Letették az alapkövét az MVM NET Zrt. adatközpontjának Gödön

Letették az alapkövét az MVM NET Zrt. adatközpontjának Gödön

Az egységes kormányzati adatkezelés megvalósítását szolgáló adatközpont alapkövét helyezték el Gödön, december 9-én, pénteken. Az MVM NET Távközlési Szolgáltató Zrt. nemzetközi biztonsági minősítéssel rendelkező adatközpontja 2017 harmadik negyedévében készül el.

Tuzson Bence, a Pest megye 5. számú választókerületének országgyűlési képviselője elmondta: „Ha sikeres országról, városról beszélünk, akkor három dologra van szükség. Elsőként, hogy legyen termelés, érték előállítás. Másodsorban szükség van azokra, akik szakképzetten elő is tudják állítani ezeket az értékeket. Harmadsorban pedig az innovatív megoldások is kellenek. Göd városa mindhárom szempontból előnyt élvez. Nem messze innen épül ugyanis a Samsung 100 milliárdos akkumulátor üzeme, ami az innovatív megoldások tekintetében is az élen jár.” – emelte ki az államtitkár.

Ma már hazánkban rekordmélységű, 4,7 százalékos a munkanélküliségi ráta. 2010 óta csaknem 700 ezerrel több ember talált munkát. Most már arra kell koncentrálnunk, hogyha vállalkozásokat csábítunk az országba, vagy a térségbe, azok innovatív technológiát hozzanak Magyarországra. A térség országgyűlési képviselője felhívta a figyelmet a több mint 10 milliárd forintból megvalósuló beruházás versenyképességi jelentőségére, mivel a fejlesztés hozzájárulhat a modern közigazgatáshoz, a gyorsabb és hatékonyabb ügyfélkiszolgáláshoz. Az államtitkár az adatok összeköthetősége iránti igényre is rámutatott, amelynek segítségével statisztikai következtetéseket lehet levonni. Elmondta, láthatóvá válik például, hogy hol, mennyi építési engedélyt adnak be, és ebből milyen következtetéseket érdemes levonni a következő évre. Ezáltal javulhat az ország, a gazdaság reakcióképessége, hosszú távon pedig a versenyképessége – tette hozzá.

Galéria

 

Tuzson Bence emlékeztetett, hogy Magyarország egyik legnagyobb közigazgatási átalakítása, a különböző területek összekapcsolása zajlik, hogy az adatok egy helyen legyenek hozzáférhetők, és megvalósuljon az egyablakos ügyintézés. Reményét fejezte ki, hogy ez az adatközpont hasonló innovatív vállalkozásokat fog idevonzani a közelbe. 25 új munkahelyet is teremt az adatközpont, sőt tárgyalások zajlanak arról is, hogy az adatközpont üzemeltetése során helyi vállalkozásokat is bevonnak.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára ismertette, hogy a gödi adatközpontban elsősorban állami adatvagyont helyeznek el, a központ a kormányzati, valamint az állami tulajdonú vállalatok legmagasabb szintű adatkezelési igényeit szolgálja ki.

Kara Ákos méltatta Tuzson Bence érdemeit a beruházás idevonzásában: „Tuzson Bence országgyűlési képviselőként elkötelezett térségfejlesztést folytat. Az országnak ebben a térségében sok jelentős beruházás valósul meg. Példaszerű és mintaadó ebben az országgyűlési képviselő úr munkája.”

Kara Ákos szerint a beruházás további lendületet adhat az informatikai fejlesztéseknek, valamint hozzájárulhat a digitális ökoszisztéma fejlődéséhez, egyben az állampolgárok jobb életminőségéhez is.
Krénusz Kornél, az MVM-csoport távközlési tagvállalatának, az MVM NET Zrt. vezérigazgatója szerint Magyarország és a régió legmodernebb és legbiztonságosabb adatközpontjának építése kezdődött el.

Kiemelte, hogy a létesítmény – Magyarországon egyedülállóan –megfelel, a független Uptime Institute legmagasabb biztonsági szabványainak. Az adatközpont a MAVIR Zrt. egyik alállomásának közvetlen szomszédságában épül, ezzel lehetővé téve a biztonságos energiaellátást. A vezérigazgató jelezte azt is, hogy a vállalat az állami infrastruktúra adatkezelési igényeinek kiszolgálása mellett piaci megrendelésekre is számít.

Markó József, Göd polgármestere érdeklődésünkre elmondta: Gödön az idetelepült vállalkozásoknak köszönhetően 1 százalék alatt van a munkanélküliségi ráta, vagyis gyakorlatilag nincs munkanélküliség, sőt bizonyos kvalifikált szakmákból még hiány is van.

Göd önkormányzata úgy döntött, hogy az eddigi 2 százalékos iparűzési adó mértékét – a Samsung óriás beruházása miatt – 1,4 százalékra mérsékli. Az MVM most épülő adatbankja éves szinten mintegy félszáz millió forintos iparűzési adóbevételt jelent a városnak. A település teljes iparűzési adóbevétele – a vállalkozások teljesítményétől függően – évi 400-600 millió forint között van.

A beszédek után az urnát elhelyezte: Tuzson Bence, Kara Ákos, Krénusz Kornél és Bally Attila, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. kereskedelmi vezérigazgató- helyettese.

2016. december 9.