Magyarország kezdeményezi az uniós alapokmányok módosítását

Magyarország kezdeményezi az uniós alapokmányok módosítását

Már nem az a kérdés, hogy a liberális uniós politika perifériára tudja-e szorítani Magyarországot és Orbán Viktort, hanem az, hogy ki szigetelődik el kitől – jelentette ki a PestiSrácok.hu-nak adott újévi interjújában Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára. A politikus szerint éppen itt az ideje, hogy Brüsszel eldöntse, azon az úton indul-e el, amely a nemzetek erős Európája felé viszi a közösséget. “Hogy mindez kiderüljön, és hogy pontot tegyünk a dilemma végére, szükségessé vált az alapvető és az uniót alapító európai okmányok módosítása, újragondolása, Magyarország érdekelt abban, hogy ezek az okiratok és az értékek a helyükre kerüljenek” – nyomatékosította Tuzson Bence. Úgy vélekedett, az ellenzék korrupciós vádjai olcsó, hangzatos puffogtatások, konkrétumok nélkül.

Kormányzás szempontjából is mozgalmas és kihívásokkal teli év volt a tavalyi, mire számíthatunk az idén?

Szerintem a 2015-öshöz hasonló esztendőre, mert továbbra is előttünk állnak azok a kemény és embert próbáló kihívások, amelyekkel már tavaly is szembe kellett néznünk. Itt elsősorban a bevándorlási krízisre gondolok, mert a probléma koránt sincs megoldva, sőt, az unió inkább még tetézi is azt. Az uniós tagállamok közül egyértelműen Magyarország kezelte a legjobban a bevándorlási krízist, bebizonyítottuk, hogy hazánknak cselekvőképes kormánya van, olyan, amely európai problémákat is meg tud oldani. Utat mutattunk, a magyar mintát, a mi modellünket pedig érdemes követnie és alkalmaznia az európai közösségnek. Reméljük, idén ezt fogja követni az unió.

Ön szerint minek kell ahhoz történnie, hogy egységes legyen az unió a migrációs krízis kezelésében, és olyan legyen a brüsszeli politika, amely többé kevésbé minden tagállamnak elfogadható?

Amíg továbbra is olyan bürokraták vezetik a közösséget, akik ugyan látják a problémákat, de nem akarnak azokról tudomást venni, addig akármi történhet itt Európában, nem nagyon lesz fordulat. Az unióban ma két elv áll háborúban egymással. Az egyik koncepció azon dolgozik, és azt szeretné elérni, hogy jöjjön létre egy európai polgár, akinek nincs nemzeti tudata, míg a másik a szuverén nemzetállamok erős szövetségében, erős Európában hisz. Az utóbbiba hiszünk mi is. A nemzetek ugyanis nem eltörlendő, megvetendő dolgok Európában, hanem pont a nemzetek adják Európa erejét. Az európai baloldali pártok jellemzően a nemzeti tudat nélküli polgárban látják a jövő kulcsát, ezért a párizsi terrorcselekményeket is úgy magyarázzák, mint egyedi biztonsági problémát, és nem akarják látni a rendszerszintű kockázatokat. Még szerencse, hogy az európai választók józanok, nem hisznek a ködös ideológiákban és másként vélekednek a problémák megoldásáról, mint vezetőik.

A nyugati sajtó is megosztott. Egyes orgánumok az európai jobboldal új talizmánját, új vezetőjét látják Orbán Viktorban, míg az ellenpólus teljesen elutasítja a magyar miniszterelnök politikáját, intézkedéseit. Hol van az igazság?

Mi a saját igazunkban hiszünk, és eddig semmi nem cáfolta, hogy ne Orbán Viktornak lett volna, vagy lenne igaza. Persze akik más Európát szeretnének, azok mindig kritizálni fogják a magyar kormányfőt és Magyarországot. Hiába forr a víz, a fedőt rászorítják a fazékra, de az előbb utóbb robbanni fog. A kérdés szerintem csak az, hogy mikor billen át Európa, az unióban mikor kerekedik felül Orbán Viktor politikája. Magyarországnak és az orbáni megoldásoknak egyre több követője van a közösségen belül. Jó lenne, ha Brüsszel és vezető politikusaik belátnák a hibájukat és nem hagynák, hogy impotenciájuk miatt a szélsőségek irányába tolódjon el Európa, mert ez senkinek sem az érdeke.

Brüsszelben még most is a liberális politika az úr, amely minden tagállam torkán le akarja nyomni az akaratát. Látva azt, hogy akár felül is kerekedhetnek, mennyire kell tartanunk az elszigetelődéstől, attól, hogy migrációs politikánk miatt perifériára szorulunk?

Szerintem már a kérdés az, hogy ki szigetelődik el kitől? Mert mi, és sok más uniós tagállam nem szeretne olyan Európához tartozni, ahol az ön által is említett liberális politika kerekedik felül. Éppen itt az ideje, hogy Brüsszel eldöntse, hogy azon az úton indul-e el, amely a nemzetek erős Európája felé viszi a közösséget. Hogy mindez kiderüljön, és hogy pontot tegyünk a dilemma végére, szükségessé vált az alapvető és az uniót alapító európai okmányok módosítására, újragondolására, mert megváltoztak a körülmények. Újra fel kell tenni a kérdéseket, hogy mi az, ami összetartja Európát, milyen alapértékekben hiszünk, mi az unió alapja, mi a gazdasági és politikai közösség összetartó ereje, és mik azok a közös gyökerek, amelyekből táplálkozunk.

Jól értem, hogy Magyarország kezdeményezni fogja Brüsszelben az unió kötőanyagát jelentő alapvető okmányok módosítását?

Igen, mert Magyarország érdekelt abban, hogy ezek az okiratok és értékek a helyükre kerüljenek. Persze, nyilván nem lehetünk szereptévesztésben, mert mi csak egy tényezők vagyunk. Ahhoz, hogy ezek a kérdések eldőljenek, és másként dőljenek el, fontos az, hogy nagy európai államok is felismerjék az általunk javasoltak szükségességét. Nem vagyunk külön utasok, a britek is ebben gondolkodnak, abban, hogy át kell nézni Európa alapokmányait, és újat kell létrehozni, szentesíteni. Nekünk az a feladatunk, hogy a döntéshozókat meggyőzzük ebben a kérdésben, s a magunk eszközeivel segítsük ezt a folyamatot.

Garantálható, hogy emiatt újabb uniós támadások érik majd Magyarországot…

Állunk elébe! Amikor az igazunkért, nemzeti érdekeinkért, a magyarok érdekeiért kellett kiállni és konfrontálódni kellett, eddig is beleálltunk és konfrontálódtunk, ez után sem lesz másként.

De akár eljárásokat is indíthatnak Magyarország ellen. Az uniós szerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását is éppen csak most kerültük el, amelyről Jávor Benedek európai parlamenti képviselő úgy nyilatkozott: nehezen nyeli le, hogy Magyarország nem kapott büntetést.

Nekünk ilyen ellenzék jutott. Jávor és ellenzéki társainak uniós képviselete és hozzáállása egész Európában unikum, mert rajtuk kívül nem nagyon vannak olyan uniós, európai politikusok, akik nemzeti érdekekkel szemben lépnének fel Brüsszelben és Strasbourgban. Vállalhatatlan, hogy magyar képviselőként Jávorék azon dolgoznak, hogy az unió szankciókkal sújtsa a magyar embereket, a saját honfitársaikat. Az európai politikában elfogadhatatlan az ilyen magatartás, de ezt hosszú távon a magyar választók sem fogják tolerálni. Az európai parlamenti ellenzéki politikustársaink fordítva ülnek a lovon: belpolitikai témákat visznek külföldre, miközben belföldön külföldi, külpolitikai érdekeket képviselnek. Ne felejtsük, hogy ők uniós segítséggel, az uniót harcba hívva akarják megvívni a belpolitikai küzdelmeket, amely teljes mértékben egyedi.

Az ellenzék állandóan a korrupcióval támadja a kormánypártokat, de Lánczi András, a Századvég Alapítvány elnöke december végén úgy nyilatkozott, hogy amit korrupciónak neveznek, az a Fidesz legfőbb politikája. Egyetért Lánczival? A nemzeti érdekek védelme eleve korrupció?

Amikor valakinek nincsen mondanivalója az országról, akkor ilyen típusú kártyákat húz elő, konkrétumok nélkül, mondvacsinált okokkal. Addig nem kell tartani a támadásoktól, amíg a politikánk eredményes, ugyanakkor minden esetre nagyon oda kell figyelni. Azon dolgozunk, hogy Magyarország a legkevésbé korrupt ország legyen az unióban, a magyar kormány sokat dolgozik a korrupció visszaszorításán, elég, ha csak az új közbeszerzési törvényt említjük meg, amely Európa legszigorúbb közbeszerzési regulája. Szokatlan, hogy éppen azok vádaskodnak, akik korábban a legkorruptabb rendszert működtették Európában. Vádjaik olcsó, hangzatos puffogtatások, konkrétumok nélkül, amelyeket nem kell túlértékelni, ugyanis azért korrupcióznak, mert nem tudnak igazi választ adni a valós problémákra.

Az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF) jelentették fel Gyurcsány Ferenc cégének, az Altus Zrt.-nek a legújabb megbízását, amelynek értelmében a cég 400 ezer euróért vizsgálja a lengyel fejlesztési politikát. Brüsszel szerint ugyanakkor nincsen Altus-ügy. Nem szélmalomharc ez?

Reméljük, hogy az unió meggondolja magát, leveszi a szemellenzőt, és belátja, az Európai Bizottságnak fel kell bontania a DK elnök cégével kötött kontraktusokat. Brüsszel ugyanis közpénzből, az uniós és magyar adófizetők euróiból finanszírozza az ellenzéki pártot, amely vállalhatatlan és példátlan. Nem csak az uniós lépésekre várunk, hanem Gyurcsánytól is várjuk az önmérsékletet, hogy jó szokásához híven, ahogy az őszödi beszédnél is tette, legalább utólag ismerje be, hogy mit tett, vonja le a következtetéseket, és maga kezdeményezze a szerződés felbontását.

Ön szerint hol tart a polgári berendezkedés megerősítésének folyamata? Mik a kitűzött célok, és azok mikor érhetők el?

Az a célunk, hogy aki akar és tud dolgozni, az dolgozzon, szélesítsük a magyarországi középrétegek táborát. Arra kell odafigyelni, hogy a polgárok önálló egzisztenciát építhessenek, el tudják tartani magukat és családjukat, legyen saját otthonuk, évről évre gyarapodjanak és a saját kerítésükön kívül is gondolkozzanak. Minél több ilyen ember lesz Magyarországon, annál erősebb lesz az ország. Ez a célunk. A családok támogatásának erősítésénél tartunk jelenleg, minden magyar családnak a középréteghez kell tartoznia. Most a családok otthonteremtésére fókuszálunk, a decemberben bejelentett 10 + 10 millió forintos állami támogatástól azt várjuk, hogy minden magyar család saját lakáshoz, otthonhoz jusson, elősegítsük a gyermekek vállalását, és léphessenek egyet előre a családok. Az új CSOK európai szinten is teljesen egyedi és egyedülálló támogatási forma, az elmúlt évtizedekben nem indult ilyen nagy ívű és jelentős program.

(Forrás: PestiSrácok.hu, Fotók: Horváth Péter Gyula)