Minden magyar szegényebb lett a budapesti olimpia nélkül

Minden magyar szegényebb lett a budapesti olimpia nélkül

Azzal, hogy Budapest nem rendezheti meg a 2024-es olimpiát minden magyar ember szegényebb lett. Sajnos, nem mertünk bátrak lenni. Pedig meggyőződésem, hogy még unokáink is profitáltak volna az olimpia megrendezéséből – jelentette ki Somfai Péter, a riói olimpián bronzérmet szerző párbajtőrcsapat tagja március 9-én, a fóti Polgári Esték beszélgetéssorozat aktuális rendezvényén.

A Polgári Esték eseménysorozat célja, hogy kicsit eltávolodjunk a politikától és találkozzunk olyanokkal, akik nem politikai szereplők, ám teljesítményükkel, tehetségükkel példaképül szolgálhatnak a nemzet számára – mondta bevezetőjében Tuzson Bence, a Pest megyei 5-ös számú választókerület országgyűlési képviselője, akinek vendégei ezúttal Rédli András és a fóti Somfai Péter párbajtőrözők voltak.

A 33 esztendős, két műszaki diplomával rendelkező, hivatásos katona Rédli András, a riói bronzérmes párbajtőrcsapat tagja, világ- és Európa-bajnok vívó kiemelte: „Nem tudok olyan sportolóról, aki nem támogatta volna a budapesti olimpia ügyét. Ha egy Budapestet érintő városrehabilitációs programmal összhangba hozták volna az olimpiai építmények fejlesztését, akkor meggyőződésem szerint ez egy sikeres, és pénzügyileg megtérülő világverseny lehetett volna. Nagyon sajnálom, hogy nem lesz olimpia 2024-ben, azért is, mert így Budapest még jobban felkerült volna a világtérképre. Én 2024-ben leszek 40 éves. Ha Budapesten rendezték volna meg az olimpiát, akkor még 2020-as tokiói olimpia után is megpróbáltam volna harcba szállni a fiatalokkal a csapatba kerülésért. Magyarország sokszor bizonyította, hogy világszínvonalon képes világversenyeket rendezni. Nincs kétségem afelől, hogy ez így lett volna a 2024-es olimpia esetében is.”

A 36 esztendős, nyomdamérnöki diplomával rendelkező Somfai Péter kifejtette, hogy ha holnap szeretnénk egy olimpiát szervezni, Budapest már most alkalmas lenne erre, és jobb, szervezettebb olimpiát rendezne, mint amilyen a riói volt. „Hitem szerint a budapesti olimpia nemzeti egységet teremtett volna. Nagyon szomorú vagyok, hogy nem jön össze.”

 

Rédli András a riói olimpián való részvételükkel kapcsolatban elmondta: „Négyen szereztünk Rióban bronzot. Rajtunk kívül Boczokó Gábor, aki a szövetségben marketinges és edző is, valamint Imre Géza, aki szintén edzőként tevékenykedik és a riói olimpia egyéni párbajtőr ezüstérmese. Két idősebb, 40 év fölötti társunktól sokat tanultunk, ők már több olimpián is részt vehettek. Nekünk kettőnknek ez volt az első olimpiánk. Azzal a gondolattal mentünk ki Rióba, hogy csapatban mindegy milyen helyezést érünk el, de bátrak leszünk, és mindent megteszünk a győzelemért. Azt azért tudni kell, hogy egy vívónak egzisztenciálisan rendkívül sokat jelent egy jó olimpiai szereplés, mivel a következő olimpiáig terjedő négy esztendőben ez határozza meg a sportból származó jövedelmét.”

Tuzson Bencétől megtudtuk, hogy ifjúkorában ő is vívott, továbbá azt is megjegyezte, hogy mostani munkája, a „politikai csatározás” inkább hasonlítható az ökölvíváshoz, amivel némileg cáfolni kényszerül politikai példaképét, Antall Józsefet, aki még nemes vívásnak tekintette a politikát.

Az országgyűlési képviselő kérdésére, hogy a családi háttér mennyire segít a világszínvonalú versenyzésben, Rédli András elmondta: „Szüleim 37 éve házasok, és minden segítséget megkaptam tőlük, hogy csak a sportra koncentrálhassak. Most Óbudán lakom, barátnőmmel, akivel 3 gyereket tervezünk”.

Somfai Péter kiemelt: számára óriási segítség, hogy felesége is vívó volt, így megérti, miért kell évente 200 napot távol lennie a családtól, az edzőtáborok és versenyek miatt. Három kislányuk van, egy 6, egy 3 éves és egy hat hónapos.

Közös céljuk, hogy 2020-ban kikerüljenek csapatban a tokiói olimpiára, és ott aranyéremért küzdjenek.

2017. március 9.