Keményen fel kell lépnünk Brüsszellel szemben az energiapolitika terén

Keményen fel kell lépnünk Brüsszellel szemben az energiapolitika terén

Magyarországnak keményen fel kell lépnie Brüsszellel szemben az energiapolitika terén – mondta Tuzson Bence csütörtökön Pakson.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az atomerőmű látogatóközpontjában tartott sajtótájékoztatón hozzátette: Brüsszel arra készül, hogy elvegye az energiaárak meghatározásának jogát Magyarországtól, és azt a nagyvállalatoknak adja át, így szabadárassá tegye az energiát.

“A magyar kormány azzal tudta elérni a rezsicsökkentés eredményeit, hogy saját hatáskörbe vonta az ármeghatározást. Ha visszatérünk a piaci szereplők ármeghatározásához, az áremeléssel járna” – mondta. Hangsúlyozta: a most zajló nemzeti konzultációnak első és egyik legfontosabb kérdése, hogy fenntartsuk-e Magyarországon az energia hatósági árszabályozását, vagy fogadjuk el Brüsszel döntését.

Arra kérjük Magyarország polgárait, álljanak ki a rezsicsökkentés mellett azért, hogy hosszú távon stabil, biztonságos és megfelelően olcsó energia legyen – emelte ki.

Galéria

 

Az államtitkár emlékeztetett: Magyarországon korábban a fizetésekhez mérten az egyik legmagasabb árat kellett fizetni az energiáért az Európai Unió országai között, ma a rezsicsökkentésnek köszönhetően 25 százalékkal alacsonyabbak az energiaárak. Mint mondta, szinte minden akadály elhárult a paksi atomerőmű kapacitás-fenntartó beruházása elől, és elkezdődhet a két új, összesen 2200 megawatt teljesítményű blokk építése.

A hazai energiatermelés 50 százalékát adó, az energiafogyasztás 30 százalékát biztosító atomerőmű a rezsicsökkentés fenntartása szempontjából is kiemelten fontos – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a két új blokkal biztosítható Magyarországon az olcsó, megfizethető és biztonságos energia.

2017. április 6., Forrás: MTI