Látványos bemutatókkal ünnepeltek a rendőrök és a tűzoltók

Látványos bemutatókkal ünnepeltek a rendőrök és a tűzoltók

Fegyverropogástól, szirénázó mentő- és tűzoltóautó hangjától volt hangos április 29-én a dunakeszi Katonadomb, ahová kivonult a TEK is. A tűzoltók feszítővágóval szabadították ki a karambolozott személygépkocsi súlyosan sérült vezetőjét, akik a helyszínre érkező mentőkkel és rendőrökkel összehangoltan küzdöttek a sérült megmentéséért… Szerencsére ezúttal „csak” profin kivitelezett mentési akció tanúi lehet az a több ezer ember, akik megtekintették a Pest megyei rendőr- és katasztrófavédelmi nap egyik leglátványosabb bemutatóját, melynek idén is Dunakeszi adott otthont.

Az egész napos rendezvény a fegyveres testületekhez méltó ünnepséggel vette kezdetét, melyen a kitüntetések átadása után elsőként dr. Mihály István rendőr dandártábornok, Pest megye rendőr-főkapitánya tartott ünnepi beszédet, aki kiemelte, hogy április 24-e 1992 óta különleges nap a rendőrök életében. Ezen a napon emlékeznek meg Györgyről, a római hadsereg magas rangú katonatisztjéről, aki anyja hatására lett keresztény. „Lépten, nyomon fellépett a pogányok ellen, amiért a perzsa király Indiában börtönbe vetette, ahol 303 körül vértanúhalált halt. A későbbi századokban legendák sora fűződött a nevéhez, a középkori Európa egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő szentje volt” – ismertette sárkányölő Szent György, a magyar rendőrség védőszentjének történetét a dandártábornak.

Galéria

 

Dr. Mihály István e jeles nap alkalmából köszöntetett mondott a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság valamennyi munkatársának az évközben tanúsított helytállásért, akik nap, mint nap új kihívásokkal szembesülnek. „Szolgálunk, és védünk!” szlogenünket nap, mint nap megtöltjük igazi tartalommal. Szolgálunk a nap 24 órájában minden körülmények között, és védelmezzük nemcsak a rendet, hanem az utóbbi időszakban Magyarország határait is – mondta a megye rendőrfőkapitánya, aki szerint munkatársai a legnagyobb hivatástudattal teljesítik esküjükben vállalt kötelességüket. Köszönetet mondott a családoknak, amelyek munkatársai számára biztosítják a nyugodt „hátországot”. Elismeréssel szólt a társszervekkel, az önkormányzatokkal, a polgármesterekkel kialakított szakszerű és korrekt együttműködésért.

Dr. Mihály István örömmel szólt arról is, hogy a társszervek és az állampolgárok mind gyakrabban fejezik ki köszönetüket és elismerésüket a Pest megyei rendőrök szakszerű tevékenységéért, emberi helytállásukért. Befejezésül külön köszönetet mondott Dunakeszi Város Önkormányzatának a szervezésben kifejtett támogatásért.

Branyiczky Márk tűzoltó ezredes, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója az immár hagyományosan közösen megrendezett rendőr– és tűzoltónapon beszédében hangsúlyozta; számukra megtisztelő, hogy bajtársaikkal együtt ünnepelnek, akikkel a minden napok során számtalan alkalommal közösen oldják meg a feladatokat. Kiemelte, hogy az ünnep, tisztelgés a két szervezet védőszentjei iránt. „A tűzoltók számára Szent Flórián a tűzoltó munka lényegét testesíti meg; az állhatatosságot, a becsületet, a tisztességet, embertársunk megsegítését” – fogalmazott az ezredes, aki szerint a két szent élete és halála jelképpé vált. „Az emberség, a hősiesség, a bátorság jelképévé vált. Ugyanakkor megtestesíti a bajtársiasság, a becsületesség erényét is. A feladat ma sem más számunkra, minthogy a tisztesség, a becsület szellemében tegyük minden napi munkánkat” – húzta alá Branyiczky Márk tűzoltó ezredes, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

A két szervezet vezetőjének beszédét követően Erdész Zoltán, Dunakeszi alpolgármestere köszöntőjében szeretettel gratulált a kitüntetetteknek, s örömét fejezte ki, hogy idén is a város adhat otthont Pest megye két jelentős rendvédelmi szervezetének. Mint fogalmazott a városi önkormányzat és a lakosság rendkívül elégedett a Dunakeszi Városi Rendőrkapitányság munkájával. „Büszkék vagyunk arra, hogy városunkban ünnepelnek, Dunakeszi ad otthont e jeles eseménynek. Azt kívánom, hogy jövőre is együtt ünnepeljük a Pest megyei rendőr- és katasztrófavédelmi napot” – mondta az alpolgármester.

Dr. Tuzson Bence államtitkár, a térség országgyűlési képviselője szerint kevés dolognak van olyan társadalmi súlya, mint a biztonságnak. „Magyarországon a biztonság nemzeti érték” – hangsúlyozta, majd így folytatta: „A rendőrök és a tűzoltók, akkor végzik jól a munkájukat, ha az emberek biztonságban érzik magukat. A biztonságot önöknek köszönhetjük, amiért a magyar kormánynak, a magyar embereknek hálásnak kell lenniük. Ezért külön gratulálok a kitüntetetteknek, s remélem, hogy munkájukért legközelebb még többen vehetnek át elismerést.” – húzta alá Tuzson Bence, aki elismeréssel beszélt a határon szolgálatot teljesítőkről is. – Nagyon nagy az önök felelőssége, ezért a magyar kormánynak mindent meg kell tennie, hogy ezt a feladatot maradéktalanul el tudják látni, melyhez biztosítanunk kell a személyi és technikai feltételek – jelentette ki Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, aki kiemelte, hogy a kormány 2019-ig 50 százalékkal növeli a rendvédelmi dolgozók illetményét. „Önök azok, akikben a magyar emberek bíznak, akikre mindig számíthatnak, amelyért köszönetünket fejezzük ki.” – mondta befejezésül az államtitkár.

Az ünnepi beszédek után kezdetét vette a látványos, izgalmakban bővelkedő bemutatók sora, melyek között volt TEK bemutató, közlekedési baleseti mentési akció, baleset-megelőzési stand, KRESZ totó, bűnmegelőzési technikai bemutató, látványos motoros show, füstsátor, tűzoltó emelőkosaras jármű bevetése, katasztrófavédelmi sátor, a gyerekeknek rajzverseny- és még számos játék, sportbemutatók, zenés programok, a rendőrkapitányságok által szervezett főzőverseny… és számos érdekesség, ami garantálta az önfeledt kikacsolódást, és azt, hogy az érdeklődők sokasága betekintést nyerhetett a rendvédelmi szervek hétköznapinak egyáltalán nem nevezhető tevékenységébe.
De ne feledjük, a műsor folytatódik, hiszen vasárnap a város 40. születésnapját ünnepli a Katonadombon, ahová a szervezők szeretettel várják Dunakeszi apraját-nagyját.

2017. április 29., Forrás: www.dunakanyarregio.hu