Kérésre a bankok beszerzik az igényléshez szükséges dokumentumokat

Kérésre a bankok beszerzik az igényléshez szükséges dokumentumokat

FÓT – Lakossági fórum A hitelintézet az igénylő erre irányuló kérelme esetén beszerzi az illetékes hatóságoktól a jogosultság feltételeit igazoló adatokat és okiratokat. Ez vonatkozik minden olyan dokumentumra, amelyeket a kormányhivatalokon keresztül lehet igényelni – jelentette ki Tuzson Bence, február 16-án, Fóton, a római katolikus plébánia termében megtartott lakossági fórumon.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, a Pest megyei ötös választókerület országgyűlési képviselője, mintegy hatvan érdeklődő kérdéseire válaszolt, a bő másfél óráig tartó eseményen. Tuzson Bence kiemelte, hogy a fent említett intézkedés az ő javaslatára került bele a 2016. február 10-én megjelent rendeletbe, hogy ezzel is könnyítsék az igénylők dolgát. Ám az új, illetve a használt lakásokra vonatkozó két rendelet visszamenőleges hatállyal 2016. január 1-től alkalmazni kell.

Az államtitkár kifejtette, hogy a két új CSOK rendelet nemcsak az otthonhoz jutást, a népesség növekedését, hanem a gazdasági növekedést is szolgálja. Utalt arra, hogy 10 ezer új lakás megépítése 0,2 százalék ponttal növeli a GDP értékét. A mintegy 4 milliós magyar lakásállomány megújításához évente legalább 40 ezer új laskást kellene felépíteni. Erre a CSOK megemelt állami támogatásával – különösen a 3 gyermekesek esetében – a következő esztendőkben jó esély kínálkozik – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

„Jelenleg Magyarországon 10 ezer lakosra vetítve mindössze 8,5 lakás épül, ami a környező országokétól elmarad, sőt Lengyelországban ez a mutató eléri a 37 lakást.
A mintegy félszáz kérdés közül több szólt arról, hogy felújításra vonatkozik-e az áfa-visszatérítés szabálya és a CSOK támogatása.  Az államtitkár elmondta, hogy erre nem alkalmazható a támogatás és a rendelet. Azonban ha az ingatlan alapterülete legalább 8 négyzetméterrel bővül, akkor már igen.

Az est egyik sláger témája a zárt kertek voltak. Tuzson Bence nem tudott jó hírrel szolgálni, mivel ez az ingatlan fajta most kimaradt a támogatottak köréből. Kifejtette, hogy a zártkertek sorsa ma jogilag rendezetlen, ám a közeljövőben az egyéb építési szabályok felülvizsgálatakor ezt is újradefiniálják. Ennek megoldásán már dolgozik a kormány.

Tuzson Bence megerősítette: a hatályos építési szabályok szerint, amely ingatlanra lakás, vagy lakóház építhető, arra vonatkoznak a CSOK rendeletek. Ám a zártkertek nem esnek bele ebbe a körbe.