Házasság hete: a jól működő társadalom alapja a család

Házasság hete: a jól működő társadalom alapja a család

A kormány eltökélt abban, hogy elősegítse a házasságok számának növekedését hazánkban. Örömteli hír, hogy 2015-ban 17 százalékkal több házasság köttetett, mint egy évvel korábban, 2016-ban pedig a házasságok száma 11 százalékkal haladta meg a 2015-ös értéket – jelentette ki Tuzson Bence a dunakeszi Házasság hetén, 2017. február 12-én.

A Pest megyei 5. számú választókerület országgyűlési képviselője, a rendezvény látogatóit emlékeztette arra a történelemből nyert tapasztalatra, miszerint egy társadalom erkölcsi válságáról a házasságok számának csökkenése ad hírt. Így történt ez például Augusztus császár idejében, aki Krisztus születésekor uralkodott a Római Birodalomban – az erkölcsi válság továbbmélyülése végül a birodalom széthullásához vezetett.

Ma Európa szerte általánosnak tekinthető a népesség csökkenése, az, hogy egyre kevesebb gyermek születik. A társadalom fenntartásához, reprodukálásához a születési rátának többnek kellene lenni 2,1-nél. Ettől hazánk sajnos még elmarad, hiszen tavaly 1,44 volt ez az érték. Bizakodásra ad okot azonban, hogy 2010-ben 1,2-ről indultunk, tehát érezhető a fejlődés, ami a kormány családcentrikus intézkedéseinek köszönhető. Ha nem tett volna semmit a jelenlegi kormány ez ügyben, akkor két évtized múlva Magyarország lakossága 7 millióra apadna – mondta Tuzson Bence. Hozzátette: meggyőződése szerint akkor működik jól egy társadalom, ha hosszútávon a családra épül. A házasság férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösség, amely a nemzet fennmaradásának alapja. Éppen ezért a kormány feladata, hogy minden intézkedésével a családok jobb létét elősegítse.

Galéria

 

A célunk tehát az, hogy egyre több gyermek szülessen, mert ők azok, akik a magyar jövőt jelentik. Fontos továbbá, hogy a feleség és a férj szeretetben éljen, hiszen akkor tudnak a gyerekeik is lelki egészségben, a szeretet légkörében felnőni – fejtette ki az országgyűlési képviselő. – Azoknak pedig, akik még párválasztás előtt állnak, azt kívánom, hogy találják meg azt az embert, akivel, és akiben kiteljesedhetnek. Ha megtalálták, őrizzék, óvják egymást, hogy gyermekeik szemébe nézve megtapasztalhassák azt az áldást, amit a házasság ad.

Az ünnepséget a dunakeszi nagycsaládosokból álló Andante kamarazenekar produkciói foglalták keretbe. Az idei Házasság hete mottója, a „Veled kiteljesedve” adta, egyben a helyiek számára meghirdetett novellapályázat témáját is. A pályázat nyertesei a nyitóünnepség végén kaphatták meg jutalmukat.

2017. február 12.