Megmenthető a Tuzson János Botanikus Kert

Megmenthető a Tuzson János Botanikus Kert

NYÍREGYHÁZA A nyíregyházi Tuzson János Botanikus Kertet támogató Kaktusz-Ház Építése Alapítvány kuratóriuma keddi ülésén vészharangokat kongattak a résztvevők. A Nyíregyházi Egyetem működtetésében lévő Európában is páratlan – 3,5 ezer növényfajt magába foglaló – természeti értékekkel bíró botanikus kert a pénzügyi ellehetetlenülés közelébe sodródott.

Tuzson Bencét kedden fogadta Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. Az államtitkár a találkozó után elmondta: jó híre van a Tuzson János botanikus kert jövőjével kapcsolatban, mert a modern városok program keretében a nyírségi fővárosnak nyújtandó több milliárdos turisztikai célú támogatás csomagba a botanikus kert fejlesztése is bekerül, így minden valószínűség szerint meg lesz mentve annak természeti öröksége.

Az államtitkár – aki érthető módon személyes ügyének is tekinti a botanikus kert sorsát – szerint, akkor működhetne jól az intézmény, ha elkülönülne az egyetemtől és a város lenne a fenntartó.

Csabai Judit kertészmérnök, kertvezető elmondta: az utóbbi évben a működtető már nem tudta az alapvető fenntartási, javítási munkákat sem elvégezni, így nem működik a szivattyú, a botanikus kertet évente látogató több ezer gyermek másfél éve nem tudja használni az egyedülálló játszóteret, mert például nem tudnak homokot vásárolni. A kertvezető szerint vannak arra utaló jelek, hogy az egyetem tovább már nem kívánja működtetni az intézményt, amit az is mutat, hogy nem engedték új alkalmazottak felvételét.

Boronkay Ferencné, kuratóriumi tag, a botanikus kert nyugalmazott vezetője drámai hangú felszólalásában elmondta: a botanikus kert, jövőre lesz 45 éves, és 1972-ben ő is az első növénytelepítők között volt. A Kaktusz-Ház Építése Alapítvány is az ő ötlete volt 1990-ben. Majd a Tuzson család 1 millió forintos felajánlása is segítette a működtetést.

Az alapító szerint megbocsáthatatlan bűn lenne a 3,5 ezer növényfajt bemutató kertet egy tollvonással eltörölni. A látogató több ezer gyermek csak itt láthatja a világ minden tájáról származó növény-különlegességeket, és általa szerethetik meg a természetet, és a növények védelmét.

Egyúttal az államtitkárnak átnyújtottak egy szakemberek által készített tervet a botanikus kert fejlesztéséről, jövőképéről, amely 3-4 éve még a nyugat-európai botanikus kertekkel volt egy színvonalon.

Hogy nem reménytelen a Tuzson János botanikus kert jövője, azt alátámasztja, hogy az bekerült Nyíregyháza értéktárába és folyamatban van a megyei értéktárba való felvétele is.

2016.06.15.