül kell áldozatokat hoznia és küzdenie

Minden magyar ember véleménye számít

Szeretném, ha Magyarország megmaradna olyannak, amilyennek ma ismerjük – mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki ennek érdekében Erdőkertesen arra kérte a nemzeti konzultációs lakossági fórum közönségét, hogy a meghosszabbított határidőig, május 31-ig küldje vissza kitöltve a nemzeti konzultációs kérdőíveket. A politikus, aki Tuzson Bencének, a Pest megyei 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselőjének a vendégeként vett részt a rendezvényen, azzal indokolta kérését, hogy „egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi válasz érkezik vissza”, mert a kifejezett lakossági támogatással „erősebben tudunk érvelni Brüsszelben”. Kapaszkodjunk össze, mert akkor győzhetünk – mondta Kontrát.

Nem lehet sikeres politika az, amely nem az emberek véleményén alapul – fogalmazott köszöntőjében, a lakossági fórum elején a vendéglátó, Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára. Mint mondta, egyetlen ország sem lehet sikeres anélkül, hogy a politikáját, a cselekvését ne az emberek véleményére alapozná. „Ezért fontos a Nemzeti Konzultáció, és ezért fontos az, hogy időről időre megkérdezzük az emberek véleményét” – mondta a Pest megyei 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselője, aki örömmel ismertette azt is, hogy kedden már átlépte a másfél milliót a kitöltött és visszaküldött konzultációs kérdőívek száma. „Sikerről persze majd csak akkor beszélhetünk, ha a Nemzeti Konzultációban felvetett kérdésekre megtaláljuk a választ, és megoldjuk ezeket a problémákat” – fogalmazott a lakossági fórum házigazdája.

Ha az ég szélén sötét felhők tornyosulnak, azokkal addig kell foglalkoznunk, amíg távol vannak – mondta Tuzson, ezzel is hangsúlyozva, hogy kézbe kell vennünk a sorsunkat, és ilyen tekintetben jó úton jár az ország. „Azok az intézkedések, amelyeket az Európai Unió döntéshozói ránk akarnak erőltetni – mint a bevándorlók szétosztását, a rezsicsökkentés eltörlése, a gazdasági önállóságunk megszűnését –, mind-mind hosszútávon befolyásolják a magyarság sorsát.”

Mivel sokan vannak olyanok, akik szeretnék kitölteni a kérdőívet, de eddig még nem volt alkalmuk erre, viszont több helyre még el sem jutottak a küldemények, ezért a visszaküldés határidejét meghosszabbították a hónap végéig, vagyis május 31-ig. „Minden magyar ember véleménye számít” – mondta Tuzson Bence, mielőtt átadta volna a szót vendégének, Kontrát Károlynak.

 

Azért vagyunk itt, hogy kiálljunk az ország mellett – kezdte felszólalását a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Brüsszel ugyanis több olyan tervvel állt elő, amely Magyarország függetlenségét és biztonságát veszélyezteti: ez érinti a bevándorláspolitikát, a rezsicsökkentést, de érinti az adó- és foglalkoztatáspolitikát is. Hazánknak erején felül kell áldozatokat hoznia és küzdenie, hogy megvédje az országot és egyúttal az Európai Uniót is az illegális bevándorlók százezreitől – fejtegette Kontrát. „Mi készek vagyunk erre, a harcunkban pedig a visegrádi négyek a szövetségeseink. De ez most sincs ingyen, az unió pedig erre nem ad forrást. A százötvenöt kilométeres második kerítés 4,8 milliárd forintunkba került, és a 2018-as költségvetésben a migránsokkal kapcsolatos kiadásokra ötvenmilliárd forintot különítettünk el. Ötszáz éve az oszmán-török birodalomtól védtük Európát, most pedig a migránsok százezreitől” – hangsúlyozta Kontrát Károly, aki példaként említette, hogy negyven migráns próbált meg Románia felől bejutni az országba, de a hatóságok szerencsére feltartóztatták őket.

„Azért kell most kiállnunk hazánk mellett, mert Brüsszel több olyan tervvel állt elő, amely veszélyezteti Magyarországot, és az elért gazdasági eredményeinket. Az erős kiállás pedig hatásos lehet az uniós bürokratákkal folytatott harcunkban” – fogalmazott Kontrát Károly, aki emlékeztetett arra is, hogy a Fidesz-KDNP 2010-ben csődközeli helyzetben vette át a kormányzást a korábbi balliberális vezetéstől. Siralmas volt a helyzet az önkormányzatoknál is, amelyektől – annak érdekében, hogy talpra állítsa őket – 1300 milliárd forintos adósságot átvállalt át a kabinet. Erdőkertes így 804 millió forintos pénzügyi tehertől szabadult meg.

„Orbán Viktor és a kormány 2010-ben vállalta, hogy tíz év alatt egymillió új munkahelyet teremt hazánkban. Most, hét év elteltével, hétszázezernél járunk – ennek jelentős része, ötszázhúszezer állás a versenyszférában létesült –, ami megfelel az időarányos teljesítésnek. Államadósságunk 2010-ben a GDP-hez viszonyítva 80,5 százalékot tett ki, ma 71,4, és reményeink szerint 2018 végére sikerül hetven százalék alá szorítanunk” – mondta az államtitkár.

Kontrát Károly szerint az Európai Unió rossz válaszokat ad a migráció problémájára, mert továbbra is az elosztási rendszerben gondolkodik, amivel mi nem értünk egyet. Álláspontunk szerint a segítséget kell odavinni, ahol a baj van. „Március 28-án életbe lépett a határzár megerősítése. Tompán és Röszkén kétszáz-kétszáz fővel növelték a helyi rendőri, katonai állomány számát, így tehát összesen már ötszázan teljesítenek ott szolgálatot. Politikai ellenfeleink koncentrációs tábornak nevezik az ott létesített tranzitzónákat, de ez hazugság, mi emberségesek vagyunk, és a magyar emberek érdekét tekintjük elsődlegesnek” – fogalmazott Kontrát Károly.

A lakossági fórum végén, a felszólalások után a közönség is szót kapott, többen fogalmaztak meg javaslatokat, amelyekkel a Nemzeti Konzultációt még hatékonyabbá lehetne tenni, de többen bírálták a Magyar Postát is a kérdőívek késedelmes kézbesítése miatt. Az egyik látogató javasolta, hogy hozzanak létre úgynevezett aláírópontokat, ahol azok is kitölthetnék a kérdőíveket, akiknek a címére esetleg nem, érkezett meg a levél. Tuzson Bence ezekre az észrevételekre reagálva úgy fogalmazott, hogy még mindig a postai úton történő kézbesítés a leghatékonyabb, mert más hasonló szolgáltatók jóval nagyobb arányban „vesztenek” el leveleket.

Az egyik felszólaló hasznosnak tartaná, ha Békemenetet szerveznének, amivel meg lehetne erősíteni a kormányt, és demonstrálni lehetne a konzultációban felvetett kérdések melletti elkötelezettséget. Erre reflektálva Tuzson felhívta a figyelmet arra, hogy az eddigi Békemeneteket sem a kormány, hanem a Civil Összefogás Fórum szervezte. A kabinet eszköztára más: a kormány most úgy döntött, hogy ezúttal a konzultációs kérdőívvel fordul a lakossághoz, hogy felmérje a véleményét. Nagy tétje van annak, hogy legyen támogatottsága a kormány intézkedéseinek – fogalmazott az államtitkár.

Egy felszólaló szerint a nyilvánosság előtt sokkal erőteljesebben kellene hangsúlyozni, hogy a befogadott migránsokat nekünk kellene majd eltartanunk, mert sokan éppen azt nem értik, hogy ez milyen további problémákat vet fel. „Mi lenne, ha például itt Erdőkertesen hatvanöt migránst kötelezően be kellene fogadnia a településnek. Ki vállalkozna erre? Vagy rendelkezik-e a település közösségi befogadó helyiségekkel?” – tette fel a kérdéseket Kontrát Károly, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy „a migránsok nem Magyarországra akarnak jönni, hanem sokkal inkább Németországba és a skandináv országokba”.

Volt, aki azért jelentkezett felszólalásra a közönség soraiból, mert – mint mondta – nem tudja eldönteni, de ellenőrizni sem, hogy a visszaküldött kérdőíve beérkezett-e, vagy elveszett útközben a postán. Javasolta, hogy nyomtassanak a lapokra vonalkódot vagy sorszámos azonosítót, amit be lehetne szkennelni, s így a beküldő nyomon tudná követni, hogy küldeménye eljutott-e az illetékesekhez. Tuzson Bence válaszában arról beszélt, hogy ezt a szigorú adatkezelési, jogi keretek nem teszik megvalósíthatóvá, mert anonimitást kell biztosítani a visszaküldött kérdőívek kitöltőinek.

A térség országgyűlési képviselője zárszavában meggyőződésének adott hangot, hogy mivel a nemzet sorskérdéseiről van szó, a konzultációt minden becsületes magyar embernek támogatnia kell. Mivel ezek a kérdések minden állampolgárt egyaránt érintenek, hangsúlyozta azt is, hogy nemcsak a jobboldaliak aláírására számítanak. „Lesz még feladatunk a következő két hétben, mert meg kell győznünk, akit csak lehet, hogy válaszoljon. Ezért kérem, töltsék ki a nemzeti konzultációs íveket” – mondta végül Tuzson Bence.

2017. május 16.