Magyarország erősödésével az oktatás is fejlődik

Magyarország erősödésével az oktatás is fejlődik

A magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményének köszönhető erőforrásokból a gyermekek, a tanárok, az iskolák egyaránt részesülnek. 2010 óta folyamatosan növeljük az oktatásra szánt összegeket, így 2017-ben 455 milliárd forinttal többet fordítunk e célra, mint a baloldal az utoljára benyújtott, 2010-es költségvetésében – közölte Tuzson Bence 2017. március 3-án, Szolnokon.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a Kállai Máriával, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottjával való találkozója után elmondta: a megyei kormányhivatal nagyon jó hírnévnek örvend és legfőbb erőssége abban áll, hogy mind a 13 korszerű kormányablakban nagyon emberközpontú az ügyintézés. Az emberek bizalmát tovább fokozza, hogy az azonnal intézhető ügyek 93 százalékát fél órán belül el tudták intézni. Az ügyfelek több mint 90 százaléka elégedett az ügyintézők szakmai felkészültségével, kommunikációjával és segítőkészségével. A közeljövőben a 9 járási székhelyen található kormányablakban mintegy 1,3 milliárd forintos infrastruktúrafejlesztés kezdődik Szolnok megyében.

Tuzson Bence megbeszélést folytatott Szalay Ferenccel is, aki 1998 és 2002 között, valamint 2006 óta a település polgármestere. Az államtitkár a tárgyalást követően kiemelte: a város adósságállománya az adósságrendezést megelőzően 26 milliárd forint volt, amelyet teljes egészében átvállalt a magyar állam. Azóta az önkormányzat költségvetése stabil, a helyi gazdaság erősödésének köszönhetően 3 év alatt 1 milliárd forinttal haladták meg a tervezetet az iparűzési adóból származó bevételek.

 

Áttekintették a Modern Városok Program helyi fejlesztéseinek állapotát, minek kapcsán a polgármester hangsúlyozta, hogy kiemelten fontos a város számára az M4-es autópálya megépítése – a 4¬-es út négysávosítása –, melynek munkálatai jelenleg állnak az Abony és Fegyvernek közötti szakaszon. Ebben a polgármester kérte az államtitkár közbenjárását. Szalay Ferenc arról is beszámolt, hogy a Pest és Szolnok közötti szakasznál már jól láthatók az előkészületek, és április közepén várhatóan elindulhat Vecsésnél az építkezés.

A város számára szintén jelentős beruházás a 300 hektáros területen tervezett Szolnoki Ipari Park fejlesztése, melynek költsége 8,6 milliárd forint. Szalay Ferenc kifejtette, hogy bár sokat tesznek ennek megvalósulásáért, ám Tuzson Bencét is megkérte segítsen, hogy lendületet kapjon a beruházás. A jövőben a Tiszaligetben 3,5 milliárd forintból egy fürdő, 1 milliárdból egy személyhajó kikötő épülhet meg, várható továbbá a Véső úti sporttelep és strandfürdő 1 milliárdos, valamint a művésztelep 1,2 milliárd forintos fejlesztése is.

Végezetül Tuzson Bence látogatást tett a helyi Fiumei úti általános iskolában, amely a város egyik legnagyobb oktatási intézménye. A Rusvai Károllyal, az intézmény igazgatójával folytatott megbeszélés fókuszában az ingyenes gyermekétkeztetés és tankönyvek, valamint a tanárok béremelése állt. Az államtitkár elmondta: a baloldal kormányzásával szemben ma nem megfosztják az oktatást a szükséges forrásoktól, hanem biztosítják azokat. A polgári kormány mára az uniós átlag fölötti összeget fordít az oktatásra. Az EU oktatási jelentése szerint Magyarország kivételes az unióban azzal, hogy gazdasági növekedéssel arányosan tudta növelni az oktatásra fordított kiadásait. Vagyis Magyarország erősödésével párhuzamosan az oktatás is fejlődik. A magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményének köszönhető erőforrásokból a gyermekek, a tanárok, az iskolák egyaránt részesülnek. Így például a pedagógusok bére 2013 és 2017 között átlagosan 50 százalékkal emelkedett, továbbá eddig több mint félezer iskola fejlesztésére jutott forrás, most pedig országszerte tornatermek, tantermek és tanuszodák épülnek – hangsúlyozta Tuzson Bence.

2017. március 3.