Magyarország erősödésének kulcsa a minőségi szakképzés

Magyarország erősödésének kulcsa a minőségi szakképzés

Magyarország úgy erősödhet tovább, ha megfelelő mennyiségű jó szakember áll rendelkezésre. Ezért fontos, hogy a Gróf Széchenyi István Műszaki Szakközépiskolához hasonló oktatási centrumokat megerősítsük, továbbfejlesszük – jelentette ki Tuzson Bence Székesfehérváron, 2017. február 24-én.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár Vargha Tamás honvédelmi államtitkárral, Székesfehérvár országgyűlési képviselőjével, Cser-Palkovics András polgármesterrel, és Simon László kormánymegbízottal folytatott megbeszélést.

Cser-Palkovics Andrással áttekintették a város és a kormány között megkötött Modern Városok Program aktuális helyzetét. A találkozón elhangzott, hogy a város életében rendkívül fontos mérföldkő ez az egyedülálló kormányzati program, hiszen a rendszerváltás óta nem volt olyan komplex fejlesztési terv, ami a vidéki nagyvárosokat összefogva, elismeri azt a kiemelt szerepet, amit ezek a városok az ország életében betöltenek

Tuzson Bence tájékoztatást adott a polgármesternek arról a nemrégiben született kormányhatározatról, miszerint a 2017-es költségvetés terhére több mint 50 milliárd forintot fordítanak a megyei jogú városok fejlesztésére. Ebből a legnagyobb összeget – mintegy 16 milliárd forintot – Székesfehérvár kapja. A határozat Székesfehérvárra vonatkozó első pontja a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház 7 milliárd forintos fejlesztését tartalmazza, amelyet teljes egészében a hazai költségvetés finanszíroz. Emellett 7,5 milliárd értékben megvalósulhat a középiskolai campus első üteme – az első és eddig egyedüli ilyen létesítmény hazánkban –, valamint zöldmezős beruházással megépül egy új iskola és az ehhez kapcsolódó új sportcsarnok is.

Galéria

 

Simon László kormánymegbízottal Tuzson Bence áttekintette Fejér megye közlekedési helyzetét, ezen belül is kiemelt téma volt a Székesfehérvárt délről elkerülő út fejlesztése.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a Gróf Széchenyi István Műszaki Szakközépiskolában tett látogatáson kiemelte: Székesfehérváron 2 százalék alatti a munkanélküliség, és bár ez egy roppantul imponáló adat, mindaddig folytatnunk kell a munkanélküliség csökkentését, míg csak egy ember is van, akinek nincs munkája. Hozzátette: ahhoz, hogy ezt a problémát megfelelően enyhítsük, a lehető legjobb minőségű munkaerőt kell kiképezni. Ezért fontos, hogy a Gróf Széchenyi István Műszaki Szakközépiskolához hasonló oktatási centrumokat megerősítsük, és továbbfejlesszük. Egy műszaki szakközépiskola fejlesztése sosem állhat le, mert a gépipar az a terület, amely napról-napra fejlődik, egy robbanásszerű technológiafejlődésének lehetünk a tanúi. Ezzel pedig lépést kell tartania a szakképzési intézményeknek, hogy az innen kikerülő szakemberek megállhassák a helyüket a gyakorlatban. Fontos feladat a duális képzés továbbfejlesztése is, hogy a tanulók az iskolából kikerülve azonnal alkalmazható, naprakész gyakorlati ismeretekkel rendelkezzenek. Ezt mindenképpen jó iránynak tartom, mert az ipar tudja igazán eldönteni, hogy milyen szakemberekre van szüksége. Ha az oktatási intézmények egyre szorosabb kapcsolatot tudnak kialakítani a cégekkel, akkor meggyőződésem, hogy a képzés minősége is egyre jobb lesz.

A Széchenyi szakközépiskolában folyó kiemelkedő színvonalú szakemberképzést jól példázza, hogy a végzett technikusaik 90 százaléka azonnal el tud helyezkedni, 10 százaléka pedig felsőoktatási intézményben folytatja tanulmányait. Az iskolában jelenleg 1.100 diák tanul, így el lehet gondolkodni azon is, hogy a kapacitásokat hogyan lehetne bővíteni – hangsúlyozta Tuzson Bence.

Dominó Csaba, a 77 éves iskola igazgatója elmondta: az iskolában gépészeti, elektronikai, informatikai és mechatronikai szakképzés folyik, magyar és angol nyelven. A közelmúltban az iskola, két világbanki pályázaton 120 millió forint támogatást nyert el a képzés fejlesztésére. A Térségi Integrált Szakképző Központok létrehozására és infrastrukturális feltételeinek javítására pedig összesen 1,1 milliárd forint uniós és kormányzati támogatásban részesültek a közelmúltban, amiből két darab csúcstechnológiájú, német, Spinner márkájú számítógép-vezérelt CNC esztergagépet vásároltak, amelyet a legfejlettebb gépipari gyártók is használnak. Közeli terveik között szerepel, hogy további informatikai és mechatronikai fejlesztéseket hajtsanak végre, valamint újraindítsák az orvos elektronikai képzést. Ezekkel az ipar igényeire próbálnak választ adni – emelte ki az iskolaigazgató.

2017. február 24.