Magyarországgal együtt Tatabányának is erősödnie kell

Magyarországgal együtt Tatabányának is erősödnie kell

Ha Magyarország erősödik, akkor ebből ki kell, hogy vegyék részüket a megyei jogú városok is. Az ipar fejlesztése kiemelt fontosságú: teremtődjenek új munkahelyek, amelyek alkalmasak arra, hogy a termelés mellett az innovációt is erősítik – jelentette ki Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, február 3-án, Tatabányán, a felújítás előtt álló Tulipános Házban tartott sajtótájékoztatón.

Az államtitkár hozzátette: a múlt év tavaszán a kormány és Tatabánya között megkötött, Modern városok program keretében állami forrásból, 2020-ig mintegy 40 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg a városban. Ezért fog állami pénzből itt Tatabányán az ipari park is jelentősen, 140 hektárral bővülni, és a hozzávezető közlekedési infrastruktúrát is fejleszteni fogják. Ám az ipar fejlesztése elválaszthatatlan az oktatás fejlesztésétől. Ezért hangsúlyt szeretnénk helyezni a helyi szakiskolák duális képzésének fejlesztésére is, így az egykori bányászkórház épületében egy katolikus gimnázium megvalósítása van tervben. Mindezeket úgy kell megvalósítani, hogy azok a tatabányai emberek érdekét szolgálja, mert a településfejlesztésnek együtt kell járnia az itt élők életminőségének javulásával.

Az egykori bányász tiszti kaszinót – más néven Tulipános Házat – is ez év második felétől felújítják a Modern városok program keretében, mintegy 1,4 milliárd forintból. Ezáltal egy olyan közösségi kulturális térré tud alakulni az épület, ami minden helyi lakos érdekét szolgálja. Lesz benne bányászmúzeum is.

Galéria

 

Az 1924-ben épült szecessziós stílusú, háromezer négyzetméteres, háromszintes palota, a város egyik legrégebbi épülete. Korábban huszonkét évig állt bezárva, az önkormányzat 2014-ben vásárolta meg közösségi célra.

Minden település csak akkor tud fejlődni, ha a múltját is megbecsüli. Tatabányának 120 éves múltja van a bányászat tekintetében, hiszen 1896. december 24-én hozták fel az első csille szenet, a helyi bányából.

Azt gondolom én is, akinek nagyszülei Felsőgallán – Tatabánya egyik elő városrészében – születtek, hogy erre méltóképpen kell a településnek megemlékezni, ezért ezt az évet, ’Jószerencsét! emlékévnek’ nevezte el a városvezetése.

Bencsik János, a Komárom-Esztergom 1-es számú választókerületének országgyűlési képviselője az eseményen kiemelte: a két legégetőbb feladat Tatbányán a Tulipános Ház és a volt Bányászkórház épületének a megmentése, felújítása, hiszen ha nem igyekszünk, akkor egyre reménytelenebbé válik e két ingatlan helyzete. Így egy kicsit a kényszer is diktálta, hogy e két ingatlan megmentése kerüljön az első helyre a Modern Városok program keretében. A másik két, szintén sürgető beruházás a közlekedéshez kapcsolódik. Az egyik a vasútállomás, melynek tervei elkészültek és Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési társaság fog a beruházás megvalósításáról gondoskodni, melynek mintegy 10 milliárd forintos forrása a Modern Városok programban megtalálható. A másik közlekedést érintő beruházás pedig az ipari park elérhetőségéneknek a fejlesztése. Az ott dolgozó 6.300 fő részére, mintegy 400 millió forintból, körforgalom, kerékpárút is létesül.

Schmidt Csaba a település polgármestere rámutatott: a város vezetésének a prioritása a gazdaságfejlesztés, mert ez hoz létre új munkahelyeket. 2010-ben a városban 12 százalékot tett ki a munkanélküliség. Az elmúlt hét évben több mint háromezer új munkahely létesült, így a munkanélküliségi ráta 4 százalék alá mérséklődött. A következő években a már eldöntött új beruházások által további 1.000 új munkahely létesül a városban.
Tuzson Bence, megbeszélést folytatott Koncz Csabával, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottjával. Az államtitkár a zárt ajtók mögötti tárgyalásról elmondta: „Nagyon sikeres megbeszélést folytattam a kormánymegbízott úrral. Az ittlévő kormányhivatal kiválóan működik. Megállapíthatjuk, hogy a kormányzat és a kormányhivatal közötti munka és kommunikáció jól működik. Másrészt áttekintettük a helyi, megyei médiaszereplőket is.” – hangsúlyozta Tuzson Bence.

2017. február 3.