Jövő nyárig megszűnik a fóti gyermekváros

Jövő nyárig megszűnik a fóti gyermekváros

FÓT A gyermekvárosnak eddig helyet adó Károlyi-kastély épületéhez illő funkciókat a lakossággal közösen szeretnénk megtalálni 2018 nyara után, amikor itt a gyermekvédelmi funkciók megszűnnek – jelentette ki Tuzson Bence, a Pest megyei 5-ös választókerület országgyűlési képviselője, Fóton, a Károlyi kastélyban megtartott sajtótájékoztatón.

A magyar kormány számára elsődleges fontosságúak a családok, a gyerekek, és arra törekszünk, hogy minden magyar gyermek szeretetben és lehetőleg a saját családjában nőjön fel. Ám akiknek ez mégsem adatik meg, azoknak is a lehető legjobb gondoskodást szeretnénk biztosítani. Ez az intézmény, amiben most vagyunk sem állapotában, sem korábbi szellemiségében nem alkalmas már ennek a szerepnek a betöltésére.

Fót életében ez nagy változás lesz, hiszen a város életéhez 1957 óta szervesen hozzákapcsolódott a gyermekváros, azonban 2015 nyarától a gyermekváros a magukat kiskorúnak valló migránsok központjává vált. Tudni kell azt, hogy az Európai Unió szabályai szerint az ilyen intézményeket nem lehet zárttá tenni. Csak az utóbbi 60 napban százas nagyságrendben hagyták el itt tartózkodás után a gyermekotthon területét a fiatalkorú migránsok, akik valahol az EU területén, ismeretlen helyeken tartózkodnak. Jelenleg mindösszesen 38 migráns kiskorú tartózkodik a gyermekotthon területén. A migráns gyerekekkel kapcsolatban azt a tényt is fontos megemlíteni, hogy azon az alapon kerülnek ide, hogy hány évesnek vallják magukat. Vagyis nagyon nehéz megállapítani, hogy az idekerülők valóban 18 év alattiak-e. A migráns áradat beindulása óta itt Fóton mintegy 3500 kiskorút regisztráltak, és döntő többségük pár hét után tovább is állt innen.

Fót számára azonban az a fontos, hogy mi lesz a sorsa a Károlyi kastélynak. A magyar kormány a közeljövőben felújítást kezd meg a kastélyban, aminek a költsége megközelíti az 500 millió forintot. Ez az újjáépítés érinteni fogja a kastély rendkívül rossz állapotban lévő tetőszerkezetét, az alatta lévő födémet, részben a gépészetet, az erkélyt, és részbeni restaurátori munkákat is elvégeznek majd.

A következő másfél évben meg kell találni a kastélyhoz illő új funkciókat. A magyar kormány elkötelezett abban, hogy a magyarországi várak és kastélyok visszanyerjék régi, eredeti fényüket, és olyan funkciókkal egészüljenek ki, amelyek a XXI. századhoz is méltók. A kastély legyen ismét kastély, és úgy, hogy a városban élők számára minél többen találjanak munkalehetőséget, legyen erős turisztikai vonzereje. Keressük a kastély új funkcióját, ezért számítunk az itt élők javaslataira.

 

001

 

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón kiemelte: a kormány szándékai szerint 2019-re tömegszerű intézményekben nem lesz gyermekvédelmi gondoskodás, és ennek részeként megszűnnek a nagy, zsúfolt, korszerűtlen gyermekotthonok, azokat kiváltják kisebb lakásotthonokra. Ez a kiváltási folyamat most eléri Fótot is.

Kifejtette: a kormány szeretne szakítani azzal az 1950-es évekből származó gyermekvédelmi szemlélettel, miszerint az állami gondozottak számára az a megoldás, ha a város határában, a helyi település lakosságától, társadalmától távol, egy külön telken egy külön társadalmat hoznak létre. Ezzel szemben akkor kapnak igazi életkezdési esélyt ezek a gyerekek, ha integrálják, befogadják őket szerető családokba. Czibere Károly hangsúlyozta, hogy a gyermekekről és az ott lévő 150 dolgozóról gondoskodni fognak.

A terv szerint a 24 férőhelyen különleges ellátásban részesülő, tartósan betegek, fogyatékosak és három évnél fiatalabbak gondozása Hatvanban folytatódik. A speciális gondozást igénylő gyermekek esetében harminckét férőhely áll rendelkezésre, ezek két részre bontva Zalaegerszegre és Kalocsára kerülnek. A kísérő nélküli kiskorúak, a migráns gyerekek elhelyezéséről még egyeztetés zajlik. A negyedik szolgáltatást, az utógondozói otthonokat nem érinti az átalakítás, mivel ezek nem a gyermekváros területéhez kötődnek már most sem.

2017. január 18.