Nincs vagyoni korlát a támogatás igénybevételéhez

Nincs vagyoni korlát a támogatás igénybevételéhez

GÖD – Lakossági fórum A Családok Otthonteremtési Kedvezményéről (CSOK) tartott lakossági tájékoztatót Gödön, az Ady klubban február 9-én, kedden este Tuzson Bence. A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, a Pest megyei ötös választókerület országgyűlési képviselője, mintegy félszáz érdeklődő kérdéseire válaszolt.

Markó József, Göd polgármestere (Fidesz-KDNP) köszöntőjében kiemelte, hogy a kiterjesztett CSOK meghirdetése óta eltelt másfél hónapban óriásira nőtt az érdeklődés a helyi telkek iránt. Kifejtette, hogy a város kiváló adottságai, kedvező földrajzi elhelyezkedése, főváros közelisége népszerű letelepedési hellyé teszi a Budapestről kiköltözni vágyó családok számára. Szerinte pedig mindez új bölcsődék, óvodák, iskolák építését generálja, amelyek emelik a település rangját.

Többen tudakolták, hogy akkor is jogosultak-e az új felemelt összegű támogatásra, ha rendelkeznek akár ingó, vagy ingatlan vagyontárgyakkal. Az országgyűlési képviselő megnyugtatta a kérdezőket, hogy a támogatás feltételeként nincs semmiféle vagyoni korlát.

Tuzson Bence egyértelművé tette a bizonytalankodók számára azt is, hogy a bankok ígérete szerint az igényléstől számítva legfeljebb 30 napon belül szeretnék teljesíteni a támogatás kifizetéseket, az arra jogosultaknak. Ám ennél lehet rövidebb idő is, ami pénzintézet függő.

A politikus megerősítette, hogy az önerőből kalákában épülő új ház kivitelezésénél részt kell vennie kőművesnek, vagy építtető szakembernek és építési naplót is vezetni kell. Hozzátette, hogy a számlák legalább 70 százalékának, annak a nevére kell szólnia, aki a támogatást igénybe veszi.

Egy polgár azt szerette volna megtudni, hogy meglévő tetőtere fűtéskiépítésére, vagy a falak hőszigetelésére is felhasználható-e a CSOK támogatása? Tuzson Bence válaszában kifejtette, hogy ezt csak az Otthon Melege Program támogatása keretén belül lehet megoldani, amit hamarosan ismét meghirdet a kormány, de a CSOK-kal nem.

Egy lakos azt kérdezte, hogy a három közül egyik gyermeke, aki már elmúlt 20 éves és OKJ-s képzésben vesz részt, a CSOK szempontjából beszámítható-e? A képviselő nem szolgálhatott jó hírrel, mivel az OKJ-s képzésben részvétel nem, csak a felsőoktatási intézményben meglévő jogviszony tette volna jogosulttá a 3 gyerekes támogatás igénybe vételére a családot.